Kaden Groves laat Team BikeExchange nog eens vieren in Catalonië

  Ronde van Catalonië: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  15°Cdistance 202.4 km
  location 12:12: L'Escala - 17:00: Perpignan
  trophy Kaden Groves
  einde
  startfinish
  0306090120150180202.4

   Kaden Groves heeft nog zijn sprintkans gegrepen in de Ronde van Catalonië voor het peloton de Pyreneeën induikt. De Australiër van BikeExchange werd gelanceerd door landgenoot Michael Matthews, de winnaar van de openingsetappe, en klopte Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) in de sprint in Perpignan. Jonas Hvideberg (Team DSM) neemt de leiderstrui over.

   Bekijk hier de sprint:

   Het peloton maakte in de 2e etappe de oversteek naar Frankrijk, want morgen wacht een stevige bergrit in de Pyreneeën. De sprinters moesten dus vandaag hun kans nog grijpen voor het zware klimwerk.

    

   3 renners kozen vroeg in de wedstrijd voor de vlucht vooruit. Bergkoning Jonas Hvideberg (DSM) glipte ook mee om punten te sprokkelen op de top van de 3 beklimmingen.

    

   Op de laatste klim stond de deur achteraan het peloton open. Richie Porte (Ineos) was het opmerkelijkste slachtoffer van het verschroeiende tempo. De Australiër zat duidelijk niet goed in zijn vel en stapte uit de race nog voor het klimwerk echt moest beginnen.

    

   Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) kwam er op diezelfde klim met de schrik van af. Op de Coll dels Belitres dook hij over een muurtje, maar kon zelf weer uit het dal klimmen en zijn race hervatten.

    

   Op 30 kilometer van de finish hielden de vroege vluchters het voor bekeken. Hvideberg slaagde erin om bonificatieseconden te sprokkelen onderweg en dat levert hem de leiderstrui op.  

   Waaiers in nerveus slot

   De sprintersploegen vochten voor hun plaatsje voorin en dat veroorzaakte nervositeit in het peloton. 


   Valpartijen, wind en een hoog tempo scheurden het peloton in waaiers. Simon Yates (BikeExchange) moest door een valpartij achtervolgen, maar de andere klassementsmannen, op Tom Dumoulin na, zaten in de kopgroep.


   Ook de sprinters waren op de afspraak. Quick Step-Alpha Vinyl voerde het tempo aan in de slotkilometer, maar het was Michael Matthews - de winnaar van de openingsetappe - die de sprint aantrok voor zijn landgenoot Kaden Groves.


   Groves sprong uit het wiel van Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en zorgde zo voor 2 op 2 voor BikeExchange in de Ronde van Catalonië. Bauhaus moest tevreden zijn met een 2e plek. Hugo Hofstetter (Arkéa-Samsic) vervolledigde het podium.

   Groves: "Ik had hier mijn zinnen op gezet"

   Na een nerveuze race kon Kaden Groves het voor BikeExchange afmaken. Groves snelde naar de overwinning. Zijn ploeggenoot Simon Yates zat door een valpartij in een achtervolgende groep in de slotfase.

    

   "Het was een lastige race. Door waaiers werd het peloton in stukken gescheurd. Movistar en Jumbo-Visma probeerden het tempo te verhogen omdat Simon Yates in een achtervolgende groep zat", vertelt Kaden Groves na de wedstrijd.

    

   BikeExchange nam plaats aan kop van het peloton en zette de jacht in op de kopgroep. "Mijn team was belangrijk vandaag. Mijn ploeggenoten werkten de hele dag aan kop van het peloton om de vroege vluchters in te rekenen, zo kon ik sprinten."

    

   "Ik had mijn zinnen gezet op deze etappe. Misschien kunnen we deze week nog eens sprinten en terug een overwinning pakken."

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

   Fase per fase

   1. 17 uur . 2e zege op rij voor BikeExchange, Kaden Groves snelt naar de overwinning. Na een lead-out van Michael Matthews kan Kaden Groves het afmaken. Hij klopt Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) in de sprint. .
   2. 16 uur 58. Michael Matthews trekt de sprint aan in functie van Kaden Groves. .
   3. Laatste km. Daar is de vod! Quick Step-Alpha Vinyl jaagt het tempo de hoogte in. Wie pakt de zege in Perpignan? . 16 uur 58.
   4. 16 uur 58. Pieter Serry (Quick Step-Alpha Vinyl) neemt de koppositie over. Hij is de eerste pion in de lead-out van de Wolfpack. Ethan Vernon zit goed mee voorin. .
   5. 16 uur 55. Ook Ethan Vernon (Quick Step-Alpha Vinyl) zit nog in de kopgroep. Jumbo-Visma mist klassementsman Tom Dumoulin en sprinter David Dekker vooraan. .
   6. 16 uur 50. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), Richard Carapaz (Ineos), Alejandro Valverde (Movistar), Pavel Sivakov (Ineos) en Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) zijn de klassementsmannen die mee in de kopgroep zitten.  Ook sprinters zijn aanwezig: Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Kaden Groves (BikeExchange), Sebastian Molano (UAE) en Hugo Hofstetter (Arkéa-Samsic) .
   7. 16 uur 48. Een uitgedund peloton duikt de laatste 10 kilometer in.  .
   8. 16 uur 46. Simon Yates (BikeExchange) achtervolgt op 35 seconden.  .
   9. 16 uur 46. Waaiers! Door het hoge tempo is het peloton in 2 stukken gescheurd. Simon Yates zit door een valpartij in een achtervolgende groep en moet nog een lange weg afleggen naar de kop van het peloton. .
   10. 16 uur 45. 15 kilometer . Er heerst nervositeit in het peloton. De ploegen maken zich op voor de sprint en zoeken naar een goeie positie om de laatste 10 kilometer in te duiken. .
   11. Simon Yates betrokken bij val. Door een obstakel op de weg komen enkele renners ten val. Ook Simon Yates (BikeExchange) is bij de val betrokken en moet even halt houden. Zijn ploeggenoten brengen hem nu terug naar het peloton.  . 16 uur 43.
   12. 16 uur 39. Ook Carlos Rodriguez (Ineos) is door mechanische pech op achtervolgen aangewezen. Zijn ploegmakkers proberen hem weer terug naar voor te brengen. .
   13. 16 uur 37. Tempo schiet de hoogte in. Mads Würtz Schmidt (Israel-Premier Tech) neemt plaats aan kop van het peloton en verhoogt het tempo. Het peloton leek door het hoge tempo in 2 stukken te scheuren, maar dat is toch niet gebeurd. Het peloton wordt nerveus! Nog 20 kilometer.  .
   14. 16 uur 31. De sprintersploegen schuiven op in het peloton. Cofidis en Arkéa-Samsic voeren het tempo aan. Quick Step-Alpha Vinyl zit ook in de buurt. .
   15. 16 uur 27. Boeken toe voor kopgroep. De 3 koplopers bedanken elkaar en worden ingerekend door het peloton na een vlucht van meer dan 150 kilometer. Nog 30 kilometer te gaan! .
   16. 16 uur 25. Pyreneeën morgen. Morgen begint het klimwerk in de Ronde van Catalonië. De klassementsmannen zullen meteen op de afspraak zijn want het peloton waagt zich in de 3e etappe aan de Catalaanse Pyreneeën. .
   17. 48 seconden. In de kopgroep werken de 3 renners nog goed samen, maar in het peloton zitten ze niet stil. De ploeggenoten zoeken elkaar op en zo krijgen de treintjes vorm. Quick Step-Alpha Vinyl schuift alvast op met Louis Vervaeke aan kop. Het peloton wil een massasprint, maar het laatste gevaar is voorlopig nog niet geweken. Het ziet er wel steeds beter uit voor het peloton, ze moeten nog 48 seconden goedmaken.  . 16 uur 19.
   Ronde van Catalonië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols171,2 kmMatthewsMatthews
   2wegwedstrijdL'Escala - Perpignan202,4 kmGrovesHvideberg
   3wegwedstrijdPerpignan - La Molina161,1 kmO'ConnorO'Connor
   4wegwedstrijdLa Seu d'Urgell - Boí Taüll166,7 kmAlmeidaQuintana
   5wegwedstrijdLa Pobla de Segur - Vilanova i la Geltrú206,3 kmVernonAlmeida
   6wegwedstrijdSalou - Cambrils168,6 kmCarapazHiguita
   7wegwedstrijdBarcelona - Barcelona138,6 kmBagioliHiguita