Jonge Ethan Vernon bezorgt Quick Step-Alpha Vinyl spurtzege in Catalonië

  Ronde van Catalonië: Rit 5
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt distance 206.3 km
  location 12:22: La Pobla de Segur - 17:43: Vilanova i la Geltrú
  trophy Ethan Vernon
  einde
  startfinish
  0306090120150180206.3

   Op de klassieke wegen lukt het niet meteen voor het team van Patrick Lefevere, maar in de 5e rit van de Ronde van Catalonië is het wel raak voor The Wolfpack. De 21-jarige Brit Ethan Vernon zette een chaotische massaspurt naar zijn hand, voor Phil Bauhaus en Dorian Godon. Het is zijn eerste profzege. Joao Almeida neemt de leiderstrui over van Nairo Quintana.

   Kijk naar de chaotische massaspurt:

   Vernon wint chaotische finish

   Drie Spanjaarden reden een hele dag voor het peloton uit. Op 20 kilometer van de finish kwam een einde aan het Spaanse onderonsje en kon de rode loper uitgerold worden voor de sprinters.

    

   Na een rustige wedstrijd dook het peloton een chaotisch slot in. Meerdere renners probeerden de sprintersploegen nog te verrassen. Jan Bakelants lanceerde 2 keer een offensief.

    

   De klassementsmannen zagen een kans om de stand door elkaar te schudden. Marc Soler, Nairo Quintana en Richard Carapaz slopen op kousenvoeten weg, maar dat liet het peloton niet gebeuren.

    

   Joao Almeida kaapte in de tussensprint een bonificatieseconde weg voor de neus van Nairo Quintana, waardoor de Colombiaan zijn leiderstrui aan de Portugees moet laten.

    

   De nervositeit steeg in de laatste kilometer. Ilan Van Wilder kwam ten val na een rondpunt. Onze landgenoot, 16e in het algemeen klassement, stond lang aan de kant, maar kwam finaal toch binnen.

    

   De sprinters schoven naar voren. Ethan Vernon (Quick Step-Alpha Vinyl) had na 206,2 kilometer nog het beste eindschot en troefde Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) af. Dorian Godon (AG2R-Citroën) strandde op de 3e plek.

   Vernon "Mijn ploeggenoten brachten me terug voor de sprint"

   "In de 2e etappe kwamen we dicht bij de overwinning, maar vandaag werkte het wel", vertelt Ethan Vernon na de wedstrijd.

    

   "Het was een chaotische wedstrijd. Door de 2e tussensprint scheurde het peloton in stukken, daardoor zat ik in een achtervolgende groep. We moesten vol aan de bak om het gat dicht te rijden. Ik dacht dat het voorbij was, maar mijn ploeggenoten brachten me terug."

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

   Fase per fase

   1. 17 uur 48. Joao Almeida is nieuwe leider. Joao Almeida (UAE) pakte bij de tussensprint 1 bonificatieseconde waardoor hij nu aan de leiding staat van het algemeen klassement. .
   2. 17 uur 46. Ilan Van Wilder (Quick Step-Alpha Vinyl) kwam in de slotkilometer ten val. Onze landgenoot staat 16e in het algemeen klassement. Hij zit weer op zijn fiets en rijdt richting de finish.  .
   3. 17 uur 45. Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) komt te laat en wordt weer 2e in Catalonië. Dorian Godon (AG2R-Citroën) sprint naar de 3e plek. .
   4. 17 uur 43. Ethan Vernon wint! Na een hectische finale sprint Ethan Vernon (Quick Step-Alpha Vinyl) naar de overwinning.  .
   5. Laatste km. De sprinters maken zich op voor een massasprint! Kaden Groves moet afhaken door pech. . 17 uur 42.
   6. Val Ilan Van Wilder! Ilan Van Wilder gaat tegen de vlakte in de laatste 2 kilometer. . 17 uur 42.
   7. 17 uur 41. Een renner van Euskaltel-Euskadi probeert nog een aanvalspoging op poten te zetten. .
   8. 17 uur 40. Jumbo-Visma aan kop. Jumbo-Visma sleurt aan kop van het peloton. Het tempo schiet de hoogte in en het peloton wordt op een lang lint getrokken. .
   9. 17 uur 39. Nervositeit. Het peloton duikt de laatste 4 kilometer in en de ploegen worden nerveus. De sprinters schuiven op en breiden zich voor op een massasprint. .
   10. 17 uur 38. Gooien de klassementsmannen roet in het eten van de sprinters? Op de klimmetjes proberen zij er nog alleen vandoor te gaan waardoor het tempo in het peloton stijgt. De sprinters kunnen nog aanklampen. Wie heeft straks het beste eindschot? .
   11. 17 uur 36. De klassementsmannen proberen het peloton in stukken te scheuren. Marc Soler (UAE) demarreert, maar krijgt Quintana met zich mee. Dan houdt Soler de benen stil uiteraard. .
   12. 17 uur 35. Weer Bakelants. Jan Bakelants sleurt een kop van het peloton en probeert een gaatje te slaan, maar Dylan Teuns laat dat niet gebeuren en zit in zijn wiel.  .
   13. 17 uur 35. Een renner van Euskaltel-Euskadi komt nog eens aan de boom schudden, Jan Bakelants nestelt zich in zijn wiel. .
   14. 17 uur 34. Castroviejo (Ineos) knalt het gat met Rui Costa dicht. De vlucht van de Portugees duurde niet lang. Ligt de weg nu helemaal open voor de sprinters of probeert iemand nog iets? .
   15. 17 uur 31. Aanval Rui Costa. Rui Costa (UAE) sluipt op kousenvoeten weg. Hij probeert de sprinters te verschalken. Kan hij zijn voorsprong vasthouden? .
   16. 17 uur 31. Almeida virtueel aan de leiding. Joao Almeida pakt een seconde in de tussensprint en komt zo virtueel aan de leiding van het algemeen klassement. Daarnaast pakt hij ook virtueel de trui van het puntenklassement. .
   17. 17 uur 30. Trek-Segafredo verschijnt aan kop van het peloton. Hebben ze nog een plannetje in de laatste 10 kilometer? .
   18. 17 uur 29. Bahrain Victorious heeft een mannetje aan kop van het peloton in functie van Phil Bauhaus. Bauhaus werd dinsdag 2e en hoopt op een overwinning vandaag. .
   19. 17 uur 27. De poging van Bakelants en Carthy kent geen succes. Ze maken weer deel uit van het peloton. Probeert nog iemand een stokje te steken voor een massasprint? .
   20. 17 uur 26. Hugh Carthy komt aansluiten en probeert er meteen ook alleen vandoor te gaan.  .
   Ronde van Catalonië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols171,2 kmMatthewsMatthews
   2wegwedstrijdL'Escala - Perpignan202,4 kmGrovesHvideberg
   3wegwedstrijdPerpignan - La Molina161,1 kmO'ConnorO'Connor
   4wegwedstrijdLa Seu d'Urgell - Boí Taüll166,7 kmAlmeidaQuintana
   5wegwedstrijdLa Pobla de Segur - Vilanova i la Geltrú206,3 kmVernonAlmeida
   6wegwedstrijdSalou - Cambrils168,6 kmCarapazHiguita
   7wegwedstrijdBarcelona - Barcelona138,6 kmBagioliHiguita