De wederopstanding? Peter Sagan wint in Zwitserland na gevaarlijk slot, Van Wilder komt ten val

  Ronde van Zwitserland: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 176.9 km
  location 12:55: Aesch - 17:23: Grenchen
  trophy Peter Sagan
  einde
  startfinish
  0306090120150176.9

   Peter Sagan heeft zijn eerste overwinning voor TotalEnergies geboekt. De Slovaak was de snelste in de 3e etappe van de Ronde van Zwitserland na een levensgevaarlijke finale. Meerdere ploegmaats van Remco Evenepoel kwamen ten val, maar de kopman ontsnapte zelf aan de schade. 

   De derde etappe van de Ronde van Zwitserland in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Peter Sagan mocht eindelijk nog eens victorie kraaien na maanden van teleurstellingen. Is dit het begin van een verrijzenis?

   • Verliezer van de dag: Door een valpartij op 4,5 kilometer van de streep verliezen een aantal favorieten belangrijke tijd. Schachmann, Van Wilder en Loetsenko zijn de pechvogels met dienst.

   • Morgen: Weer een geaccidenteerd parcours. Een verraderlijke puist op 15 kilometer van de streep kan voor het nodige spektakel zorgen. 

   Kopgroep met Gilbert, chaos in de finale

   Opnieuw stonden er heel wat hoogtemeters op het menu van de Ronde van Zwitserland. In tegenstelling tot de voorbije dagen was de finale echter relatief vlak. Dat bood perspectief voor de sprinters.

    

   Een kopgroep van zes kreeg de permissie om weg te rijden. Daarbij een aantal mooie namen: Philippe Gilbert, Quinn Simmons en Stefan Bissegger. TotalEnergies en Intermarché-Wanty-Gobert leidden de jacht.

    

   Onderweg sprokkelde Simmons punten voor zijn bergtrui, maar in de aanloop naar de laatste klim zag hij samen met de rest van zijn kompanen Bissegger wegspringen.

    

   De Zwitserse tijdritspecialist maakte indruk en perste alles eruit, maar de sprintersploegen wilden deze kans niet laten liggen. Op 11 kilometer van het einde kwam alles terug samen.

   De voorbereiding van de sprint verliep chaotisch. Een valpartij op 4,5 kilometer van de finish was het gevolg van de nervositeit. Ilan Van Wilder, Max Schachmann en Aleksej Loetsenko waren de belangrijkste slachtoffers. Zij verliezen kostbare tijd in het klassement.


   De sprint zelf verliep gelukkig wel veilig. Andrea Pasqualon zette aan voor Alexander Kristoff, maar het was Peter Sagan die als eerste uit zijn wiel kwam. De Slovaak dwong Kristoff een klein beetje naar de kant en hield hem nadien goed af. Ook een sterk sprintende Bryan Coquard kwam te laat.


   Na enkele teleurstellende maanden schenkt Sagan zijn nieuwe team TotalEnergies zo eindelijk een broodnodige zege. Stephen Williams blijft leider in deze Ronde van Zwitserland.

   Felicitaties van Remco Evenepoel voor de dagwinnaar.

   Peter Sagan: "Het voelt goed om terug te zijn"

   Peter Sagan (TotalEnergies): "Ik heb het in het verleden al gezegd: het is altijd zwaar om terug te komen. Ik ben ziek geweest, heb drie maanden niet kunnen koersen, dus dat kost tijd. "

    

   "Het is maar een ritzege, maar ik ben heel blij voor de ploeg en ik moet mijn teamgenoten bedanken. Het voelt goed om terug te zijn."

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

   Fase per fase

   1. 17 uur 26. De top 5: 1) Sagan 2) Coquard 3) Kristoff 4) Pidcock 5) Aranburu .
   2. 17 uur 24. Schachmann is intussen ook binnengekomen. Hij gaat behoorlijk wat tijd verliezen door de val op 5 kilometer van de streep. .
   3. 17 uur 24. Evenepoel komt Sagan feliciteren. Hij was dus al zeker niet de man van Quick-Step die op de grond lag. .
   4. 17 uur 22. Sagan ging aan van in het wiel van Kristoff en zette de Noor een beetje aan de kant. Maar het ziet er allemaal koosjer uit.  .
   5. 17 uur 22. Sagan houdt vol. Sagan wint! Hij houdt Kristoff en Coquard af en wint weer een etappe in de Ronde van Zwitserland. .
   6. 17 uur 21. Sagan zet vroeg aan. .
   7. 17 uur 21. Pasqualon nu al op kop. Is dat niet te vroeg? .
   8. Laatste kilometer. Het is een renner van Ineos die als eerste onder de vod duikt. Daarachter vecht Pasqualon voor een goede positie. . 17 uur 20.
   9. 17 uur 20. Sagan zit nu al in vierde positie. Geen enkel treintje lijkt nog volledig op de rails te staan. .
   10. 17 uur 19. Teunissen wordt naar voor gebracht. Kristoff volgt het spoor van Pasqualon. .
   11. 17 uur 18. Het peloton is nu ontregeld en rijdt verspreid over de brede weg.  .
   12. Valpartij . Buiten de drie kilometer-grens zijn enkele renners tegen de vlakte gegaan. Schachmann ligt erbij. Ook een renner van Quick-Step. . 17 uur 18.
   13. 17 uur 17. Nog 5 kilometer. Er zijn heel wat ploegen die denken dat ze kunnen winnen. Het ene treintje na het andere verschijnt vooraan. .
   14. 17 uur 16. Ook Thibaut Pinot lost. Hij is duidelijk nog niet in orde. Of spaart hij zich voor de komende dagen? .
   15. 17 uur 16. Simmons laat het peloton gaan. Hij heeft zijn taak volbracht en zit steviger in de bergtrui. .
   16. 17 uur 15. Ook Team DSM doet mee. Daar hebben ze Cees Bol mee als sprinter.  .
   17. 17 uur 14. Kristoff zit goed voorin. De vraag is of Intermarché nog niet te veel pionnen heeft opgesoepeerd in de achtervolging. .
   18. 17 uur 12. Nog 8 kilometer en de treintjes worden verzameld. Team UAE probeert Trentin in stelling te brengen. .
   19. Thomas pakt een aantal secondjes. Ze hebben de Zwitser juist op tijd ingerekend voor de laatste tussensprint. Geraint Thomas en Max Schachmann sprinten erom. Het is Thomas die het haalt. De Brit krijgt drie seconden, de Duitser twee. . 17 uur 10.
   20. 17 uur 07. Alles samen. Het was een mooi nummertje van Stefan Bissegger maar nu is hij eraan voor de moeite. Tot op de laatste meters heeft hij ervoor geknokt, maar op 11 kilometer van het einde is alles weer samen. .
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdKüsnacht - Küsnacht177,6 kmWilliamsWilliams
   2wegwedstrijdKüsnacht - Aesch198 kmLeknessundWilliams
   3wegwedstrijdAesch - Grenchen176,9 kmSaganWilliams
   4wegwedstrijdGrenchen - Brunnen190,8 kmImpeyWilliams
   5wegwedstrijdAmbrì - Novazzano190,1 kmVlasovVlasov
   6wegwedstrijdLocarno - Moosalp177,5 kmDenzFuglsang
   7wegwedstrijdAmbrì - Malbun194,6 kmPinotHiguita
   8individuele tijdritVaduz - Vaduz25,6 kmEvenepoelThomas