Ga naar de inhoud

Oud-wereldkampioen Pedersen verschalkt Van Aert en Philipsen in Parijs-Nice

Parijs - Nice
Wegwedstrijd
7 °C
190.8 km
11:26 Vierzon - 15:49 Dun-le-Palestel
Mads Pedersen
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 190.8

  De 3e rit van Parijs-Nice is uitgedraaid op een pittige massasprint. De Deen Mads Pedersen (Trek-Segafredo) liet zijn spierballen rollen op een glooiende aankomststrook. Wout van Aert probeerde hem te remonteren, maar moest tevreden zijn met de 3e plaats, Jasper Philipsen werd 4e.

  Rit 3 van Parijs-Nice in een notendop

  • Winnaar van de dag: Mads Pedersen had met 2 ereplaatsen in de eerste ritten getoond dat hij in vorm is. De hellende finish was op zijn bonkige lijf geschreven. De Deen won uiteindelijk met ruime voorsprong op Coquard en Van Aert, toch geen pannenkoeken.
   
  • Verliezer van de dag: Het kan niet altijd feest zijn voor Jumbo-Visma. Wout van Aert was blijkbaar niet voldoende hersteld van zijn val van gisteren om Pedersen beter partij te geven en tot overmaat van ramp viel gele trui Laporte ook nog in de laatste kilometer. Omdat ploegmaat Van Aert niet in de top 2 eindigde, blijft de Fransman wel leider.
   
  • Morgen: De tijdrit breekt deze Parijs-Nice in twee delen. Wout van Aert is opnieuw een van de grote favorieten, maar hij moet dan wel met zijn ploegmaat Roglic afrekenen en de Zwitsers Bissegger en Küng.

  Van Aert mist punch om Pedersen te counteren

  Als Thomas De Gendt ten strijde trekt, dan gaan er heel wat alarmbellen af in het peloton. Met Alexis Gougeard (voor de 3e dag op een rij) en Owain Doull kregen hij goeie gezellen mee, al was de onderneming op dit parcours zelfs voor een De Gendt ondankbaar.

   

  Dat wist de drievoudige bergkoning van Parijs-Nice ook en dus sprokkelde hij onderweg de punten op de klimmetjes. Om zijn eigen ploegmaat Holmes in de bollentrui te beschermen, maar misschien ook als voorbereiding voor een eigen plannetje de komende dagen.

   

  Jumbo-Visma maakte in de golvende finale opnieuw indruk. Door het tempo van de Nederlandse formatie gingen sprinters als Jakobsen, Bennett en Groenewegen overboord.

   

  Philipsen, Coquard en Pedersen kregen ze er niet af. De oplopende aankomststrook was op papier gesneden koek voor Wout van Aert, maar net als gisteren ontbrak de versnelling. Dan toch te veel last van de valpartij, met bijbehorende wonde aan zijn knie?

   

  Op de zege van Mads Pedersen viel in ieder geval weinig af te dingen. Een indrukwekkende demarrage, zijn eerste zege in de WorldTour sinds hij Gent-Wevelgem won in 2020.

  Christophe Laporte begint morgen als leider aan de tijdrit, maar hij zal misschien toch nog wat last hebben van zijn valpartij in de laatste kilometer. Van Aert en Roglic liggen op de loer om het geel van hun ploegmaat over te nemen.

  Rituitslag Rit 3
  naamresultaatploeg
  1
  Mads Pedersen
  4:23:29
  Trek - SegafredoTFS
  2
  Bryan Coquard
  +0
  CofidisCOF
  3
  Wout van Aert
  +0
  Jumbo - VismaTJV
  4
  Jasper Philipsen
  +0
  Alpecin - FenixAFC
  5
  Anthony Turgis
  +0
  TotalEnergiesTEN
  6
  Biniam Girmay
  +0
  Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG
  7
  Fred Wright
  +0
  Bahrain VictoriousTBV
  8
  Danny van Poppel
  +0
  BORA - hansgroheBOH
  9
  Ethan Hayter
  +0
  INEOS GrenadiersIGD
  10
  Sebastián Molano
  +0
  UAE Team EmiratesUAD
  naamresultaatploeg
  1
  Christophe Laporte
  11:34:44
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Wout van Aert
  +1
  Jumbo - VismaTJV
  3
  Primož Roglic
  +9
  Jumbo - VismaTJV
  4
  Mads Pedersen
  +29
  Trek - SegafredoTFS
  5
  Bryan Coquard
  +33
  CofidisCOF
  6
  Pierre Latour
  +33
  TotalEnergiesTEN
  7
  Zdenek Štybar
  +38
  Quick-Step - Alpha Vinyl TeamQST
  8
  Jasper Stuyven
  +39
  Trek - SegafredoTFS
  9
  Aleksandr Vlasov
  +39
  BORA - hansgroheBOH
  10
  Florian Sénéchal
  +39
  Quick-Step - Alpha Vinyl TeamQST

  Philipsen: "De benen waren niet top, misschien door die val"

  • Mads Pedersen (winnaar): "We wilden vandaag iets goedmaken voor gisteren. De lead-out van Jasper (Stuyven) was perfect. Dit is mijn eerste WT-zege in lange tijd. Het is een goed voorteken voor de klassiekers.
   
  • Jasper Stuyven (ploegmaat Pedersen): "Ik was niet tevreden over mijn lead-out van gisteren en wou het vandaag beter doen. Ik kon het volhouden tot 250 à 200 meter van de finish. Mads houdt graag van een lange sprint. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen en dat heeft gerendeerd. Het klikt tussen Mads en mij. Ik vind het leuk om sprints voor hem aan te trekken."
   
  • Jasper Philipsen (vierde): "De benen waren niet top toen ik de sprint aanging. Misschien was ik toch niet 100% na die val van gisteren. Ik heb geprobeerd het uit mijn kop te zetten tijdens de koers, maar toen het erop aankwam miste ik toch iets."
   
  • Christophe Laporte (leider, viel in de slotkilometer): "Ik had mijn werk gedaan en er viel een renner vlak voor mij. Het doet toch een beetje pijn, vooral aan mijn bil. We zullen wel zien wat het geeft."

  Fase per fase

  1. 15 uur 50. Gehavend komt gele trui Laporte nu binnen. Hij verliest uiteraard geen tijd, omdat de valpartij in de laatste 3 kilometer was. Omdat Van Aert 3e was, behoudt de Fransman wel de leiding. .
  2. 15 uur 49. 1. Pedersen 2. Coquard 3. Van Aert 4. Philipsen .
  3. 15 uur 49 match afgelopen
  4. 15 uur 48. Nog een val in de laatste meters, met Laporte erbij. .
  5. 15 uur 48. Teunissen zet aan, met Laporte en Van Aert in zijn wiel. Daarachter zit Philipsen. .
  6. Laatste km. We zitten al in de laatste kilometer en het gaat steeds meer bergop. Van Aert zit in ongeveer 10e positie. Nog altijd geen vuiltje aan de lucht. . 15 uur 48.
  7. 15 uur 47. Er zit niet veel lijn in. Ze komen van alle kanten. Verwarrend. José De Cauwer.
  8. 15 uur 45. Van Aert zit gebeiteld in het wiel van Laporte, die op zijn beurt in het wiel van Teunissen bijt. Op papier lijkt het een sprint te worden tussen Van Aert en Philipsen, al kan een Girmay op zo'n finish ook verrassen. Of moeten we ook aan Garcia Cortina of Pedersen denken? .
  9. 15 uur 44. Alles is weer samen. We zitten in de laatste dalende stroken richting Dun-le-Palestel. Vanaf de laatste 2 kilometer gaat het bergop. .
  10. 15 uur 43. Van Aert wordt als een schaduw gevolgd door Philipsen. José De Cauwer.
  11. 15 uur 41. Het peloton is hongerig en slokt eerst Le Gac en zodra ook Kragh Andersen op. Ook Bahrein en Movistar moeien zich nu met de achtervolging. .
  12. 15 uur 40. Le Gac probeert naar Kragh Andersen toe te rijden op een laatste hellend stuk. .
  13. 15 uur 40. Nog eens een aanval van Kragh Andersen. Tegen beter weten in. Het is ook een manier van trainen. José De Cauwer.
  14. 15 uur 38. De schifting is gemaakt. Het peloton is nog ongeveer 80 à 90 renners groot. Jumbo-Visma zorgt ervoor dat niemand nog aanvalsplannetjes heeft. Dat wijst erop dat Van Aert zich toch goed genoeg voelt voor de sprint. Of gaan ze voor Laporte? .
  15. 15 uur 34. Wat met de leiderstrui straks? Door zijn 2 bonificatieseconden is Primoz Roglic op 9 seconden van ploegmaat Laporte gekomen. Van Aert zou met een 1e of 2e plaats het geel van de Fransman kunnen overnemen, als die zelf niet in de top 3 eindigt. .
  16. 15 uur 30. Welke sprinters blijven over? Van Aert heeft fluitend al het klimwerk overleefd, maar met wie moet hij straks rekening houden bij een sprint? Bennett, Jakobsen en Groenewegen liggen er al af. Philipsen lijkt er wel nog bij te zitten, net als Girmay, die ook heel aandachtig vooraan zit. .
  17. 15 uur 29. Het is nu Laporte zelf, in zijn gele trui, die de boel controleert. José De Cauwer.
  18. Sprint. Het is uiteindelijk een wilde Latour die 3 seconden wegscheert van zijn tijd bij de tussensprint. Roglic steekt zijn wiel nog net voor dat van Vansevenant, goed voor 2 seconden. . 15 uur 27.
  Parijs - Nice
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  1
  06/03Mantes-la-Ville - Mantes-la-Ville
  159,8 km
  Christophe Laporte
  Christophe Laporte
  2
  07/03Auffargis - Orléans
  159,2 km
  Fabio Jakobsen
  Christophe Laporte
  3
  08/03Vierzon - Dun-le-Palestel
  190,8 km
  Mads Pedersen
  Christophe Laporte
  4
  09/03Domérat - Montluçon
  13,4 km
  Wout van Aert
  Wout van Aert
  5
  10/03Saint-Just-Saint-Rambert - Saint-Sauveur-de-Montagut
  188,8 km
  Brandon McNulty
  Primož Roglic
  6
  11/03Courthézon - Aubagne
  213,6 km
  Mathieu Burgaudeau
  Primož Roglic
  7
  12/03Nice - Col de Turini
  155,2 km
  Primož Roglic
  Primož Roglic
  8
  13/03Nice - Nice
  115,6 km
  Simon Yates
  Primož Roglic