Evenepoel toont zich in de finale, maar dagzege in Zwitserland is voor Williams

  Ronde van Zwitserland: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  26°Cdistance 177.6 km
  location 13:02: Küsnacht - 17:16: Küsnacht
  trophy Stephen Williams
  einde
  startfinish
  0306090120150177.6

   De Brit Stephen Williams (Bahrein-Victorius) heeft de eerste rit in de Ronde van Zwitserland gewonnen na een sprint van een elitegroep. In de finale staken Ilan Van Wilder en Remco Evenepoel om de beurt hun hand uit naar de dagzege, maar er was altijd iemand die de andere favorieten terug bracht.

   De eerste rit in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Stephen Williams is een vrij onbekende naam in de wielerwereld. Voor vandaag waren zijn enige overwinningen in de Ronde van Kroatië en de Ronde de l'Isard. Zijn palmares oogt in een klap een pak mooier.
   • Verliezer van de dag: Simon Vitzthum van het Zwitserse nationale team was een hele dag mee in de aanval. Hij toonde zich en sprintte telkens tegen Simmons om de bergpunten, maar de Zwitser moet uiteindelijk met lege handen naar huis.
   • Morgen: Een soortgelijke etappe als vandaag. Een geaccidenteerd parcours zal voor de nodige schifting zorgen. Opnieuw krijgen de punchers een kans.

   De eerste etappe beloofde pittig te worden. Zo'n 2800 hoogtemeters moesten bedwongen worden op een lokaal parcours in en rond Kusnacht. Zeven renners kozen al vlug het hazenpad.


   In het peloton waren er veel ploegen geïnteresseerd in de ritzege. De koplopers kregen nooit meer dan 4 minuten. Vooraan maakte vooral Quinn Simmons indruk. Hij houdt de bergtrui over aan zijn ondernemingen.


   In de achtergrond was er vooral controle. Enkel Gilbert probeerde het even op 50 kilometer van de finish, maar werd al snel bijgebeend. Het was wachten op het laatste klimmetje voor de koers echt losbarstte.

   Jonge Belgen proberen

   Daar regende het demarrages. Vooral Remco Evenepoel was bedrijvig. Hij probeerde enkele keren op het klimmetje, maar geraakte niet weg. Na de top leek Evenepoel toch nog weg te geraken samen met Alexander Vlasov, maar Ineos kreeg het gaatje nog gedicht onder de vod.

    

   Een selecte groep met alle topfavorieten ging uiteindelijk sprinten voor de zege. Ilan Van Wilder - die zich erg sterk toonde - zette aan, maar kon zijn inspanning niet doortrekken. Het was uiteindelijk de verrassende Stephen Williams die eruit kwam en mocht zegevieren.


   Voor de Brit van Bahrein-Victorious is het veruit de mooiste overwinning uit zijn carrière. Maximilian Schachmann werd tweede, Andreas Kron derde. 


   Evenepoel sprintte niet meer mee. Hij bolde achteraan het elitegroepje over de streep. 

   Stephen Williams: "Ik loop met mijn hoofd in de wolken"

   Stephen Williams (Bahrain): "Het is mijn eerste race in een maand, dus ik wist niet hoe mijn conditie zou zijn. Winnen in zo'n groep is ongelooflijk. Het dringt nog niet door. De afgelopen jaren waren bij momenten moeilijk voor me, maar vandaag loop ik met mijn hoofd in de wolken."

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

   Fase per fase

   1. 17 uur 18. De rest van het deelnemersveld komt verbrokkeld binnen. We zien Pidcock en Mäder in achtervolgende groepjes binnendruppelen. .
   2. 17 uur 17. Sterke sprint van Van Wilder, maar hij moest te vroeg aanzetten. Uiteindelijk eindigt hij als zesde.  Evenepoel komt achteraan in het groepje binnen. .
   3. 17 uur 16. Max Schachmann is tweede, Andreas Kron derde.  .
   4. 17 uur 16. Stephen Williams is de verrassende winnaar. Het is Stephen Williams die als winnaar wordt uitgeroepen. Toch een verrassende winnaar. .
   5. 17 uur 15. Bahrain kraait victorie. Het is een renner van Bahrain Victorious die eruit komt en zijn handen omhoog steekt. .
   6. 17 uur 15. Van Wilder zet aan. .
   7. 17 uur 15. Ze komen terug aansluiten en Van Wilder maakt tempo. .
   8. Laatste kilometer. Evenepoel en Vlasov hebben nog steeds een klein gaatje, maar Ineos lijkt het te dichten. . 17 uur 14.
   9. 17 uur 13. Vlasov en Evenepoel met een gaatje. Vlasov probeert, Evenepoel is attent. Ze hebben een klein gaatje met twee. .
   10. 17 uur 12. Van Wilder maakt tempo. We zijn op 2 kilometer van het einde en het blijft nu relatief vlak richting finish. Een sterke Ilan Van Wilder maakt tempo in dienst van Evenepoel. .
   11. 17 uur 11. Spannende finale. Er wordt om beurten aangevallen en dan valt het weer stil. Op deze manier gaan er nog renners komen aansluiten. .
   12. 17 uur 11. Hirschi en Fuglsang met een nieuwe poging. De rest haakt aan. .
   13. 17 uur 09. Meteen de grote namen. Er blijft nog een elitegroepje van een vijftiental renners over. De belangrijkste favorieten lijken mee te zijn. .
   14. 17 uur 09. Yates, Vlasov, Kuss en enkele andere favorieten sluiten aan bij Evenepoel. Het valt een beetje stil nu. .
   15. 17 uur 08. Evenepoel mee. Evenepoel gaat mee met Fuglsang en neemt meteen over. Covi is eraan voor de moeite. .
   16. 17 uur 06. Fuglsang countert. Het regent aanvallen. Kung probeert het, Fuglsang gaat erover. .
   17. 17 uur 05. Covi probeert. Alessandro Covi is de eerste die wat voorsprong neemt. De ritwinnaar van de voorbije Giro heeft een 30-tal meter. .
   18. 17 uur 04. Een man van EF Education doet een schuchtere poging, maar een sterke Vervaeke dicht het gat. Geraint Thomas zit in zijn wiel. .
   19. 17 uur 03. We zijn beginnen klimmen. Vitzthum heeft nog wat laatste stuiptrekkingen, maar ook hij is er nu aan voor de moeite. Wie zorgt voor de eerste aanval? .
   20. 17 uur 01. Zwaartepunt op laatste stuk van de klim. De Küsnachter Berg is slechts een kleine drie kilometer lang, maar kent wel een steil slotstukje. Ideaal voor een ultieme aanval. .
   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdKüsnacht - Küsnacht177,6 kmWilliamsWilliams
   2wegwedstrijdKüsnacht - Aesch198 kmLeknessundWilliams
   3wegwedstrijdAesch - Grenchen176,9 kmSaganWilliams
   4wegwedstrijdGrenchen - Brunnen190,8 kmImpeyWilliams
   5wegwedstrijdAmbrì - Novazzano190,1 kmVlasovVlasov
   6wegwedstrijdLocarno - Moosalp177,5 kmDenzFuglsang
   7wegwedstrijdAmbrì - Malbun194,6 kmPinotHiguita
   8individuele tijdritVaduz - Vaduz25,6 kmEvenepoelThomas