Daryl Impey klopt Michael Matthews in sprint van uitgedund peloton in Zwitserland

  Ronde van Zwitserland: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  27°Cdistance 190.8 km
  location 12:53: Grenchen - 17:04: Brunnen
  trophy Daryl Impey
  einde
  startfinish
  0306090120150190.8

   Daryl Impey (Israel Premier Tech) kan ook op zijn 37e nog altijd winnen. Als een duiveltje uit een doosje snelde hij naar de zege in Brunnen. Zijn ex-ploegmaat Michael Matthews kwam net te laat. Stephen Williams dreigde zijn gele trui te verliezen, maar hij blijft toch leider.

   De vierde etappe van de Ronde van Zwitserland in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Daryl Impey is een van de vele veteranen in het team van Israel-Premier Tech. Meer dan twee jaar na zijn laatste profoverwinning hadden weinigen hem nog kansen toegedicht om vandaag te winnen. De Zuid-Afrikaan bewijst dat hij nog niet afgeschreven is.
    
   • Verliezer van de dag: Alberto Bettiol wou erg graag revanche nemen voor zijn flater van eergisteren. Zijn ploegmaten deden er alles aan om hem in stelling te brengen, maar de Italiaan kon hun werk niet verzilveren.
    
   • Morgen: Opnieuw een zwaar dagje of wat dacht u? Vooral de finale kent heel wat korte explosieve hindernissen. Een beetje te vergelijken met een klassiek parcours.

   Jimmy Janssens in de vlucht van de dag

   De vierde etappe in de Ronde van Zwitserland leek lange tijd qua scenario op een typische sprintersetappe. Al vroeg in de wedstrijd reden drie renners weg. 

    

   Jimmy Janssens, Markus Hoelgaard en Matthew Holmes waren de publiciteitsrapers met dienst. In het peloton waren het vooral Movistar en EF Education-EasyPost die geïnteresseerd leken in de ritzege.

    

   De voorsprong werd binnen de perken gehouden. Een steil slotklimmetje op 15 kilometer van de streep moest voor de nodige dosis spektakel zorgen in deze voor de rest historieloze rit.

   Williams redt zijn vel, Impey wint

   Het peloton timede uitstekend want bij de voet van dat klimmetje slokten ze de vluchters op. Op een schuchtere poging van Marc Hirschi na gebeurde er echter weinig op de col van tweede categorie. 


   Leider Stephen Williams kwam kort voor de top even in de problemen, maar kon op het nippertje toch nog zijn wagonnetje aanhaken. Hij behoudt zo een dagje langer zijn leiderstrui. 


   Met een veertigtal overgebleven renners trokken ze naar de finish in Brunnen. EF Education-EasyPost probeerde de rode loper uit te rollen voor Alberto Bettiol, maar hij moest uiteindelijk te vroeg op kop komen. 


   Het was oude rot Daryl Impey die het beste timede en er krachtig uitkwam. Michael Matthews moest van ver komen en strandde uiteindelijk op een half wiel. Soren Kragh Andersen was derde.

   Daryl Impey: "Ik wou al beginnen juichen, maar toen zag ik plots een blauw shirt naast mij komen"

   Daryl Impey (Israel-Premier Tech): "Ik ben extatisch. Het niveau van de jongere gasten is de laatste tijd zo hoog en na het accident dat ik vorig jaar had, wist ik niet of ik dit nog ooit ging kunnen."

    

   "Ik voelde me al goed op de klim en wist me ook goed te positioneren voor de sprint, in het wiel van de mannen van EF. Op 200 meter dacht ik even dat ingesloten werd, maar toen kwam er een opening op links en ben ik er vol voor gegaan."

    

   Impey liet zich bijna vangen aan een "Van Aertje". "Ik was van plan mijn handen op te steken, maar toen zag ik plots een blauw shirt langszij komen dus moest ik nog een jump plaatsen vlak voor de lijn. Dat ik jongens als Matthews versla op het einde van mijn carrière is gewoon een fantastisch gevoel."

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

   Fase per fase

   1. 17 uur 06. De top 5: 1) Impey 2) Matthews 3) Kragh Andersen 4) Bettiol 5) Pidcock .
   2. 17 uur 05. Bettiol kwam te vroeg op kop. Het voorbereidend werk van zijn ploeg was dus toch niet helemaal perfect. Hij eindigt uiteindelijk als vierde. Pidcock is vijfde. .
   3. 17 uur 04. Matthews reed een sterke sprint maar moest van te ver komen. Hij strandt op een halve wiellengte van zijn oude ploeggenoot. .
   4. 17 uur 03. Impey wint op zijn oude dag. Het is Impey die hem pakt voor Israel-Premier Tech. .
   5. 17 uur 03. Thomas gaat aan voor Pidcock. .
   6. 17 uur 02. Het is nu rechtdoor tot aan de streep. Pidcock laat een klein gaatje. .
   7. Laatste kilometer. Bettiol heeft nog twee man voor zich bij het ingaan van de laatste kilometer. Ook Kron schuift op. . 17 uur 02.
   8. 17 uur 01. Veel druk op Bettiol. EF Education-EasyPost is bezig met de rode loper uit te rollen voor Alberto Bettiol. Kan hij het straks afmaken? Het zou een mooie revanche zijn voor zijn vergissing van eergisteren. .
   9. 17 uur . Nog wat kanshebbers die we hebben gespot in de groep: Impey, Schachmann en Higuita. .
   10. 16 uur 59. Minder dan 5 kilometer. Het tempo van EF zorgt ervoor dat het peloton op een lint komt te zitten. Minder dan 5 kilometer nog. .
   11. 16 uur 56. Ook leider Stephen Williams kan straks misschien nog meesprinten. Het was op het nippertje, maar hij is er toch in geslaagd om bij de groep te blijven. .
   12. 16 uur 55. Reichenbach valt terug. Het was mission impossible voor Reichenbach. EF grijpt hem terug. We gaan waarschijnlijk sprinten. .
   13. 16 uur 53. Er zijn nog wat renners teruggekeerd. Het peloton bestaat nog uit zo'n 40 individuen. Ook Pidcock lijkt straks mee te kunnen sprinten. .
   14. 16 uur 52. Dalen maar. Reichenbach is begonnen aan de afdaling van de Sattel. De rechte weg zorgt ervoor dat hij in het zicht blijft van het overgebleven peloton. .
   15. 16 uur 51. EF probeert Reichenbach terug te halen. Bettiol heeft nog drie ploegmaats mee. Zij moeten de kloof met Reichenbach proberen dichten.  .
   16. 16 uur 50. Welke snelle mannen hebben de slag overleefd? We herkennen al zeker Aranburu, Matthews en Bettiol. .
   17. 16 uur 49. Reichenbach heeft beetje voorsprong. De renner van Groupama is Reichenbach. Hij heeft een kleine voorsprong. Het gaat nu nog eventjes vals plat omhoog vooraleer we de afdaling induiken. .
   18. 16 uur 48. Juist over de top is een renner van Groupama-FDJ in de aanval gegaan. Daarachter heeft EF het heft in handen genomen. .
   19. We zijn boven op de Sattel. Er schiet nog een groep van een dertigtal renners over. Williams zit daar nog juist bij. . 16 uur 47.
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdKüsnacht - Küsnacht177,6 kmWilliamsWilliams
   2wegwedstrijdKüsnacht - Aesch198 kmLeknessundWilliams
   3wegwedstrijdAesch - Grenchen176,9 kmSaganWilliams
   4wegwedstrijdGrenchen - Brunnen190,8 kmImpeyWilliams
   5wegwedstrijdAmbrì - Novazzano190,1 kmVlasovVlasov
   6wegwedstrijdLocarno - Moosalp177,5 kmDenzFuglsang
   7wegwedstrijdAmbrì - Malbun194,6 kmPinotHiguita
   8individuele tijdritVaduz - Vaduz25,6 kmEvenepoelThomas