Remco Evenepoel verliest ook tijd in aankomst bergop, Nico Denz is nipt beste vluchter

  Ronde van Zwitserland: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  26°Cdistance 177.5 km
  location 11:40: Locarno - 16:54: Moosalp
  trophy Nico Denz
  einde
  startfinish
  0306090120150177.5

   Ondanks een corona-uitbraak zijn ze gewoon blijven voortfietsen in de Ronde van Zwitserland. Voor Nico Denz een goeie zaak, want hij boekte in Moosalp de mooiste overwinning uit zijn carrière. Remco Evenepoel had voor de tweede dag op een rij geen goeie benen (door de hitte?). Hij verloor een kleine minuut op de favorieten. Jakob Fuglsang blijft in het geel, dat hij erfde van Aleksandr Vlasov, die opgaf vanwege corona.

   De zesde etappe van de Ronde van Zwitserland in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Nico Denz boekt dankzij zijn ervaring de grootste zege uit zijn carrière. Eerst klampte hij zich vast in het wiel van Masnada om vervolgens juist op tijd de sprint aan te gaan. 
    
   • Verliezer van de dag: Fausto Masnada was duidelijk de sterkste klimmer in de kopgroep, maar slaagde er niet in om Denz te lossen. In de sprint was hij niet opgewassen tegen de explosiviteit van de anderen.
    
   • Morgen: Een nieuwe bergrit. Al is het even afwachten of die wel gereden wordt. De organisatie bekijkt morgenochtend hoe groot de verdere covidschade is en of het nog verstandig is om van start te gaan.

   Peloton laat vluchters betijen

   De koninginnenrit in de Ronde van Zwitserland zal vooral in het geheugen blijven door de vele opgaves voor de start. Aan de wedstrijd  zelf hing weinig vlees.

    

   In verschillende trapjes vormde zich een kopgroep van 12 renners. Daarbij onder anderen Brent Van Moer en Michael Matthews. Aangezien er voor het klassement weinig gevaar schuilde in de kopgroep liet de ploeg van leider Fuglsang begaan.

    

   Israel-Premier Tech controleerde wel, in samenwerking met Ineos, maar ze maakten geen aanstalten om de kopgroep te willen teruggrijpen. Op de eerste klim van de dag kwam Astana met een forse overname, maar dat bleek een move zonder veel vervolg.

    

   Het was al snel duidelijk dat de winnaar bij de koplopers te zoeken was. Op de zware slotklim trok Fausto Masnada de kopgroep uiteen. Een voor een schudde hij zijn medevluchters van zich af, alleen Nico Denz weigerde te plooien.

   Denz bleek een blok aan het been van Masnada en de Italiaan stopte met tempo maken. Op die manier konden ook Clément Champoussin en José Herrada nog terugkeren. 


   Masnada probeerde het nog een paar keer, maar een sprint bleek onvermijdelijk. In de laatste kilometer kwam ook bergkoning Quinn Simmons nog aansluiten, hij zette meteen aan. 


   Denz en Champoussin remonteerden en jumpten schijnbaar gelijktijdig over de finish. De fotofinish wees Denz aan als winnaar.


   In de groep der favorieten werd weinig initiatief genomen. De weinige aanvallen werden gecounterd door een strak tempo van Daniel Martinez, in dienst van Geraint Thomas. Remco Evenepoel moest opnieuw laten lopen.


   Thomas sprintte nog voor een paar seconden, maar Fuglsang en de resterende andere favorieten plooiden niet. De Deen blijft leider.

   Nico Denz: "Ik wist dat ik een sterke sprint had dus ik kon de anderen laten terugkeren"

   Nico Denz (Team DSM): "Ik voelde me fantastisch vandaag. Complimenten ook voor de staf die er in slaagden om me zo koel mogelijk te houden. Dat was cruciaal."

    

   "Op de laatste klim probeerde ik me gewoon vast te klampen en in het wiel van Masnada te blijven. Hij loste me bijna, maar zat gelukkig zelf ook op zijn limiet. Ik wist dat ik een goede sprint had dus ik kon de anderen laten terugkeren."

    

   "Even dacht ik dat ik het verpest had door te laat aan te zetten, maar het was toch voldoende. Ik doe normaal veel werk in de schaduw dus om vandaag zelf te mogen winnen, voelt heel speciaal."

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1Nico DenzDSM5:11:14
   2Clément ChampoussinACT+0
   3José HerradaCOF+0
   4Quinn SimmonsTFS+0
   5Fausto MasnadaQST+11
   6Quentin PacherGFC+1:33
   7Roland ThalmannZWI+1:46
   8Geraint ThomasIGD+2:14
   9Sergio HiguitaBOH+2:14
   10Jakob FuglsangIPT+2:14

   Fase per fase

   1. 16 uur 57. De Duitser leek zelf te denken dat Champoussin eerst over de lijn was gekomen, maar nu krijgt hij bevestiging dat hij wel degelijk zelf de winnaar is. Hij schreeuwt het uit. .
   2. 16 uur 56. Nico Denz is de winnaar! Het is Nico Denz die tot ritwinnaar wordt uitgeroepen. Een prachtige zege voor de Duitser van Team DSM; .
   3. 16 uur 56. De andere favorieten blijven in zijn wiel. In het klassement verandert er dus weinig. .
   4. 16 uur 55. Thomas sprint en probeert nog wat seconden te sprokkelen. .
   5. 16 uur 55. Laatste kilometer ook voor de favorieten. .
   6. 16 uur 54. Champoussin en Denz kwamen allebei krachtig over Simmons heen. Schijnbaar gelijktijdig jumpten ze over de streep. We wachten op bevestiging van de winnaar. .
   7. 16 uur 53. Champoussin of Denz? Het is niet te zien wie deze rit wint. .
   8. 16 uur 53. Sprinten met 5 dus. Simmons zet meteen aan. .
   9. 16 uur 53. Simmons komt ook nog terug!  .
   10. 16 uur 52. Wie is de snelste? De Italiaan bepaalt het tempo. Nog 500 meter. .
   11. Onder de vod. Masnada blijft proberen maar op deze minder steile percentages geraakt hij niet meer weg. We gaan sprinten voor de rit. . 16 uur 51.
   12. 16 uur 50. Grosschartner probeert even in de groep der favorieten, maar Martinez zet het recht.  .
   13. 16 uur 49. Op 2 kilometer van het einde is de snelheid er vooraan helemaal uit. Champoussin wrijft zich in de handen. Hij is misschien wel de snelste. .
   14. 16 uur 48. Het tempo van Martinez heeft effect. Loetsenko wordt weer ingerekend. Evenepoel is niet meer te bespeuren. Kung wel. .
   15. 16 uur 47. Het valt weer stil en zo keert ook Herrada terug. Gaan we sprinten met 4? .
   16. 16 uur 46. Masnada vol. Met nog een ultieme poging probeert Masnada de anderen te lossen. Champoussin en Denz lossen zijn wiel niet. Herrada kan voorlopig niet volgen. .
   17. 16 uur 45. Martinez maakt tempo in het peloton. Er zitten nog zo'n tien renners in zijn spoor. Evenepoel heeft het moeilijk achteraan. .
   18. 16 uur 44. Masnada met een nieuwe poging. Masnada probeert, maar hij krijgt de ballast van de andere drie niet van zich afgeworpen. .
   19. 16 uur 43. Weer 4 koplopers. Champoussin en Herrada komen plots vooraan aansluiten. Masnada en Denz hebben te veel naar elkaar gekeken. .
   20. 16 uur 42. Fuglsang en Schachmann hadden even een klein gaatje, maar Martinez lost het op in dienst van zijn kopman Thomas. .
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdKüsnacht - Küsnacht177,6 kmWilliamsWilliams
   2wegwedstrijdKüsnacht - Aesch198 kmLeknessundWilliams
   3wegwedstrijdAesch - Grenchen176,9 kmSaganWilliams
   4wegwedstrijdGrenchen - Brunnen190,8 kmImpeyWilliams
   5wegwedstrijdAmbrì - Novazzano190,1 kmVlasovVlasov
   6wegwedstrijdLocarno - Moosalp177,5 kmDenzFuglsang
   7wegwedstrijdAmbrì - Malbun194,6 kmPinotHiguita
   8individuele tijdritVaduz - Vaduz25,6 kmEvenepoelThomas