Drama in Romandië: Woods wint na ongelukkige val van Thomas

  Ronde van Romandië: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 161.3 km
  location 10:44: Sion - 15:43: Thyon 2000
  trophy Michael Woods
  einde
  startfinish
  0306090120161.3

   Na een loodzware koninginnenrit heeft Michael Woods een dubbelslag geslagen. De Canadees leek op de lange slotklim de buit te gaan verdelen met Geraint Thomas, maar die kwam plots ten val. Morgen moet Thomas een verschil van 11 seconden goedmaken in de slotrit, een tijdrit van 16 kilometer.

   Goossens voor de bergtrui

   Gisteren was Kobe Goossens de smaakmaker in de lange vlucht en de renner van Lotto-Soudal had er vandaag ook zin in. Hij trok in de koninginnenrit op avontuur en kreeg met Cort, Würtz, Cerný, Petilli, Pellaud en ploegmaat Holmes 6 metgezellen mee. 

    

   Goossens had zijn zinnen gezet op de bergtrui en met succes. Op de voorlaatste klim kwam hij als eerste boven waardoor de bergtrui hem niet meer kan ontsnappen. Goossens moet enkel nog de tijdrit van morgen zonder kleerscheuren doorkomen.

    

   Onderweg kregen de renners helse weersomstandigheden te verwerken. De regen, koude en mist zorgden ervoor dat de organisatie zich verplicht voelde de afdaling van de voorlaatste klim te neutraliseren. De kans op valpartijen werd door het natte wegdek te groot.

    

   De inspanningen voor de bergpunten betaalde Kobe Goossens cash. Op de lange slotklim (21 kilometer) moest hij al snel de rol lossen. Magnus Cort en Simone Petilli reden de kopgroep aan flarden.

   Thriller op de slotklim, dramatisch einde

   De favorietengroep hield zich lang koest op de slotklim. Cort en Petilli  mochten met 6 minuten voorsprong nog even dromen van de ritzege, maar toen de nerveuze leider Marc Soler als eerste een bommetje dropte, ging het snel.

    

   De voorsprong van Cort, die ondertussen Petilli had gelost, slonk zienderogen en dat gaf de favorietengroep moed. Op zo'n 4 kilometer van de finish vond Michael Woods het welletjes. Hij snelde voorbij Cort en Petilli en stak een hand uit naar de ritzege.

    

   Tot Geraint Thomas van zich liet horen. De Britse ex-Tourwinnaar reed in een mum van tijd naar Woods toe en toen kregen we de veelbesproken sprint. Woods zette als eerste aan, maar leek nog geremonteerd te worden door Thomas. Thomas wou nog eens versnellen, maar ging in de slotmeters op spectaculaire wijze tegen de grond.

    

   Winst dus voor Woods. Thomas vloekte en werd nog voorbijgesneld door Ben O'Connor. Woods pakt door de val van Thomas ook de leiderstrui. Thomas volgt op 11 seconden. Morgen staat de afsluitende tijdrit op het programma.

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

     naamploegresultaat
   1Michael WoodsISN4:58:35
   2Ben O'ConnorACT+17
   3Geraint ThomasIGD+21
   4Lucas HamiltonBEX+34
   5Fausto MasnadaDQT+37
   6Richie PorteIGD+42
   7Ion IzagirreAPT+42
   8Damiano CarusoTBV+52
   9Marc SolerMOV+53
   10Thymen ArensmanDSM+1:57

   Fase per fase

   1. 15 uur 45 match afgelopen
   2. 15 uur 44.
   3. Woods, Thomas of toch nog O'Connor? Nog 1 kilometer te gaan. Woods kan het tempo van Thomas maar net volgen. Er mag wel niet getwijfeld worden. Ook O'Connor is in de buurt.  . 15 uur 37.
   4. 15 uur 36. Ze zijn met 2 nu. Geraint Thomas en Michael Woods. Zij zullen uitmaken wie vandaag de winst pakt. Nog 2km. .
   5. 15 uur 30. Thomas komt. Geraint Thomas probeert naar Woods te rijden. De Brit was met Fausta Masnada weggereden uit de favorietengroep. Maar ook dat tempo gaat te traag voor de Brit. Woods lijkt eraan voor de moeite. .
   6. 15 uur 29. Woods is ontketend. Lang heeft Petilli niet kunnen genieten van de koppositie want daar is Michael Woods al. Hij snelt de Italiaan in een rotvaart voorbij. De Canadees lijkt op weg naar de overwinning, of krijgt hij nog een klop van de hamer? .
   7. 15 uur 29. Erop en erover. Simone Petilli werd daarnet nog gelost door Magnus Cort maar blijkt zijn klim beter ingedeeld te hebben dan de Deen van EF Educatio - Nippo. Hij gaat erop en erover. .
   8. 15 uur 27. Cort lijkt eraan voor de moeite. Woods gaat hard. Het gat met Cort wordt steeds kleiner. Cort valt helemaal stil en ziet Petilli ook al terugkomen uit de achtergrond. .
   9. 15 uur 26. Woods opnieuw. Voor Woods gaat het ook in dat kleine groepje te traag en schudt nogmaals aan de boom. Enkel O'Connor kan mee. .
   10. 15 uur 23. Woods rijdt weg. Het werk van Rohan Dennis zit erop. Het teken voor Michael Woods om aan te vallen. Met Hamilton en O'Connor krijg Woods enkele metgezellen mee. Ook Fausto Masnada komt in de achtergrond nog terug. Komen ze nog bij Magnus Cort? .
   11. 15 uur 20. Nog 5km tot de meet. Nog 5km te gaan in deze wedstrijd en Magnus Cort rijdt nog steeds aan de leiding en met meer dan 3' voorsprong. Komt er nog een aanval van de favorieten of slaat Cort een dubbelslag? .
   12. 15 uur 18. Porte aan de rekker. Porte toont enkele barstjes. De Australiër hangt aan de rekker in de groep der favorieten maar kraakt voorlopig nog niet. .
   13. 15 uur 15. Soler opent de debatten. Marc Soler is nerveus en versnelt uit het peloton. De leider in het klassement vindt dat het te traag gaat en rijdt enkele meters weg. Hij wordt meteen teruggehaald door de troepen van Geraint Thomas. .
   14. 15 uur 13. Woods bijna het decor in. Michael Woods heeft even problemen met zijn jasje uit te doen. De Canadees belandt even met zijn fiets in het gras. Als een volleerd veldrijder weet hij zijn fiets recht te houden. .
   15. 15 uur 07. Magnus Cort alleen op pad. De Italiaan Simone Petilli van Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux moet een gaatje laten op Cort. Het is nog 9km tot de meet. Kan de Deen dit volhouden? Hij kreeg alvast de prijs voor de strijdlust van de organisatie. .
   16. Nog 10km tot de top. We zijn halfweg de klim. De vluchters verloren tot nu toe slechts anderhalve minuut op deze klim. Maar het is wachten tot de grote favorieten de knuppel in het hoenderhok gooien. Dan kan het heel snel gaan. . 15 uur 02.
   17. Voorsprong daalt tot 4'47". Het beulenwerk van Dario Cataldo levert wat op. De voorsprong van de koplopers slinkt zienderogen.  . 15 uur 01.
   18. 14 uur 59. Ook Van Wilder moet afhaken. De jongerentrui zal niet voor Ilan Van Wilder zijn. Net na Hirschi moet ook Van Wilder het peloton laten rijden. De deur staat open achteraan het peloton. .
   19. 14 uur 55. Hirschi lost. Nummer 5 in het klassement Marc Hirschi moet de rol lossen. De leider in het jongerenklassement moet het peloton laten rijden. Dat is goed nieuws voor Ilan Van Wilder. De jonge Belg van Team DSM neemt virtueel de jongerentrui van Hirschi over. Al kan er nog veel gebeuren in de laatste kilometers. .
   20. 14 uur 52. Het gaat vooruit. Er wordt niet getreuzeld vooraan. De samenwerking tussen Cort en Petilli loopt vlot. Hoelang houden de vluchters dit nog vol? .
   Ronde van Romandië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   individuele tijdritOron - Oron4,1 kmDennisDennis
   1wegwedstrijdAigle - Martigny168,1 kmSaganDennis
   2wegwedstrijdLa Neuveville - Saint-Imier164,2 kmColbrelliDennis
   3wegwedstrijdEstavayer - Estavayer168,7 kmSolerSoler
   4wegwedstrijdSion - Thyon 2000161,3 kmWoodsWoods
   5individuele tijdritFribourg - Fribourg16,2 kmCavagnaThomas