Ben O'Connor slaat dubbelslag in Catalonië tussen de skiliften van La Molina

  Ronde van Catalonië: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 161.1 km
  location 12:58: Perpignan - 17:11: La Molina
  trophy Ben O'Connor
  einde
  startfinish
  0306090120161.1

   Ben O'Connor heeft de zware klimetappe naar La Molina gewonnen in de Ronde van Catalonië. De Australiër van AG2R sprong weg uit de favorietengroep en hield nipt stand, voor de aanstormende meute. Hij is ook de nieuwe leider.

   De eerste bergrit in de Ronde van Catalonië bood kansen voor de klassementsmannen. Het peloton zocht de Pyreneeën op met de Franse stad Perpignan als startplaats en de finish lag in het Catalaanse skioord La Molina.

    

   Blessures en ziektes zorgden ook hier voor opgaves. Michal Kwiatkwoski verscheen niet meer aan de start. Onderweg gaven Fausto Masnada en Tom Dumoulin er de brui aan.

    

   Pas op de slotklim naar La Molina werd de traditionele vlucht van de dag gegrepen. Alle ogen waren gericht op de klassementsmannen. Simon Yates hoorde daar niet meer bij, want de Brit moest al vroeg lossen.

    

   Henri Vandenabeele lanceerde meteen een offensief, maar de jonge Belg stond er alleen voor. Ook bij Ben O’Connor jeukte het en de Australiër ging al snel op en over Vandenabeele. Achter hem bewoog er nog wat in de groep der favorieten, maar de organisatie was zoek.

   In de slotkilometer hijgden de achtervolgers nog in de nek van O'Connor, maar hij kon zijn knappe solo nipt afronden. Juan Ayuso won de sprint van het uitgedunde peloton voor Nairo Quintana. O’Connor slaat een dubbelslag, want naast de ritzege pakt hij ook de leiderstrui.

   O'Connor: "Ik heb de goeie vorm te pakken"

   “Door ziekte verliep het moeizaam de afgelopen maand. Het geeft me een goed gevoel dat ik weer kan winnen. Het is fijn om vroeg in het seizoen een zege te pakken", vertelde Ben O'Connor na de wedstrijd.

    

   O'Connor soleerde in de 3e etappe naar de overwinning. Op de slotklim ging hij er alleen vandoor. “Ik heb de goeie vorm te pakken en dat geeft me vertrouwen. Ik had niet verwacht dat ik solo ging winnen. Ik hoopte dat enkele renners me zouden volgen. Maar ik moest alleen gaan en ik ben blij dat ik kon volhouden.”

    

   Morgen is het weer klimmen geblazen in de Ronde van Catalonië dus zal O'Connor bij de pinken zijn om zijn trui te verdedigen. “Morgen is er weer een klim die me ligt. Ik moet slim zijn en anticiperen op aanvallen. Ik heb er vertrouwen in dat ik de leiding kan vasthouden", aldus O'Connor.

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

   Fase per fase

   1. 17 uur 12. Juan Ayuso (UAE) wint de sprint van het peloton voor Nairo Quintana (Arkéa-Samsic). .
   2. 17 uur 11. O'Connor is de sterkste en pakt ritzege en leiderstrui. Ben O'Connor (AG2R-Citroën) soleert naar de overwinning. Hij pakt de zege en de leiderstrui! .
   3. 17 uur 10. De overwinning is voor O'Connor, maar wat gebeurt er nog in de achtergrond? .
   4. 17 uur 10. Marc Soler wordt weer ingerekend door een versnelling van Michael Hepburn (Bike-Exchange). Vanhoucke springt mee weg. .
   5. 17 uur 09. Ben O'Connor bijt zijn tanden stuk op La Molina, maar kan nog standhouden! Pakt hij de zege? .
   6. 17 uur 08. Martin maakt weer deel uit van het peloton, maar nu is het Marc Soler (UAE) die voor de aanval kiest. Kan hij de oversteek maken naar O'Connor? .
   7. Laatste km. Daar is de vod! Kan Ben O'Connor (AG2R Citroën) zijn voorsprong vast houden tot aan de finish? . 17 uur 08.
   8. 17 uur 07. Nu volgt een korte afdaling, maar snel daarna is het weer klimmen geblazen richting de finish op La Molina. .
   9. 17 uur 06. Voor O'Connor ziet het er goed uit. Hij heeft een voorsprong van 23 seconden op het peloton. Nog 3 kilometer te gaan! .
   10. 17 uur 05. Martin in de aanval. Guillaume Martin (Cofidis) sluipt er op kousenvoeten vandoor. Hij trekt goed door en gaat op zoek naar leider O'Connor. EF-Easypost probeert het gat te dichten met de renner van Cofidis. .
   11. 17 uur 03. Vanhoucke hoopte dat hij steun ging krijgen van iemand, maar niemand glipte mee weg. De Belg laat zich weer uitzakken. .
   12. 17 uur 02. Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal) rijdt weg uit het peloton. Heeft hij meer geluk met zijn poging?  .
   13. 25 seconden. O'Connor heeft een voorsprong van 25 seconden op het peloton. Komt nog iemand achter hem aan? . 17 uur 01.
   14. 17 uur . Ben O'Connor trapt goed door op La Molina. In het peloton proberen enkele renners een aanval op poten te zetten, maar niemand kan echt ontsnappen. .
   15. 16 uur 59. Aanval Van Wilder. Ilan Van Wilder probeert een versnelling te plaatsen op de klim, maar het gat wordt meteen dicht gereden. .
   16. 16 uur 58. Yates moet lossen! Simon Yates moet lossen op de La Molina. Voor de Brit gaat het te snel. De kopman van Bike-Exchange voelt zich niet goed. .
   17. 16 uur 58. O'Connor gaat er alleen vandoor. Ben O'Connor demarreert op La Molina en laat Henri Vandenabeele achter zich.  .
   18. 16 uur 55. Vandenabeele en O'Connor. Jonathan Castroviejo (Ineos) neemt plaats aan kop van het peloton en zet de jacht in op de 2 koplopers. Hij doet dat in functie van olympisch kampioen Richard Carapaz. O'Connor en Vandenabeele hebben een voorsprong van 20 seconden. .
   19. 16 uur 55. Voor Ben O'connor (AG2R-Citroën) gaat het te traag. Hij springt uit het peloton weg en gaat op zoek naar Vandenabeele die een kleine voorsprong heeft. .
   20. 16 uur 51. Vandenabeele rekent Bizkarra in. Vandenabeele (DSM) gaat meteen op en over vroege vluchter Bizkarra.  .
   Ronde van Catalonië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols171,2 kmMatthewsMatthews
   2wegwedstrijdL'Escala - Perpignan202,4 kmGrovesHvideberg
   3wegwedstrijdPerpignan - La Molina161,1 kmO'ConnorO'Connor
   4wegwedstrijdLa Seu d'Urgell - Boí Taüll166,7 kmAlmeidaQuintana
   5wegwedstrijdLa Pobla de Segur - Vilanova i la Geltrú206,3 kmVernonAlmeida
   6wegwedstrijdSalou - Cambrils168,6 kmCarapazHiguita
   7wegwedstrijdBarcelona - Barcelona138,6 kmBagioliHiguita