Vlasov heeft het beste eindschot in Zwitserland, Remco Evenepoel kraakt in finale

  Ronde van Zwitserland: Rit 5
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 190.1 km
  location 12:42: Ambrì - 17:09: Novazzano
  trophy Aleksandr Vlasov
  einde
  startfinish
  0306090120150190.1

   De 5e etappe in de Ronde van Zwitserland is een prooi geworden voor Aleksandr Vlasov. De Rus won in Novazzano de sprint van een elitegroepje en is ook de nieuwe leider. Remco Evenepoel kraakte in de finale.

   De vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Aleksandr Vlasov bewijst dat hij klaar is voor de Tour de France. De Rus knalde eerst zelf het gat met Fuglsang dicht en maakte dan het werk van ploegmaat Schachmann vakkundig af in de sprint.
   • Verliezer van de dag: Remco Evenepoel had een moeilijke dag. Hij leek in eerste instantie de schade nog te beperken, maar op de laatste col van de dag moest hij er definitief af. Hij verliest meer dan 2 minuten in het klassement.
   • Morgen: Tijd voor het hooggebergte. We hebben al heel wat hoogtemeters achter de kiezen, maar morgen is het tijd voor het langere klimwerk. De aankomst ligt op de Moosalp, een col van buitencategorie.

   WK-parcours eist slachtoffers

   Het zwaartepunt in deze Ronde van Zwitserland werd eigenlijk pas vanaf morgen verwacht, maar het parcours van vandaag zorgde al voor een behoorlijke schifting. Ook de loden hitte speelde een rol.

    

   De aanloop was nog relatief mals. Een groepje van vijf renners mocht wegrijden en kreeg behoorlijk veel ruimte. Het peloton wist namelijk wat hen nog te wachten stond. 

    

   De lokale rondes die de finale van deze etappe uitmaakten waren pittig. Silvan Dillier bleef als laatste vluchter over, maar werd ingerekend op 20 kilometer van het einde. Op een soort WK-parcours was er geen enkel moment voor rust: continu ging het wegdek op en af. En dat eiste slachtoffers.

    

   Leider Stephen Williams moest al snel afhaken. En ook Remco Evenepoel moest op een 20-tal kilometer van het einde een eerste keer passen. In de afdaling kon de jonge Belg nog terugkeren, maar het volgende klimmetje was er te veel aan. Hij leek te bezwijken onder de warmte.

   Vlasov pakt rit en leiderstrui

   Evenepoel verloor uiteindelijk 2'12" en kan zijn klassementsambities waarschijnlijk opbergen. 

    

   Vooraan waren het vooral Ineos Grenadiers en Israel-Premier Tech die het heft in handen namen. Jakob Fuglsang versnelde bergop, maar kon niet wegrijden.


   Een vijftiental renners kwamen samen beneden na de laatste officiële col. Fuglsang profiteerde van een moment van vertwijfeling en sloop op kousenvoeten weg. In de laatste twee oplopende kilometers keerden nog vier renners terug: Aleksandr Vlasov, Max Schachmann, Neilson Powless en Geraint Thomas.


   Schachmann voorkwam dat er nog renners terugkeerden en trok de sprint aan in dienst van zijn ploegmaat Vlasov. De Rus bedankte voor het vertrouwen door zich de snelste te tonen op de hellende aankomst. Powless moest vrede nemen met de tweede plaats. Fuglsang werd derde.


   Vlasov neemt dankzij de ritzege ook de leiderstrui over van Williams. Het klassement werd helemaal overhoop gegooid. Thomas en Fuglsang lijken de belangrijkste uitdagers te worden in de rest van deze Ronde van Zwitserland.

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

   Fase per fase

   1. 17 uur 13. Bevestiging: Aleksandr Vlasov is de nieuwe leider. .
   2. 17 uur 11. Evenepoel verliest 2'10". Evenepoel komt binnen op 2'10" van Vlasov. Een harde klap voor de jonge Belg. Had hij te veel last van de warmte? .
   3. 17 uur 10. Vlasov ook nieuwe leider? De rest komt helemaal verbrokkeld binnen, dus het is nog even afwachten om een overzicht te krijgen. Vlasov wordt vermoedelijk wel de nieuwe leider. .
   4. 17 uur 09. Fuglsang ging sterk aan, maar viel stil. Powless was er uiteindelijk nog dichtbij, maar Vlasov is de sterkste op deze hellende aankomst. .
   5. 17 uur 09. Het is Vlasov die hem pakt. Aleksandr Vlasov is de snelste!  .
   6. 17 uur 08. Fuglsang tegen Vlasov. .
   7. 17 uur 08. Schachmann zet aan. .
   8. 17 uur 08. De vijf gaan het onderling uitvechten. .
   9. 17 uur 07. Er lijken nog heel wat renners terug te keren. Schachmann versnelt dan maar in dienst van Vlasov. .
   10. Laatste km. De vijf koplopers rijden zij aan zij. Een raar beeld. Op deze manier gaan er nog renners terugkeren.  . 17 uur 06.
   11. 17 uur 06. De koplopers kijken weer naar elkaar. Zo komen ook Powless en Schachmann aansluiten. .
   12. 17 uur 05. Vlasov en Thomas komen bij Fuglsang. De versnelling van Vlasov levert op. In een ruk rijdt hij naar Fuglsang. In zijn zog trekt hij Thomas met zich mee. .
   13. 17 uur 04. De Deense koploper is begonnen aan de laatste oplopende kilometers van deze loodzware etappe. Vlasov probeert ernaar toe te knallen. .
   14. 17 uur 04. De man van Bora-Hansgrohe is niet Grosschartner maar wel Vlasov. .
   15. 17 uur 03. Nog drie kilometer. Fuglsang laveert van motor naar motor. De drie achtervolgers hebben nog werk voor de boeg. .
   16. 17 uur 02. Thomas, Grosschartner en Powless proberen met hun drietjes de kloof te dichten. Het ligt nu helemaal uiteen. .
   17. 17 uur 01. Fuglsang op kousenvoeten. Terwijl de andere naar elkaar kijken, muist Fuglsang ervandoor. Hij heeft meteen een mooi gaatje. .
   18. 17 uur . Het valt stil in de elitegroep. Dat is goed nieuws voor de achtervolgers, en dus ook voor Remco Evenepoel. .
   19. 16 uur 59. Pidcock en Schachmann komen niet overeen. De rest komt terug aansluiten. .
   20. 16 uur 58. Pidcock bij Schachmann. Pidcock is in zijn opzet geslaagd. Samen met Schachmann hebben ze een kleine voorsprong op de andere favorieten. .
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdKüsnacht - Küsnacht177,6 kmWilliamsWilliams
   2wegwedstrijdKüsnacht - Aesch198 kmLeknessundWilliams
   3wegwedstrijdAesch - Grenchen176,9 kmSaganWilliams
   4wegwedstrijdGrenchen - Brunnen190,8 kmImpeyWilliams
   5wegwedstrijdAmbrì - Novazzano190,1 kmVlasovVlasov
   6wegwedstrijdLocarno - Moosalp177,5 kmDenzFuglsang
   7wegwedstrijdAmbrì - Malbun194,6 kmPinotHiguita
   8individuele tijdritVaduz - Vaduz25,6 kmEvenepoelThomas