Vluchter Warren Barguil heerst in muurtjesrit in Tirreno, Xandro Meurisse vist juist achter het net

  Tirreno - Adriatico: Rit 5
  wegwedstrijd Wegwedstrijddroog distance 155 km
  location 13:20: Sefro - 17:01: Fermo
  trophy Warren Barguil
  einde
  startfinish
  020406080100120140155

   Warren Barguil (Arkéa-Samsic) heeft nog eens van zich laten spreken. De Franse klimmer was de sterkste van een kopgroep en triomfeerde in de traditionele muurtjesrit van Tirreno-Adriatico. Xandro Meurisse werd knap 2e. Remco Evenepoel trok er in de finale samen met leider Tadej Pogacar op uit, maar zij misten een bocht.

   Hier gaat het mis voor Evenepoel en co:

   De 5e etappe van Tirreno-Adriatico in een notendop:

   • Sleutelmoment: Remco Evenepoel oogt kloek en valt op 9 kilometer van de aankomst aan. Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard steken een handje toe, maar het loopt spaak door een nonchalante seingever.

   • Franse feestdag: In Parijs-Nice won met TotalEnergies een kleinere Franse ploeg, in Tirreno-Adriatico volgt Arkéa-Samsic dat voorbeeld. Ze winnen na twee jaar nog eens een WorldTour-koers.

   • Morgen: Het klassement wordt vastgelegd in de koninginnenrit met twee keer de Monte Carpegna, de trainingscol van wijlen Marco Pantani. De aankomst ligt na een afdaling.

   Seingever verknalt de aanval van Evenepoel

   Wat als Remco Evenepoel met Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard op zo'n 7 kilometer van de finish niet in een hinderlaag was gelopen? 

    

   Het trio miste een bocht naar rechts en ging rechtdoor door de gebrekkige signalisatie. 

    

   De terugkeer richting het favorietengroepje kostte vooral bij Evenepoel krachten.

    

   Het plannetje van de uitdager van de leider was door het pechmoment in elkaar gestort: Evenepoel had zelf aan de bel getrokken, maar door het ommetje werd de klopjacht met de nummers 1 en 2 uit de Tour van vorig jaar een losse flodder. 

    

   Het speelde in de kaart van een vluchtersgroepje dat na een helse openingsfase was weggereden uit het peloton. 

    

   Xandro Meurisse stond er meer dan zijn mannetje, maar kon een aanval van Warren Barguil op een zoveelste muurtje niet riposteren. 

    

   Barguil won voor Meurisse, de toppers eindigden op een halve minuut in elkaars zog.

   Reacties na rit 5 in de Tirreno:

   • Xandro Meurisse (2e): "Enerzijds is dit de meest ondankbare uitslag, anderzijds is dit een opsteker. Vorig jaar rond deze periode was ik heel erg op zoek, maar dit is een teken dat de vorm nu wel goed is. Hier kan ik verder op bouwen. Een tweede plaats, dan weet je dat zege er ook in zat. Ik had gehoopt dat Benjamin Thomas nog naar Barguil zou willen rijden, maar dat gebeurde niet. Ik had graag de ploeg de zege geschonken, maar zondag is er nog een grote kans voor Tim Merlier, daar gaan we alles aan doen."
    
   • Tadej Pogacar (6e): "Het was een raar stuk parcours, toen we fout reden in de bocht. We reden met de gashendel open en het was al een lichte bocht naar rechts, maar plots moesten we van de grote weg een smalle baan inslaan. Het was heel slecht aangeduid en er stond ook geen seingever. We hebben dan geprobeerd terug te keren, maar de ritzege was gaan vliegen. Het was een zware dag, op het einde ontplofte mijn benen een beetje, maar ik ben blij dat ik de blauwe trui nog draag."

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

     naamploegresultaat
   1Warren BarguilARK3:39:53
   2Xandro MeurisseAFC+10
   3Simone VelascoAST+14
   4Nélson OliveiraMOV+15
   5Richie PorteIGD+26
   6Tadej PogacarUAD+28
   7Jonas VingegaardTJV+28
   8Enric MasMOV+28
   9Remco EvenepoelQST+28
   10Jai HindleyBOH+28

   Fase per fase

   1. 17 uur 03. Pogacar is 6e, Evenepoel is 9e in dezelfde tijd. .
   2. 17 uur . Porte, Pogacar, Vingegaard en Evenepoel bollen nagenoeg in elkaars zog over de finish. De eventuele verschillen zijn verwaarloosbaar. Hoogstens een tweetal seconden. .
   3. 17 uur . Xandro Meurisse is tweede op 10 seconden. .
   4. 16 uur 59. Wawa! De kleinere Franse teams oogsten op vrijdag: TotalEnergies wint in Parijs-Nice, Arkéa-Samsic in Tirreno-Adriatico. Warren Barguil gooit zijn handen in de lucht en wint deze 5e etappe vanuit de vlucht. .
   5. 16 uur 59. De voorsprong van Barguil is geruststellend.  .
   6. 16 uur 58. De regie laat ons een beetje in de steek en negeert de groep met Pogacar en Evenepoel. Geen nieuws, goed nieuws? .
   7. Laatste km. Tenzij hij nog een spectaculaire inzinking kent, zal Warren Barguil deze rit winnen. Hij heeft verstandig gereden en is de sterkste muurhagedis.  . 16 uur 57.
   8. 16 uur 56. Het ziet er rooskleurig uit voor Barguil. In het groepje van Pogacar lijkt het muisstil.  .
   9. 16 uur 55. Nog 2 kilometer. Barguil Meurisse en Velasco op 10" favorieten op 53" .
   10. 16 uur 54. Barguil is er niet gerust in. Hij ziet hoe Meurisse plooit, maar niet breekt. Al wordt de rode stip steeds kleiner voor onze landgenoot.  .
   11. 16 uur 53. Voorin gaat Barguil op zoek naar de ritzege. Schokschouderend trekt hij naar de top van een zoveelste bult. Meurisse kiest voor zijn eigen tempo.  .
   12. 16 uur 52. Evenepoel schudt even met zijn hoofd, maar zit weer in het pakket met Pogacar. Nog 3 kilometer. Kan hij dit voorval omzetten in een explosie? .
   13. 16 uur 51. Pogacar en Vingegaard hadden iets sneller begrepen dat ze van het parcours waren, Evenepoel moest een grotere bocht maken. Ballerini brengt hem weer richting het staartje, maar dit kost krachten. Jammer! .
   14. 16 uur 50. Nog 5 kilometer. Meurisse, Barguil en co Pogacar en andere favorieten op 55" Evenepoel op 1'15" .
   15. 16 uur 49. Er stond wel een seingever, maar die gaf het niet duidelijk genoeg aan. Pogacar zit al opnieuw vooraan in het favorietengroepje, bij Evenepoel kost het meer moeite.  Dit speelt ook in de kaart van de koplopers. .
   16. 16 uur 48. Verkeerd gestuurd! Wat een bizarre omwenteling: Evenepoel, Pogacar en Vingegaard missen een afslag. Ze gaan rechtdoor, terwijl ze naar rechts moesten. Toch een fout van de organisatie. .
   17. 16 uur 47. Pogacar en Vingegaard nemen over van Evenepoel. Rijdt hier het podium van deze Tirreno weg? .
   18. 16 uur 46. Zit de ritzege er nog in voor de tenoren? 1'05" op 7 kilometer van het einde: alles is nog speelbaar op dit terrein.  .
   19. 16 uur 45. Evenepoel! Evenepoel oogt kloek en wil dat onderstrepen. Met een dubbele versnelling net voor de top voert hij de forcing. Pogacar en Vingegaard staan paraat.  .