Tim Merlier opent ook Parijs-Nice, Tadej Pogacar valt aan en pakt seconden

  Parijs - Nice: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  7°Cdistance 169.4 km
  location 13:00: La Verrière - 16:53: La Verrière
  trophy Tim Merlier
  einde
  startfinish
  0306090120169.4

   Tim Merlier (Soudal-Quick Step) heeft ook in Parijs-Nice getoond dat hij een van de snelste mannen van het peloton is, zoniet de allersnelste. De Belgische kampioen won na een geaccidenteerde finale waarin Tadej Pogacar (UAE) zich niet koest kon houden. De Sloveen ging op pad met Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) en sprokkelde al 6 seconden. 

   De 1e rit van Parijs-Nice in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Een echte sprintkoning is dit jaar nog niet opgestaan gezien de grote spreiding, maar Tim Merlier claimt nu toch meer en meer de troon. Na overwinningen in de Ronde van Oman en de UAE Tour (2 ritzeges en de ploegentijdrit) betaalt hij zijn transfer naar Soudal-Quick Step razendsnel uit.

   • Speelvogel van de dag: Geef hem een fiets en hij amuseert zich gewoon. Tadej Pogacar liet ook deze kans niet liggen en heeft de eerste set gewonnen tegen Jonas Vingegaard: 6-0 qua bonificaties.

   • Het handelsmerk van Tim Merlier: De Giro? De Tour? Tirreno-Adriatico? De Ronde van Oman? De UAE Tour? In bijna elke rittenkoers slaat Tim Merlier toe tijdens de openingsdag of toch bij de eerste kans. 

   Tadej Pogacar verwent, Jonas Vingegaard pakt niet over, Tim Merlier heeft het laatste woord

   De openingsrit van Parijs-Nice heeft altijd iets in petto en Tadej Pogacar had wel trek in de geaccidenteerde finale. 

    

   Een muurtje op 20 kilometer van de finish lokte hem al voorzichtig uit zijn kot, de laatste knik op 5,5 kilometer van de aankomst was het ideale lokmiddel om fors aan de boom te schudden. 

    

   De 6 bonificatieseconden op de top werkten namelijk als een rode lap op een stier en Pogacar voltooide zijn missie, maar zijn honger was nog niet gestild. 

    

   Hij staakte zijn inspanning niet, maar ging met Jonas Vingegaard - die geen seconden kon oprapen - en Pierre Latour op pad. 

    

   De Deen nam echter niet over en neutraliseerde Pogacar. Uit schrik voor meer seconden aan de finish of schermde hij vooral met sprintploegmaat Olav Kooij

    

   De massasprint kwam er dus toch en daarin pakte Tim Merlier het clever aan. Hij liet Bora-Hansgrohe inschuiven en kwam daarna onhoudbaar uit het zog van Sam Bennett en Kooij.

    

   Merlier was veruit de snelste en een fotofinish was compleet overbodig, maar vanuit de achterhoede was de sprint van Arnaud De Lie ronduit imposant. Hij kwam evenwel niet verder dan de 5e plaats.

   Uitslag Rit 1Uitslag Rit 1

     naamploegresultaat
   1Tim MerlierSOQ3:50:52
   2Sam BennettBOH+0
   3Mads PedersenTFS+0
   4Olav KooijTJV+0
   5Arnaud De LieLTD+0
   6Michael MatthewsJAY+0
   7Bryan CoquardCOF+0
   8Iván GarcíaMOV+0
   9Kaden GrovesADC+0
   10Arnaud DémareGFC+0

   Fase per fase

   1. 16 uur 54. De uitslag: Merlier, Bennett, Pedersen, Kooij, De Lie, Matthews, Coquard, Garcia Cartina, Groves en Démare.  .
   2. 16 uur 54. IJzersterke Tim Merlier wint de eerste rit in Parijs-Nice.

    IJzersterke Tim Merlier wint de eerste rit in Parijs-Nice

   3. 16 uur 53. Tim Merlier liet het gat slim vallen op Florian Sénéchal, anders dreigde hij te vroeg op kop te komen. Zo moest Bora-Hansgrohe aan de bak en kon Merlier vanuit de slipstream toeslaan.  .
   4. 16 uur 52. De timing van Merlier was perfect, maar De Lie heeft een indrukwekkende sprint gereden, helaas van achteruit. Hij eindigt nog in de top 5. .
   5. 16 uur 52. Tim Merlier stapelt de zeges op! Hij klopt onder meer Sam Bennett en Olav Kooij. Ook Arnaud De Lie kwam nog sterk opzetten.  .
   6. 16 uur 51. Merlier wint! Het is Tim Merlier! .
   7. 16 uur 51. Florian Sénéchal krijgt een gaatje, Bora-Hansgrohe wil het lijmen.  .
   8. 16 uur 51. We snellen door de laatste bochten en Tim Merlier zit in een zetel.  .
   9. Laatste km. Arnaud De Lie lijkt te ver te zitten. . 16 uur 50.
   10. 16 uur 50. Olav Kooij zit in het wiel van de Belgische kampioen.  .
   11. 16 uur 49. Cavagna, Schmid, Lampaert, Asgreen en Sénéchal zitten voor Merlier uit. Latour is eraan voor de moeite.  .