Higuita grijpt de macht in Ronde van Catalonië na Zuid-Amerikaanse putsch van meer dan 100km

  Ronde van Catalonië: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijdregen distance 168.6 km
  location 13:11: Salou - 17:12: Cambrils
  trophy Richard Carapaz
  einde
  startfinish
  0306090120168.6

   Voor de zesde dag op een rij is de leiderstrui in de Ronde van Catalonië van schouders veranderd. Leider Joao Almeida kon vroeg in de zware rit richting Cambrils niet mee met Richard Carapaz en Sergio Higuita, die met z'n tweeën ruim 130km in de aanval reden. Carapaz won de rit na een stevige sprint met tweeën, Higuita is de nieuwe leider met nog één rit op de teller.

   Het zwaartepunt van de zesde rit lag in het begin van de etappe met een klim van eerste en een van tweede categorie kort na mekaar. Het regende niet alleen pijpenstelen, maar ook aanvallen in Catalonië.

    

   Kruijswijk en Dennis probeerden het eerst voor Jumbo-Visma, maar toen olympisch kampioen Carapaz en Colombiaans kampioen Higuita vertrokken, was het voor iedereen voorbij.

    

   De twee Zuid-Amerikanen reden samen een voorsprong van bijna vier minuten bij mekaar. In de achtervolging zag leider Almeida de ene na de andere ploegmaat afhaken. 

    

   In het vlakke tussenstuk voor de laatste klim van de dag keerden wat mannen van UAE terug, maar veel dichterbij kwamen ze niet. Carapaz en Higuita liepen weer wat verder uit toen het weer bergop ging.

    

   In een sprint met twee was Carapaz uiteindelijk nipt de snelste, voor Higuita die wel de nieuwe leider wordt. Kaden Groves kwam balend als een stekker als derde over de finishlijn op 50 seconden nadat zijn maats van BikeExchange te laat in gang waren geschoten. 

    

   Het verschil tussen Higuita en Carapaz is nu 16 seconden in het klassement. Alles kan dus nog morgen in de slotrit in Barcelona.

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

   Fase per fase

   1. 17 uur 17. Kaden Groves komt schuddebollend als 3e over de finishlijn op 48 seconden. De snelle man van BikeExchange had hier kunnen winnen vandaag. .
   2. 17 uur 16 match afgelopen
   3. Laatste km. Higuita en Carapaz duiken de laatste kilometer in. Gaan ze sprinten voor de zege of verdelen ze de buit: Higuita de leiderstrui en Carapaz de ritzege? . 17 uur 09.
   4. 17 uur 06. Ze zijn in Cambrils. Een sprint-à-deux zal de ritwinnaar moeten aanduiden. .
   5. 17 uur 03. Higuita en Carapaz lijken het te gaan halen na een inspanning van meer dan 100km. Een knap staaltje uithouding van de twee Zuid-Amerikanen. .
   6. 16 uur 59. Ayuso laat zich toch weer inlopen. De jonge Spanjaard haakt ook zijn wagonnetje niet aan in de groep-Quintana, die tien seconden voor het peloton uit rijdt. .
   7. 16 uur 56. Vreemde manoeuvres bij Ayuso. Ayuso, die zich afvraagt waar zijn kopman Almeida blijft, blijft toch wat hangen in de achtervolging op Carapaz en Higuita. De twee hebben nog altijd 1'13". .
   8. 16 uur 55. In de afdaling is een groepje met Quintana nog weggesprongen uit het peloton-Almeida. Ver rijden ze niet weg. .
   9. 16 uur 45. Achtervolger Ayuso. Ayuso is op z'n eentje op zoek gegaan naar de twee leiders. De jonge Catalaan komt aardig dichterbij: 1'23". .
   10. Coll de la Teixeta (cat. 2). Carapaz en Higuita zijn boven op de Coll de la Teixeta, de laatste noemenswaardige hindernis van de dag. Nu volgt een afdaling van bijna 30km tot in Cambrils. Houden de twee Zuid-Amerikanen stand? . 16 uur 38.
   11. 16 uur 36. Bezig aan laatste klim. De mannen van BikeExchange hebben verrassend genoeg de sleutel in handen vandaag. Hun snelle man Kaden Groves is nog aan boord op de laatste klim van de dag.  Als de Australiër over de top geraakt in het peloton, zou de Australische formatie nog wel eens alle zeilen kunnen bijzetten om bij Higuita en Carapaz te geraken. .
   12. 16 uur 28. Carapaz en Higuita hebben nog een voorsprong van twee minuten. Nog 30km op de teller. .
   13. 16 uur 18. Almeida krijgt hulp uit onverwachte hoek. De mannen van Uno X helpen UAE een handje in de achtervolging op de twee leiders. Het verschil zakt opnieuw terug naar 2'45". .
   14. 16 uur 06. Soler en Costa, twee ploegmaats van leider Almeida, moeten het peloton weer laten gaan. Een beslissend moment? .
   15. 16 uur 04. Het gaat weer bergop en dus loopt de voorsprong weer op: 3'30". .
   16. 16 uur . Higuita en Carapaz moeten nog altijd 50km rijden en het verschil zakt nu toch weer onder de drie minuten. Waaien de twee vanzelf terug? .
   17. Tijdsverschil. De achtervolgende groep op Carapaz en Higuita bestaat uit zo'n 60 renners. De voorsprong van de twee Zuid-Amerikanen: 3'33". . 15 uur 37.
   Ronde van Catalonië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols171,2 kmMatthewsMatthews
   2wegwedstrijdL'Escala - Perpignan202,4 kmGrovesHvideberg
   3wegwedstrijdPerpignan - La Molina161,1 kmO'ConnorO'Connor
   4wegwedstrijdLa Seu d'Urgell - Boí Taüll166,7 kmAlmeidaQuintana
   5wegwedstrijdLa Pobla de Segur - Vilanova i la Geltrú206,3 kmVernonAlmeida
   6wegwedstrijdSalou - Cambrils168,6 kmCarapazHiguita
   7wegwedstrijdBarcelona - Barcelona138,6 kmBagioliHiguita