Michael Matthews klopt Sonny Colbrelli na lange sprint bergop in Ronde van Catalonië

  Ronde van Catalonië: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijdregen  13°Cdistance 171.2 km
  location 12:56: Sant Feliu de Guíxols - 16:44: Sant Feliu de Guíxols
  trophy Michael Matthews
  einde
  startfinish
  0306090120150171.2

   Michael Matthews (BikeExchange) heeft de openingsrit in de Ronde van Catalonië achter zijn naam geschreven. In een sprint bergop in Sant Feliu de Guíxols was hij sterker dan Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious). De Australiër is meteen ook de leider in Catalonië.

   Bekijk hier de finish van de openingsetappe

   Geen maat op Michael Matthews

   Na de eerste klim van de dag schudde de wind het peloton stevig door elkaar. Een groep van 19 splitste zich af van het peloton, onder wie klassementsmannen Simon Yates (BikeExchange) en Michael Woods (Israel Premier Tech).

    

   In de 2e groep moesten de renners vol aan de bak om het gat te dichten en daar slaagden ze ook in. Na 2 van de 3 beklimmingen ging het peloton samen op zoek naar de laatste klim van de dag.

    

   Na de wind zorgde Jonathan Caceido (EF-EasyPost) voor gevaar. Hij ging er alleen vandoor, maar later maakten Pieter Serry (Quick Step-Alpha Vinyl) en 4 anderen de oversteek.

    

   De weergoden waren het peloton niet gunstig gezind vandaag. Met de slotklim in het vizier gingen de hemelsluizen open. De gladde wegen zorgden voor een gevaarlijke afdaling, maar daar trok Dylan Teuns zich niet veel van aan. Onze  landgenoot nam plaats aan kop van het peloton en jaagde het tempo de hoogte in.

    

   Door het beukwerk van Teuns en Jumbo-Visma werden de koplopers op minder dan 10 kilometer van de finish ingerekend. Geen wind, regen of kopgroep zat meer in de weg van een sprint.

    

   Sonny Colbrelli en Michael Matthews schoven op en maakten zich op voor een sprint. De oplopende aankomst was op hun lijf geschreven. 

    

   Het zag er lang goed uit voor Colbrelli, maar Matthews had het beste eindschot in de openingsetappe. In 2019 won hij al in Sant Feliu de Guíxols. Colbrelli werd 2e en Quentin Pacher (Groupama-FDJ) vervolledigde het podium.

   Matthews: "Het parcours was op mijn maat

   In 2019 won Michael Matthews al eens in Sant Feliu de Guíxols. "De finish ken ik van 3 jaar geleden. Om hier nu weer te winnen, betekent veel voor mij. Het is ook lang geleden dat ik nog eens een wedstrijd op mijn naam schreef", vertelt Matthews na de etappe.

    

   Zijn laatste overwinning dateerde van augustus 2020. Toen won hij de Bretagne Classic.

    

   "Het parcours was op mijn maat, een harde race en een oplopende finish. Het team heeft goed werk geleverd. Toen het peloton in stukken werd gescheurd door de wind besloten we om onze krachten te sparen voor in de finale."

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

   Fase per fase

   1. 16 uur 45. Michael Matthews sprint naar de overwinning! Michael Matthews (BikeExchange-Jayco) rijdt een sterke sprint en klopt de Italiaan Sonny Colbrelli. In 2019 won hij ook in Sant Feliu de Guíxols. .
   2. 16 uur 44. Sonny Colbrelli zit nog steeds goed voorin, ook Michael Matthews schuift op. .
   3. 16 uur 43. Aanval Vanhoucke. Harm Vanhoucke probeert het peloton nog te verrassen, maar Carapaz knalt het gat dicht.  .
   4. 16 uur 43. Richard Carapaz moest daarnet nog achtervolgen, maar de renners van Ineos zit weer goed voorin; .
   5. Laatste km. Daar is de vod! Het peloton maakt zich op voor de sprint. Wie pakt straks de eerste leiderstrui. . 16 uur 43.
   6. 16 uur 42. Alerte Colbrelli. Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) zit in een goeie positie. De Italiaan zit in het wiel van de renners van Quick Step-Alpha Vinyl aan kop van het peloton.  .
   7. 16 uur 41. De streep van de openingsetappe ligt in Sant Feliu de Guíxols, deze middag vertrokken de renners ook in deze stad. Over 3 kilometer kennen we de winnaar. .
   8. 16 uur 39. Nog 4 kilometer. Dries Devenyns (Quick Step-Alpha Vinyl) verschijnt aan kop van het peloton en voert het tempo aan.  .
   9. 16 uur 36. Jumbo-Visma geeft zijn koppositie niet af. Ze voeren het tempo aan. De renners van Quick Step - Alpha Vinyl zitten ook klaar om de wedstrijd naar hun hand te zetten. .
   10. 16 uur 34. Einde verhaal voor kopgroep. Serry, Hvideberg en Admirail zijn eraan voor de moeite. Door het schroeiende tempo van Dylan Teuns en de renners van Jumbo-Visma is het peloton weer compleet. .
   11. 16 uur 34. In de kopgroep proberen ze er nog alles aan te doen om het peloton af te houden, maar dat wordt heel moeilijk. Ze voelen de hete adem van de renners van Jumbo-Visma in de nek en staan op het punt om ingerekend te worden. Zo ligt de weg open voor een sprint. Of probeert iemand anders voor een verrassing te zorgen? .
   12. 16 uur 32. In het peloton neemt Jumbo-Visma de touwtjes in handen.  .
   13. 16 uur 31. Peloton komt dichter. De kopgroep met Pieter Serry (Quick Step-Alpha Vinyl), Bruno Admirail (Intermarché-Wanty-Gobert) en Jonas Hvideberg (DSM) heeft nog een voorsprong van amper 7 seconden op het peloton. .
   14. 16 uur 28. Luke Plapp (Ineos) probeert zijn ploeggenoot Richard Carapaz terug te brengen naar het peloton.  .
   15. 16 uur 26. Het peloton wordt aangevoerd door Dylan Teuns. Onze landgenoot verhoogt het tempo aan kop van het peloton en maakt zo wat seconden goed op de kopgroep.  .
   16. 10 seconden. De voorsprong van de kopgroep slinkt. Serry & co houden nog 10 seconden over. . 16 uur 23.
   17. 16 uur 20. Nog 20 kilometer. De 4 koplopers hebben met nog 20 kilometer te gaan een voorsprong van 20 seconden op het peloton. De beklimmingen zijn achter de rug in de openingsetappe. Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) zit goed vooraan in het peloton. Kan hij hier vandaag winnen? .
   18. 16 uur 20. Teuns voert tempo aan. Dylan Teuns (Bahrain Victorious) neemt plaats aan kop van het peloton in de afdaling van de klim en neemt daar enkele risico's op het gladde wegdek. .
   19. 16 uur 19. Jonas Hvideberg (DSM) sprokkelt op de top van de Alt de la Romanyà 3 punten voor het bergklassement. .
   20. 16 uur 16. De kopgroep begint aan de afdaling van de Alt de la Romanyà. Het is opletten geblazen want door de regen liggen de wegen er nat bij. .
   Ronde van Catalonië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols171,2 kmMatthewsMatthews
   2wegwedstrijdL'Escala - Perpignan202,4 kmGrovesHvideberg
   3wegwedstrijdPerpignan - La Molina161,1 kmO'ConnorO'Connor
   4wegwedstrijdLa Seu d'Urgell - Boí Taüll166,7 kmAlmeidaQuintana
   5wegwedstrijdLa Pobla de Segur - Vilanova i la Geltrú206,3 kmVernonAlmeida
   6wegwedstrijdSalou - Cambrils168,6 kmCarapazHiguita
   7wegwedstrijdBarcelona - Barcelona138,6 kmBagioliHiguita