Noor Leknessund soleert naar ritzege in Zwitserland, favorieten houden zich koest

  Ronde van Zwitserland: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  21°Cdistance 198 km
  location 12:22: Küsnacht - 17:06: Aesch
  trophy Andreas Leknessund
  einde
  startfinish
  0306090120150198

   Andreas Leknessund (23) heeft de mooiste zege uit zijn carrière behaald in de Ronde van Zwitserland. De jonge Noor liet zijn medevluchters achter op de laatste klim van de dag en soleerde naar winst. Het peloton, waar de favorieten voor een wapenstilstand kozen, miskeek zich en kwam ruimschoots te laat. Stephen Williams blijft leider.

   De tweede etappe van de Ronde van Zwitserland in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Andreas Leknessund. De jonge Noor werd enkele jaren geleden als grote belofte bestempeld. Nu komt dat talent voor het eerst tot uiting bij de profs. 
   • Verliezer van de dag: Andreas Leknessund. Een luttele zeven seconden kwam Leknessund te kort voor een dubbelslag. Als hij niet zo snel was beginnen juichen, had hij misschien wel de leiderstrui kunnen overnemen van Stephen Williams.
   • Opvallend: Alberto Bettiol. De ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen juichte euforisch toen hij de sprint voor de tweede plaats won. Bettiol was niet op de hoogte dat Leknessund nog voorop reed.

   Na Stephen Williams gisteren, heeft de Ronde van Zwitserland vandaag weer een verrassende winnaar gekregen. Andreas Leknessund was de sterkste van een vroege vlucht. 

    

   Die vlucht kwam er niet zonder slag of stoot. Het duurde ongeveer 30 kilometer voor een groepje van acht renners mocht wegrijden van het peloton. Twee achtervolgers maakten er uiteindelijk tien vluchters van.

    

   In die groep zaten toch een aantal gevaarlijke klanten voor de leiderstrui. Leknessund, Burgaudeau en Holmes stonden allemaal op een minuutje van Stephen Williams. Bahrein-Victorious probeerde ze binnen schot te houden.

    

   Bij aanvang van de heuvelachtige slotfase werd de voorsprong van de vluchters groter. Quick-Step en Ineos kwamen een handje toesteken, maar ook zij kregen de kloof niet dicht. 

   Geen dubbelslag

   Op de slotklim werd snel duidelijk dat Leknessund de sterkste was van de kopgroep. Met een stevige demarrage snelde hij weg van zijn medevluchters. De favorieten hielden zich koest in de achtervolging.


   In de dalende lijnen richting finish kon de jonge Noor goed standhouden tegen een jagend peloton.. Hij knokte voor elke meter, maar begon uiteindelijk toch vrij vroeg met juichen. 


   Dat hij de leiderstrui misloopt met zeven seconden zal dan ook voor een zure nasmaak zorgen. Stephen Williams kon opgelucht ademhalen. 


   In het peloton werd nog gesprint voor de tweede plaats. Alberto Bettiol bleek de snelste, maar niet de slimste: hij had niet door dat Leknessund al binnen was en juichte alsof hij gewonnen was.

   Andreas Leknessund: "De laatste kilometers waren afzien, maar ook genieten"

   Andreas Leknessund was overdonderd door de zege: "Ik heb niet veel te zeggen. Het is ongelooflijk. De slotklim was het zwaarste. Ik wist dat ik daar gewoon een kloof moest proberen slaan en dat ik het dan wel kon doortrekken tot aan de finish."

    

   "In de laatste kilometers was het afzien, maar ook genieten. Ik kwam hier voor een ritoverwinning en nu zien we wel verder. Ik wil zeker nog agressief blijven koersen."

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

     naamploegresultaat
   1Andreas LeknessundDSM4:46:22
   2Alberto BettiolEFE+38
   3Michael MatthewsBEX+38
   4Andrea PasqualonIWG+38
   5Matteo TrentinUAD+38
   6Nikias ArndtDSM+38
   7Stefan KüngGFC+38
   8Edoardo ZambaniniTBV+38
   9Daniel OssTEN+38
   10Stefano OldaniAFC+38

   Fase per fase

   1. 17 uur 12. Williams blijft leider. Leknessund komt uiteindelijk 7 seconden te kort.  .
   2. 17 uur 11. Michael Matthews is als derde binnengekomen. Andrea Pasqualon is vierde. .
   3. 17 uur 09. Geen leiderstrui voor Leknessund. Leknessund had uiteindelijk zo'n 40" voorsprong op het peloton. Dat volstaat net niet voor de leiderstrui. Hij zal toch vloeken dat hij niet vol heeft doorgereden tot aan de finish. .
   4. 17 uur 08. Bettiol wordt plagerig gefeliciteerd door andere renners. Hij kan er zelf nog om lachen. .
   5. 17 uur 07. Bettiol denkt dat hij wint. In de achtergrond komt het peloton sprintend binnen. Bettiol komt als eerste over de streep en juicht. Hij weet niet dat Leknessund al binnen is. .
   6. 17 uur 06. Leknessund viert (te vroeg?). Leknessund is de meer dan verdiende ritwinnaar. Hij juicht wel vrij vroeg. Volstaat zijn voorsprong voor de leiderstrui? .
   7. 17 uur 06. Straffe prestatie van Leknessund. Hij bewijst zijn tijdritkwaliteiten en soleert richting finish. .
   8. Onder de vod. Laatste kilometer voor Leknessund. De ritzege is binnen. Hij heeft nog een kleine minuut. . 17 uur 05.
   9. 17 uur 04. Het peloton trekt nu vol door. Alpecin-Fenix (met Oldani?) en Intermarché-Wanty (met Pasqualon) doen er alles aan om dichter te komen. .
   10. 17 uur 02. Rotstuk voor Leknessund. Op een brede open weg loopt het weer een klein beetje op. Leknessund ziet af, maar straalt nog steeds kracht uit. .
   11. 17 uur 02. Rutsch en Schär staan op het punt om ingerekend te worden. Er zijn dus nog bonificatieseconden te verdienen voor het peloton. .
   12. 1'09". Nog 5 kilometer. Het verschil is 1'09. . 17 uur 01.
   13. 16 uur 59. Ook Intermarché-Wanty mengt zich in de achtervolging. In tweede positie zit wel meteen een mannetje van Team DSM om af te stoppen. .
   14. 16 uur 58. Enkel Schär en Rutsch hangen nog tussen het peloton en de leider. Dat is belangrijk voor de bonificatieseconden straks. .
   15. 16 uur 56. Dubbelslag voor Leknessund? De ritzege lijkt binnen, maar voor de leiderstrui zal het nipter worden. Als Williams geen bonificatieseconden neemt, heeft Leknessund straks voldoende aan 45" voorsprong om de trui over te nemen. .
   16. 16 uur 54. Leknessund daalt op het scherpst van de snee. Enkel de laatste kilometers zijn nog min of meer vlak. .
   17. Challpass. Op de top van de Challpass krijgen we een overzicht. Leknessund heeft een mooie voorsprong op Rutsch en Schär.  In het peloton blijft het windstil. Ze komen samen boven op anderhalve minuut van Leknessund. . 16 uur 51.
   18. Is Leknessund op weg naar ritwinst? 16 uur 51.
   19. 16 uur 48. Alpecin-Fenix leidt het peloton richting top. Voor wie ze dit doen is niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk lijkt, is dat ze te laat zullen komen. Ze komen amper dichter. .
   20. 16 uur 47. De andere vluchters lijken geklopt, ze volgen al op 45 seconden van Leknessund. De jongeling van Team DSM is overduidelijk de sterkste. .
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdKüsnacht - Küsnacht177,6 kmWilliamsWilliams
   2wegwedstrijdKüsnacht - Aesch198 kmLeknessundWilliams
   3wegwedstrijdAesch - Grenchen176,9 kmSaganWilliams
   4wegwedstrijdGrenchen - Brunnen190,8 kmImpeyWilliams
   5wegwedstrijdAmbrì - Novazzano190,1 kmVlasovVlasov
   6wegwedstrijdLocarno - Moosalp177,5 kmDenzFuglsang
   7wegwedstrijdAmbrì - Malbun194,6 kmPinotHiguita
   8individuele tijdritVaduz - Vaduz25,6 kmEvenepoelThomas