Stefan Bissegger zet zijn naam op de kaart met verrassende tijdritzege in Parijs-Nice

  Parijs - Nice: Rit 3
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 14.4 km
  location 13u07: Gien - 16u03: Gien
  trophy Stefan Bissegger
  einde
  startfinish
  014.4

   De tijdrit in Parijs-Nice is een kolfje naar de hand geworden van Stefan Bissegger (EF Education-Nippo). Het 22-jarige Zwitserse talent was amper 0”83 sneller dan Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) en is in één klap ook de nieuwe leider. Bij de kandidaten voor de eindzege zette Primoz Roglic (Jumbo-Visma) zijn favorietenrol in de verf.

   Bissegger is verrassende winnaar van de tijdrit

   Verrassende Zwitser slaat dubbelslag

   Na 2 rustige vlakke etappes was het vandaag aan de klassementsmannen en tijdritkanonnen om zich te bewijzen. Rohan Dennis mocht door eerder tijdverlies vroeg starten. Hij zette dan wel de toptijd neer, het werd ook duidelijk dat de Australiër niet langer dé referentie is in het werk tegen de klok. Dennis won geen tijdrit meer sinds zijn wereldtitel in 2019.

    

   Søren Kragh Andersen, de winnaar van de tijdrit van vorig jaar, was de eerste die Dennis tot de orde riep. Hierna volgden de toptijden elkaar snel op. Eerst met Primoz Roglic, de topfavoriet voor de eindzege in Parijs-Nice, en daarna Frans kampioen Rémi Cavagna.

    

   Maar het was uiteindelijk Stefan Bissegger die op de top van de piramide klom. De 22-jarige Zwitser was in de tijdrit van de UAE Tour al 2e geworden, na de ongenaakbare (en hier afwezige) Ganna. Toen hij zag dat Bissegger 8 tienden sneller was, baalde Cavagna als een stekker.

   Lampaert beste Belg, Campenaerts ontgoochelt

   Bissegger mocht uiteindelijk 3 keer op het podium komen, want hij houdt aan zijn zege niet alleen de witte jongerentrui maar ook de gele leiderstrui over. Die laatste nam hij over van een nochtans moedig strijdende Matthews.

    

   In de strijd tussen de Belgen maakte Yves Lampaert het meeste indruk. Hij parkeerde zijn fiets net in de top 10 en doet zo beter dan Dylan Teuns (18e), Thomas De Gendt (27e) en Victor Campenaerts (30e). Die laatste was sowieso met beperkte ambities aan zijn ooit geliefkoosde onderdeel begonnen.

   De finish van Stefan Bissegger

   Bissegger: "Ze moeten rekening houden met mij"

   • Stefan Bissegger (dagwinnaar en nieuwe leider): "Dit betekent veel voor mij, zeker omdat ik hier grote namen als Cavagna en Roglic kan verslaan. Ik werk hier al heel lang naartoe. Ik kom van de piste, dus dit korte, pittige werk ligt mij perfect. Ik ben nog jong, dus ik moet mijn naam nog maken, maar hier heb ik toch mijn visitekaartje afgegeven. Ze zullen rekening met mij moeten houden."
    
   • Primoz Rogic (3e): "Op het einde was het behoorlijk pijnlijk, maar ik was tevreden over mijn tijd. Dit was een goeie prestatie en biedt perspectief voor het vervolg van deze Parijs-Nice."

   Lampaert: "Victor zal er wel een paar slapeloze nachten aan overhouden"

   Campenaerts: "Zonder sokken gereden: een beetje controverse is altijd leuk"

   Roglic: "Hoe meer tijdritten ik doe, hoe meer ik eruit zal leren"

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

   Fase per fase

   1. 16 uur 03. Sterke tijdrit van Matthews, maar hij verliest wel de gele trui.

    Sterke tijdrit van Matthews, maar hij verliest wel de gele trui

   2. Bissegger wint, ook het geel! Michael Matthews bijt zijn parelwitte tanden bijna stuk op de helling, maar het volstaat niet om het geel te behouden. Stefan Bissegger is de nieuwe maat der dingen. . 16 uur 02.
   3. Pedersen. Pedersen doet het met een achterstand van 22 seconden niet slecht, maar voor het geel is het niet voldoende. . 16 uur .
   4. 15 uur 59. Zoals wel vaker bij een tijdrit na enkele vlakke ritten loopt de spanning als een ballon nog voor het einde leeg. Omdat de sprinters bovenaan het klassement zitten, weten we nu al wat het verdict wordt. Enkel voor het geel is er nog een beetje spanning. .
   5. 15 uur 57. Benoot op 48 seconden. Tiesj Benoot spert zijn mond helemaal open, maar kan niet beletten dat de schade met 48 seconden toch hoog is opgelopen. "Dat wordt aanvallen, Tiesj." .
   6. Vermeersch. Florian Vermeersch had aangekondigd dat hij zich ging smijten. Hij is een halve minuut trager dan Bissegger, zeker geen schande. Zijn witte trui zal wellicht verhuizen naar de Zwitser. . 15 uur 55.
   7. 15 uur 53. De tussentijden van Matthews en Pedersen doen geen mirakels vermoeden. We gaan naar Bissegger als dagwinnaar. .
   8. Lampaert beste Belg. Yves Lampaert doet met 17'50" acht seconden beter dan de 17'58" van Dylan Teuns. Hij komt zo ook in de top 10. Knappe tijdrit van Lampaert. . 15 uur 52.
   9. McNulty. Brandon McNulty had nog een bedreiging kunnen zijn voor Bissegger, maar hij strandt op 9 seconden. Het zal nu van de "sprinters" Pedersen en Matthews moeten komen. De Zwitser mag zich al iets dieper in de hot seat nestelen. . 15 uur 51.
   10. 15 uur 49. Tiesj Benoot geeft 25 seconden weg bij het tussenpunt. "Dat is veel, hé, Michel", is het onverbiddelijke oordeel van José De Cauwer. .
   11. 15 uur 45. Iedereen vertrokken. Met gele vogel Michael Matthews is de laatste renner van start gegaan. De Australiër kan zeker een goeie tijdrit rijden, maar of hij kan verrassen tussen dit geweld...? .
   12. 15 uur 42. De decibels zakken wat weg. We krijgen een deel sprinters die niet veel te zoeken hebben in dit werk. Michel Wuyts.
   13. 15 uur 39. Benoot. In het slot van deze tijdrit komen nog enkele Belgen in actie, met Lampaert, Vermeersch en ook Tiesj Benoot. Die laatste zal vooral een mogelijk klassement moeten redden vandaag. .
   14. 15 uur 36. Wordt Bissegger de verrassing van de dag?

    Wordt Bissegger de verrassing van de dag?

   15. Bissegger met een paar fracties. Stefan Bissegger heeft nog een beetje van zijn pluimen verloren in het tweede deel, maar hij houdt net een paar tienden over om Rémi Cavagna weer van de hot seat te duwen. . 15 uur 35.
   16. 15 uur 33. Bissegger zal de grootste bedreiging voor Cavagna worden, of misschien kan McNulty wel verrassen. En wat doen we met Michael Matthews? .
   17. Cavagna onttroont Roglic. Cavagna lijkt op de slotklim een beetje gehinderd te worden door Sbaragli, maar het deert hem niet veel. Hij is maar liefst 6 seconden sneller dan Roglic. . 15 uur 32.
   18. 15 uur 30. Bissegger snelste onderweg. Stefan Bissegger scheert nog 3 seconden van de tijd van Cavagna bijhet tussenpunt. Kan de Zwitser dit volhouden? In de Emiraten eindigde hij al 2e, na de ongenaakbare (en hier afwezige) Ganna. .
   19. 15 uur 27. Roglic duikt onder de tijd van Kragh Andersen.

    Roglic duikt onder de tijd van Kragh Andersen

   20. Toptijd voor Roglic. Primoz Roglic trekt er nog een stevig sprintje uit op de laatste klim en duikt zo 4 seconden onder de tijd van Kragh Andersen. Komt het grootste gevaar van Cavagna? . 15 uur 26.
   Parijs - Nice
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSaint-Cyr-l'École - Saint-Cyr-l'École165 kmBennettBennett
   2wegwedstrijdOinville-sur-Montcient - Amilly188 kmBolMatthews
   3individuele tijdritGien - Gien14,4 kmBisseggerBissegger
   4wegwedstrijdChalon-sur-Saône - Chiroubles187,5 kmRoglicRoglic
   5wegwedstrijdVienne - Bollène200 kmBennettRoglic
   6wegwedstrijdBrignoles - Biot202,5 kmRoglicRoglic
   7wegwedstrijdLe Broc - La Colmiane119,2 kmRoglicRoglic
   8wegwedstrijdLe Plan-du-Var - Levens92,7 kmCortSchachmann