Alpecin-Deceuninck weet van geen ophouden: Kaden Groves wint tussendoortje voor sprinters

Ronde van Catalonië: Rit 4
wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  24°Cdistance 188.2 km
location 12:47: Llívia - 17:06: Sabadell
trophy Kaden Groves
einde
startfinish
0306090120150188.2

  Kaden Groves (24) heeft zijn eerste overwinning voor Alpecin-Deceuninck te pakken. De Australische nieuwkomer had het sterkste eindschot in een zeldzame sprintkans in de Ronde van Catalonië. Voor Remco Evenepoel (en Primoz Roglic) was het een dag zonder al te veel zorgen. 

  Rit 4 in Catalonië kort samengevat

  Winnaar van de dag: Kaden Groves laat zijn ploeg Alpecin-Deceuninck op een roze wolk leven. Met een machtige eindsprint boekte hij de derde overwinning op amper zes dagen voor zijn team. Zijn eerste in de loondienst van de nieuwe WorldTour-ploeg.

   

  Verliezer van de dag: Weeral net niet voor Bryan Coquard in een WorldTour-wedstrijd. De snelle man van Cofidis kan inmiddels een levensecht standbeeld in zilver laten gieten. De Fransman strandde vandaag voor de 44e keer in zijn profcarrière op de tweede stek.

   

  Morgen: Na een relatieve adempauze is het vrijdag alle hens aan dek op de loeisteile Lo Port: "slechts" 980 meter hoog, maar met een gemiddelde van 9 procent en pieken tot 20 procent is het een rotding.

  Hattrickhero

  Na drie dagen de slokop te hebben gespeeld, lieten de kopmannen in Catalonië vandaag een kruimeltje voor de snelle mannen over.


  INEOS - met Egan Bernal als opvallende gangmaker - en Alpecin - Fenix rekenden de kopgroep op 5 kilometer van het einde keurig in. De sprinters bedankten voor het beulenwerk en smeerden hun kuitjes in: eindelijk een massasprint.


  Ook Bryan Coquard wist met zijn enthousiasme geen blijf. De Fransman liet zich opnieuw betrappen op dezelfde fout: te vroeg vertrekken. Hij probeerde nog stand te houden, maar de aanstormende Kaden Groves gooide zijn fiets net voorbij die van de onfortuinlijke man van Cofidis.

   

  Wat een weekje voor de Belgische ploeg: Mathieu van der Poel zaterdag in Sanremo, Jasper Philipsen gisteren in de Moeren en nu ook Kaden Groves in Catalonië. De Australiër boekte zo zijn eerste overwinning voor zijn nieuwe ploeg.

   

  Corbin Strong mocht mee het podium op. Remco Evenepoel kende een rustige dag en blijft in dezelfde tijd van leider Roglic staan. Morgen opnieuw een clash om het klassement.

  Groves: "Eindelijk overwinning voor mijn nieuw team"

  Kaden Groves (1e): "Het was opnieuw een zware dag op de fiets. Ik voelde de tol van de voorbije dagen nog en had niet het beste gevoel in mijn benen. Maar mijn ploeg deed uitstekend werk, dat moest ik met een overwinning verzilveren. Ik had in het begin schrik dat ik te laat begonnen was met mijn sprint, maar het bleek eigenlijk de perfecte timing te zijn. Na heel wat redelijke prestaties, heb ik nu eindelijk een overwinning beet voor Alpecin-Deceuninck. Dat doet deugd. Hopelijk krijg ik zaterdag nog een kans."

  Coquard: "Te vroeg begonnen, maar weinig keuze"

  Bryan Coquard (2e): "Ik ben te vroeg aan mijn sprint begonnen, maar had niet veel andere opties meer. Het was een heel hectische laatste kilometer. Weinig ploegen waren nog echt georganiseerd. Spijtig dat ik het uiteindelijk niet over de streep heb kunnen trekken. De ploeg had er ook echt vertrouwen in. Het was mooi dat onze kopman Guillaume Martin bijvoorbeeld kwam helpen. Ik hoop dat ik zaterdag een nieuwe kans krijg, maar het zal opnieuw geen sinecure zijn."

  Strong: "Blij voor mijn makker Kaden Groves"

  Corbin Strong (3e): "Er waren heel wat teams die vandaag een sprint wilden. Stevie (Stephen Williams) heeft mooi werk voor mij gedaan om die wens ook te laten uitkomen. Mijn ploegmakkers leverden echt mooi werk. Ik ben dan ook zeer tevreden met de sprint. Dat Groves heeft gewonnen vind ik ook een mooi gegeven. Het is een vriend van mij."

  Uitslag Rit 4
  naamploegresultaat
  1Kaden GrovesADC4:19:37
  2Bryan CoquardCOF+0
  3Corbin StrongIPT+0
  4Ide SchellingBOH+0
  5Clément VenturiniACT+0
  6Frederik WandahlBOH+0
  7Jon AberasturiTFS+0
  8Milan MentenLTD+0
  9Arne MaritICW+0
  10Simone VelascoAST+0
  naamploegresultaat
  1Primož RoglicTJV17:01:54
  2Remco EvenepoelSOQ+0
  3Giulio CicconeTFS+19
  4Mikel LandaTBV+44
  5João AlmeidaUAD+44
  6Michael WoodsIPT+48
  7Jai HindleyBOH+48
  8Esteban ChavesEFE+48
  9Cian UijtdebroeksBOH+58
  10Marc SolerUAD+1:12

  Fase per fase

  1. 17 uur 07 match afgelopen
  2. 17 uur 06. Coquard gaat als eerste aan, Groves zit in zijn wiel. Kan de man van Alpecin-Deceuninck nog remonteren? .
  3. 17 uur 06. De mannen van Israel trekken de sprint aan voor Corbin Strong. .
  4. 17 uur 05. We gaan in colonne de laatste kilometer in. Bora-Hansgrohe is prominent aanwezig. .
  5. 17 uur 03. Elk treintje probeert zich naar voren te wurmen, maar daar is niet genoeg plaats voor. Het zijn voorlopig de geelhemden van Jumbo-Visma die het commando voeren. .
  6. 17 uur 02. Evenepoel voorin . Ook de mannen van Soudal-Quick Step zijn attent. Ze brengen hun kopman veilig naar de voorste regionen van het pak.  .
  7. 16 uur 59. De samensmelting is een feit. De vluchters worden opgeslokt in de maag van het peloton, al zullen ze er langs de achterdeur weer even snel uitvallen. .
  8. 16 uur 50. Lange lead-out. Het tijdsverschil tussen jager en prooi gaat de dieperik in. De sprintersblokken willen geen tweede kans laten liggen om een overwinning te pakken. Het verschil dat rest: 20 seconden. Nog een kleine 10 kilometer op de teller. .
  9. 16 uur 47. Bernal blijft nog steeds op kop van het peloton fladderen. Hij krijgt de steun van zijn ploegmakker Castroviejo en twee blauwhemden van Alpecin-Deceuninck. Hayter en Groves zullen zich ongetwijfeld goed voelen. .
  10. 16 uur 42. Knibbel, knabbel, knuisje: het peloton nibbelt de voorsprong van de vluchters terug tot minder dan 40 seconden. De snelle mannen lachen in hun vuistje. Dan toch eens een "massa"sprint in Catalonië? .
  11. 16 uur 38. Slechtvalk Bernal. Mooi beeld. Egan Bernal - die nog steeds aan de weg terug aan het bouwen is - zet zich even op kop om het peloton naar beneden te gidsen in de afdaling. De man van Ineos moest de vorige dagen steeds vroegtijdig afzwaaien op de beklimmingen, maar toont hier toch even zijn klasse. .
  12. 16 uur 26. Quinn Simmons moet de rol verrassend lossen. De ambitieuze Amerikaan liet in eerdere interviews optekenen dat hij de komende jaren mee zou willen strijden in de klimklasseiekers. Dan lijkt er toch nog wat werk aan de winkel. .
  13. 16 uur 20. Coll de Lligabosses. De snelle mannen smeren nog even de beentjes in. Het peloton begint aan het laatste knikje van de dag. Op de Coll de Lligabosses moeten de sprinters bijna 4 kilometer overleven aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,8%. Daarna ligt de weg naar de sprint open. .
  14. +1'40": versnelling in het peloton. Gedaan met de speeltijd. Alpecin-Deceuninck zet een mannetje op kop van het peloton. De andere grote blokken volgen dat voorbeeld. De kopgroep ziet zijn voorsprong terugvallen tot minder dan een minuut. . 16 uur 15.
  15. 15 uur 58. De afgelopen twee dagen waren lastig. Hopelijk lonkt er vandaag een kans voor de sprinters, maar in het heuvelachtige Catalonië moet je steeds met twee woorden spreken. Bryan Coquard (Cofidis) bij CyclingPro.net.
  16. 15 uur 51. Vluchter David de La Cruz heeft een mikpunt vandaag. De Spanjaard van Astana is geboren in Sabadell, de aankomstplaats van vandaag. In zijn hoofd hoort hij de luide aanmoedigingen al, maar het peloton zou zijn vluchtersvreugde wel al eens vroeger kunnen overstemmen. .
  17. 15 uur 45. Stand van zaken. Het pak in Catalonië heeft vandaag unaniem beslist om een snipperdagje te nemen. De wedstrijdsituatie is gestagneerd. De vijf vluchters bengelen op twee en een halve minuut voor het peloton uit. Krijgen we vandaag eens een klassieke sprint of is de finale toch te lastig? .
  Ronde van Catalonië
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdSant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols164,6 kmRoglicRoglic
  2wegwedstrijdMataró - Vallter 2000165,4 kmCicconeRoglic
  3wegwedstrijdOlost - La Molina180,6 kmEvenepoelRoglic
  4wegwedstrijdLlívia - Sabadell188,2 kmGrovesRoglic
  5wegwedstrijdTortosa - Lo Port176,6 kmRoglicRoglic
  6wegwedstrijdMartorell - Molins de Rei174,1 kmGrovesRoglic
  7wegwedstrijdBarcelona - Barcelona135,8 kmEvenepoelRoglic