3e keer, goeie keer: Wout van Aert triomfeert in Strade Bianche

  Strade Bianche
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 184 km
  location 13:46: Siena - 18:43: Siena
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  0306090120150184

   Na een 3e plaats in 2018 en 2019 heeft Wout van Aert (Jumbo-Visma) nu de eerste prijs gewonnen in de Strade Bianche. Met een aanval op de laatste witte grindstrook schreef hij de Italiaanse topwedstrijd op zijn naam. De Italiaanse (Formolo) en de Duitse kampioen (Schachmann) beten in het stof.

   De 14e editie van de Strade Bianche in een notendop:

   • Sleutelmoment: Vrijwel iedereen tast zijn concurrenten af, maar niemand blaast het elitegroepje volledig op. Dat doet Wout van Aert wel op Le Tolfe, de laatste witte hindernis van de dag. Hij rukt zich machtig los en soleert richting Siena.
   • Winnaar van de dag: Op 19 juli 2019 eindigde de Tour de France van Wout van Aert na een vreselijke val in de tijdrit in Pau. Er waren bijzonder veel twijfels en vraagtekens, maar die veegt Van Aert vandaag eigenhandig definitief van tafel.
   • Winnaar van de dag (2): De koers, tiens! Wat was het een verademing om weer naar de wielersport te kunnen kijken. Er zijn vandaag uiteraard ook verliezers, maar dat is relatief na de voorbije maanden en na zo’n dagje in de hitte en in het stof.

   Indrukwekkende Wout van Aert triomfeert in Siena:

   Fuglsang dynamiteert de koers op 50 kilometer van de finish

   Hoewel de Strade Bianche lange tijd gesloten bleef, was snel duidelijk dat deze bloedhete editie één lange afvallingsrace en slijtageslag zou worden.

    

   Met een prikje openden Alaphilippe en Van der Poel op 80 kilometer van de finish de finale, maar 30 kilometer later – onder meer na een portie pech – parkeerden de twee favorieten helemaal.

    

   Zij hadden geen antwoord op het gebeuk van Fuglsang, de runner-up van vorig jaar. De Deen was bijzonder gul in zijn inspanning en stond plots voor een solo van liefst 50 kilometer.

    

   Gebruikte hij zijn verstand of voelde Fuglsang (toen al) dat zijn tank niet genoeg gevuld was? De Deen liet zich inlopen door 5 speelkameraadjes: Van Aert, Van Avermaet, Bettiol, Schachmann en Formolo.

   Fugslang dunt "het peloton" uit

   Van Aert huppelt met één verschroeiende versnelling naar de zege

   Het elitegroepje was geboetseerd en trok als afgepeigerde mijnwerkers naar de laatste gravelstroken.

    

   Vrijwel iedereen gooide een troefkaart op tafel, met één constante: een alerte en frisse Van Aert liet zich nooit verrassen.

    

   De natuurlijke selectie zette zich hoe dan ook door en bij Van Avermaet ging als eerste protagonist het licht uit.

    

   Hij zag dus niet vanuit een loge hoe Van Aert op de laatste sector – op 13 kilometer van de aankomst – iedereen genadeloos uit zijn wiel knalde.

    

   De Belgische tijdritkampioen keek niet meer om en stoomde in zijn eentje richting Siena. Schachmann en Formolo waren de grootste lastposten, maar moesten ook al nederig het hoofd buigen.

    

   De overwinning van Van Aert werd niet meer bedreigd, integendeel. Iets meer dan een jaar na die ellendige val in de Tour de France vertaalde Van Aert (25) zijn grote liefde voor deze koers in een klinkende overwinning.

   IJzersterke Van Aert knalt iedereen uit het wiel:

   En houdt stand op de slotklim:

   Rituitslag Strade BiancheRituitslag Strade Bianche

     naamploegresultaat
   1Wout van AertTJV4:58:56
   2Davide FormoloUAD+30
   3Maximilian SchachmannBOH+32
   4Alberto BettiolEF1+1:31
   5Jakob FuglsangAST+2:55
   6Zdenek ŠtybarDQT+3:59
   7Brent BookwalterMTS+4:25
   8Greg Van AvermaetCCC+4:27
   9Michael GoglNTT+6:47
   10Diego RosaARK+7:45