Peter Sagan schiet raak en boekt eerste zege van het jaar in Catalonië

  Ronde van Catalonië: Rit 6einde
  15 °C/>wegwedstrijd
  VertrekTarragona - AankomstMataró -
  Afstand194 km
  0306090120150194

   De kop is eraf voor Peter Sagan in 2021: de Slovaak van Bora-Hansgrohe was in de zesde rit de snelste van een uitgedund peloton voor Daryl Impey en Sebastian Molano. In de strijd voor het klassement werd een staakt-het-vuren gehouden: Adam Yates blijft leider.

   Met enkele kleine beklimmingen en een grillig parcours kregen de avonturiers een heerlijk buffet voorgeschoteld in de voorlaatste rit. Velen kwamen dan ook vanaf het startschot likkebaardend aanschuiven. Onder meer Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) had nog honger, maar het peloton trok zijn broeksriem aan.

    

   Vijf minder bekende namen kregen wel groen licht om te gaan smullen van het Catalaanse landschap. Matej Mohoric, Harold Tejada, Dmitri Strachov, Mattias Jensen en Antoine Duchesne kleurden een geschiedenisloze koers.

    

   Maar het kwintet had snel door dat ze een hele dag de speelbal van het peloton zouden vormen. Vooral Team UAE, Bora-Hansgrohe en Team DSM werkten hard om de kopgroep binnen handbereik te houden. 

    

   Bij het opdraaien van het F1-circuit van Catalonië mochten de F2-bolides op stal en konden de F1-sterren aan de slag. Hardrijder Rémi Cavagna deed nog een moedige poging om in de laatste afdaling weg te knallen, zonder succes.

    

   In de massasprint bleek het beulenwerk van Bora-Hansgrohe geloond te hebben. Peter Sagan manoeuvreerde zich handig tussen zijn concurrenten en maakte het eenvoudig af voor Impey en Molano. De klassementsleiders van Ineos Grenadiers genoten van een snipperdag.

   Sagan: "We wilden deze rit controleren"

   Peter Sagan gaf in de aankomstzone toe dat hij met een plannetje was opgestaan. "We hadden met de ploeg afgesproken dat we de wedstrijd wilden controleren", lachte de ex-wereldkampioen. 

    

   "Ik moet mijn ploegmaats bedanken dat ze de rit van begin tot einde in handen hebben genomen. Het was een snelle wedstrijd, het ging heel hard vanaf de start."

    

   "Ik was wat moe na Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo, maar ik ben heel blij met deze overwinning. Of ik morgen nog eens mijn kans ga? Ik denk het niet. Waarschijnlijk zullen de klassementsrenners dan wel het heft in handen nemen."

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

   Fase per fase

   1. 16 uur 55. 1. Peter Sagan 2. Daryl Impey 3. Sebastian Molano .
   2. 16 uur 54. Sagan wint. Het zware werk van Bora-Hansgrohe loont. Peter Sagan slingert zich tussen zijn tegenstanders door en haalt het gemakkelijk voor Daryl Impey. Vakkundig afgemaakt. .
   3. 16 uur 53. Bora-Hansgrohe heeft nog een mooi treintje, ook Impey lijkt zijn kans te willen gaan. .
   4. Slotkilometer. We krijgen een sprint. Wie pakte de ritzege in de 6e etappe? . 16 uur 52.
   5. 16 uur 51. Bij Deceuninck-Quick Step lijken ze de kaart van Almeida te trekken. Hij nestelt zich achteraan het treintje. .
   6. 16 uur 51. Het is een strijd om de juiste positie te zoeken in de laatste 2 kilometer. Wringen maar! .
   7. 16 uur 48. Dan toch voor Sagan? Peter Sagan houdt zich gedeisd in het peloton en laat zijn manschappen het zware werk doen. Komt hij straks als een duivel uit een doosje tevoorschijn? .
   8. 16 uur 46. Een nieuwe poging van Deceuninck-Quick Step is ook maar een kort leven beschoren. Josef Cerny, de Tsjechische hardrijder die vorig jaar een rit in de Giro won, raakt niet weg. .
   9. 16 uur 44. Cavagna moet plooien. Bora-Hansgrohe weigert om deze etappe uit handen te geven. Ze werken als een bezetene om elke vluchter bij het nekvel te grijpen. Ook Rémi Cavagna wordt weer ingerekend. .
   10. 16 uur 43. Nog 10 kilometer. Lukt het vandaag dan toch eens voor Cavagna? De Fransman heeft zich al in enkele ritten getoond, maar misschien is de derde keer wel de goede keer. Maar in de lange afdaling raakt hij voorlopig niet uit het zicht. .
   11. 16 uur 40. Daar gaat Cavagna. Rémi Cavagna was de eerste die vandaag de knuppel in het hoenderhoek gooide en doet nu nog maar eens een poging. De Franse tijdrijder schuwt de risico's niet in de afdaling en snelt als een gek weg. .
   12. 16 uur 39. Afdalen op de buis. Bijna iedereen profiteert ervan dat het afdalen op de buis nog mag.  .
   13. 16 uur 38. Voor Knox was het een vergeefse poging, Elie Gesbert (Arkea-Samsic) geeft er een nieuwe ruk aan. De Fransman slaat een klein gaatje. Ook gisteren probeerde hij al eens weg te komen. .
   14. James Knox probeert. Op het laatste klimmetje van de dag probeert James Knox van Deceuninck-Quick Step weg te knallen. Movistar en Jumbo-Visma proberen te reageren. . 16 uur 35.
   15. 16 uur 33. Nu zijn de renners van Ineos Grenadiers wel op de voorpost te zien. Samen met Movistar leggen ze een strak tempo op. .
   16. 16 uur 33. Hergroepering. Voor de eerste vluchters is het afgelopen, nu is het kijken of er nog gegadigden zijn om weg te springen. Het tempo wordt in elk geval hoog gehouden om nieuwe avonturiers te ontmoedigen. .
   17. Tijdsverschil. We gunnen Strakhov nog een laatste keer een tijdsverschil: hij heeft nog 11 seconden voorsprong. Een knappe inspanning van de Rus, maar zijn vluchterslied is bijna uitgezongen. . 16 uur 32.
   18. 16 uur 28. Doodstrijd. Dmitri Strakhov heeft een verleden in het baanwielrennen en schudt een strak tempo uit zijn benen, alsof hij op de piste rijdt. Hij langt duurt zijn doodstrijd tegen het peloton? .
   19. 16 uur 26. Strakhov springt weg. De koplopers merken dat ze een speelbal zijn van het peloton. Hun voorsprong nam een stevige duik en nu worden ze op 28" vleugellam gehouden. Strakhov is het echter nog niet beu en springt weg van zijn medevluchters. Hij gaat solo de strijd aan tegen het peloton. .
   Ronde van Catalonië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Calella - Calella178.4 kmKronKron
   2/>Banyoles - Banyoles18.5 kmDennisAlmeida
   3/>/>Castelldefels - Vallter 2000195.6 kmYatesYates
   4/>/>Ripoll - Port Ainé166.5 kmChavesYates
   5/>/>La Pobla de Segur - Manresa201.1 kmKämnaYates
   6/>/>Tarragona - Mataró193.8 kmSaganYates
   7/>/>Barcelona - Montjuïc133 kmDe GendtYates