Spiekbriefje van Quinn Simmons rendeert: hij verrast de sprinters met late uitval

  Ronde van San Juan: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 171 km
  location 19:30: Autodromo de Villicum - 23:29: Autodromo de Villicum
  trophy Quinn Simmons
  einde
  startfinish
  0306090120150171

   De derde rit in de Ronde van San Juan is - verrassend genoeg - niet uitgedraaid op een klassieke massasprint. Alle ingrediënten waren nochtans aanwezig op het autocircuit, maar de Amerikaan Quinn Simmons profiteerde van een momentje van chaos in het peloton. De bad boy van Trek-Segafredo hield zijn inspanning vol tot aan de finish en mocht vieren.

   Een herhaling van 2020

   Een tros Argentijnen en enkele Chileense handlangers lieten zich als een citroen uitpersen, maar veel meer dan een portie eer viel er voor hen niet te rapen. 

    

   Geen twee zonder drie, zo oordeelden de sprintersploegen en na een snikheet dagje zonder peper en zout ging het met een rotvaart naar het autocircuit. 

    

   Zdenek Stybar had in 2020 bewezen dat je door de golvingen en de bochten op deze aankomst het peloton een peer kunt stoven en Quinn Simmons had zijn huiswerk goed gemaakt. 

    

   In de slotkilometer sprak de bad boy zijn neus voor het goeie moment aan en met het melkzuur tot achter zijn oren deed hij jager Maximiliano Richeze en de snelle mannen de baard af na een krachtige uithaal.

    

   Remco Evenepoel nam het peloton in de slotkilometers wel mee op sleeptouw, maar het treintje van Soudal-Quick Step geraakte nooit op de rails in alle chaos.

    

   Morgen is een sprint een vraagteken door de geaccidenteerde eerste helft, donderdag is een rustdag in de Ronde van San Juan. 

   "Mijn coach had me de video gestuurd"

   "Mijn coach had me een video van de aanval en de zege van Zdenek Stybar gestuurd gisterenavond", deed Quinn Simmons zijn plan uit de doeken.

    

   "Ik heb de beelden vanochtend nog 3 keer bekeken. Ik vertelde tegen mijn kamergenoot waar hij me moest afzetten en dat ik het dan zou afmaken."

    

   "Het is fijn om dat ook te doen. Mijn type wint geen sprints of bergritten, ik moet het van zulke kansen hebben."

    

   "Ik had het team dit seizoen één iets beloofd en dat is meer winnen. Ik had deze plek van mijn aanval uitgekozen en het is gelukt. Ik ben een van de beste renners op zo'n aankomst."

    

   "Of ik meedoe voor de eindzege? Ik kreeg een tijdstraf op de eerste dag, jammer genoeg. Maar ik heb nu toch al 10 seconden teruggenomen."

    

   Simmons gaf bij Renaat Schotte nog aan dat hij tijdens de winter beter op zijn voeding heeft gelet en dat hij "na 3 vreselijke jaren" ook iets wil tonen in de klassiekers.

    

   "Als ik Mads Pedersen kan helpen in de finale van de Ronde van Vlaanderen, zou dat al fijn zijn. Mijn kopmannen helpen aan de zege is een prima stap voor het mijn beurt is om te winnen", aldus de zelfverzekerde Amerikaan. 

    

   (scrol omlaag voor het verhaal van eerste Belg Yves Lampaert)

   Yves Lampaert: "Verdiende winnaar"

   Yves Lampaert was als 8e de eerste finisher van Soudal-Quick Step. Hij schreef de chaotische finale toe aan de brede bochten en de golfbewegingen in het peloton.

    

   "We verloren elkaar een beetje, de trein stond niet op de rails. Het was daarna ieder voor zich."

    

   "Ik zat links toen Quinn Simmons rechts ging en voor ik het goed en wel besefte had hij 30 meter."

    

   "Ik wist van Zdenek Stybar dat zo'n gat voldoende is. Dat kun je hier heel moeilijk dichten. Maar hij heeft verdiend gewonnen."

   Fase per fase

   1. 23 uur 30. Op de autodroom was het chaos troef. Er zat geen lijn in de sprint en Quinn Simmons sprak zijn gevoel voor timing aan. De Amerikaan zette krachtig aan, werd nog opgejaagd door Max Richeze en bleef uiteindelijk de aanstormende Fernando Gaviria en tutti quanti voor.  Keurig gedaan! .
   2. 23 uur 28. Simmons! Jawel, de Amerikaanse bad boy flikt het. Hij heeft goed afgekeken bij Zdenek Stybar. In de warrige slotfase zet hij de sprinters in alle chaos een hak met een perfect getimede uitval.  .
   3. 23 uur 28. Nog 500 meter. Wordt het een Stybar-verhaal?  .
   4. 23 uur 27. De wereldkampioen neemt de kop. Sam Bennett moet plots in de remmen. Er komt weer een late uitval. Van Quinn Simmons.  .
   5. 23 uur 26. Remco Evenepoel loert over zijn schouders. Hij ziet hoe het peloton uitwaait en probeert de trein te boetseren.  .
   6. 23 uur 26. De wind maakt opschuiven niet makkelijk. Soudal-Quick Step moet iets rechtzetten.  .
   7. 23 uur 25. Simone Bevilacqua wordt opgepeuzeld door de manschappen van TotalEnergies. De snelheid ligt bijzonder hoog. .
   8. 23 uur 24. Onze eenling uit het Italiaanse kamp heeft een handvol seconden. In de bochten is het af en toe opletten voor driftgevaar.  .
   9. Crash achterin. Er wordt weer gevallen. De favorieten lijken evenwel te ontsnappen.  . 23 uur 23.
   10. 23 uur 22. Nog 5 kilometer. Bij Eolo-Kometa gooien ze het over een andere boeg. Met een late uitval vlak voor het circuit.  .
   11. 23 uur 21. Dankzij de rugwind ruikt het peloton het circuit. Achterin worden enkelingen gelost.  .
   12. 23 uur 19. Fabio Jakobsen kampeert in de buurt van Fernando Gaviria in de bermudadriehoek, Sam Bennett kiest voor een ander traject langs de zijkant.  .
   13. 23 uur 18. Het peloton palmt de breedte van de weg in. Geen ploeg is zo onbezonnen om nu al het heft in handen te nemen op deze Argentijnse "vlakke" wegen.  .
   14. 23 uur 16. De belangrijkste sprinters nog eens op een rijtje: Jakobsen, Bennett, Gaviria, Viviani, Sagan, Nizzolo.  .
   15. 23 uur 13. De leider, Sam Bennett, wint enkele posities. De boog van de laatste 10 kilometer nadert. Dat is ook het moment waarop de weg begint te hellen.  .
   16. 23 uur 11. De spanning stijgt. Het zijn nog altijd de B-teams die het tempo bepalen. De rest probeert de mannetjes nog te sparen tot op het circuit.  .
   17. 23 uur 06. De grote mannen zijn alert, maar ook de kleinere selecties verheffen hun stem. Onder meer Medellin trekt het peloton.  .
   18. 23 uur 03. Bij Ineos Grenadiers is er toch eentje die het gras afrijdt. Het lijkt Egan Bernal te zijn die even de berm opzoekt, zonder veel erg.  .
   19. 23 uur 01. Het wegdek lijkt best oké, maar breed zijn de wegen niet. Voorlopig blijft alles voorbeeldig bij het (denkbeeldige) spandoek van de laatste 20 kilometer.  .
   20. 22 uur 57. Nog 24 kilometer. Het is nog met potlood, maar de eerste schetsen worden op papier gezet. De snelle mannen worden omringd door hun knechten. Er zouden in principe nog veel frisse benen present moeten tekenen in deze meute.  .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSan Juan - San Juan144 kmSam BennettSam Bennett
   2wegwedstrijdValle Fertil - Jachal201 kmFabio JakobsenSam Bennett
   3wegwedstrijdAutodromo de Villicum - Autodromo de Villicum171 kmQuinn SimmonsSam Bennett
   4wegwedstrijdsemi bergetappeAutodromo de Villicum - Barreal197 kmFernando GaviriaFernando Gaviria
   5wegwedstrijdbergetappeChimbas - Alto Colorado173,7 kmMiguel Angel Lopez MorenoMiguel Angel Lopez Moreno
   6wegwedstrijdVelodromo Vicente Chancay - Velodromo Vicente Chancay144,9 kmSam WelsfordMiguel Angel Lopez Moreno
   7wegwedstrijdSan Juan - San Juan112 km