Ga naar de inhoud

Matteo Trentin is de snelste van elitegroepje in Waalse openingsklassieker GP Samyn

GP Samyn
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 209 km
location 12:25: Quaregnon - 17:30: Dour
trophy Matteo Trentin
einde
startfinish
0306090120150180209

  Matteo Trentin (UAE) volgt Tim Merlier op als winnaar van de GP Samyn, de eerste koers op de Waalse wielerkalender. In een groepje met onder meer de Belgen Campenaerts, De Bondt en Dewulf was de Italiaan sneller dan ex-winnaar Hugo Hofstetter.

  Campenaerts imponeert weer, Trentin maakt mee de koers en wint

  Op 40 kilometer van de finish hadden Oliver Naesen en Matteo Trentin genoeg van de vele schijnbewegingen. 

   

  De voormalige Belgische kampioen was de aanstoker van een eerste schifting, maar viel snel weg door een lekke band. 

   

  In het elitegroepje van een 20-tal renners was Lotto-Soudal prima vertegenwoordigd. Tim Merlier tekende ook present, Fabio Jakobsen had de eerste slag gemist. 

   

  Bij de boog van de laatste 20 kilometer versplinterde het groepje echter opnieuw. 

   

  Lotto-Soudal liet de riante uitgangspositie uit handen glippen, al had het met dirigent Victor Campenaerts nog een uitstekende troefkaart aan boord. Ook Merlier kapseisde. 

   

  De uurrecordbrommer dook de finale in met Trentin, Stan Dewulf, Loïc Vliegen, Bert Van Lerberghe, Dries De Bondt, Dries Van Gestel en ex-winnaar Hugo Hofstetter. 

   

  In het peloton was het vet van de soep, een terugkeer zat er niet meer in. Voorin was niemand capabel om het trosje nog wat meer uit te dunnen in een spannende finale. 

   

  Een bedrijvige Trentin wilde in Dour al zijn sprintnederlagen eindelijk nog eens uitwissen, de snelle Hofstetter zat te lang in de tang. 

   

  Trentin schreeuwde het uit na zijn verdiende zege, de Belgen bleven met de ereplaatsen achter.

  Winnaar Trentin: "Ik heb vooral een slimme sprint gereden"

  "Ik mikte op een ontsnapping, want zo kon ik Fabio Jakobsen elimineren. Alles is goed uitgedraaid", glimlachte Matteo Trentin. 

   

  "Eindelijk win ik nog eens. Ik ben dan ook erg tevreden. Ik heb vooral een slimme sprint gereden."

   

  Hugo Hofstetter gaf toe dat Trentin de zege niet gestolen had. "Hij heeft net als ik veel gegeven. De mannen met de grootste inspanningen eindigen op 1 en 2."

   

  "In de finale was het man tegen man en in de sprint zat ik een beetje ingesloten. Daar verloor ik te veel snelheid. Maar ik heb een mooie en offensieve koers gereden en dat geeft me voldoening."

   

  Dries De Bondt had deze koers aangekruist. "Dit is een lastige wedstrijd: iedereen zit hier altijd stikkapot. Mijn benen waren in de Omloop al goed en ik was gemotiveerd om hier iets te bewijzen."

   

  "Het was echter niet mijn beste sprint. Ik ben iets te laat begonnen. Een 3e plaats is mooi, maar misschien ben ik toch wat ontgoocheld."

  Rituitslag GP Samyn
  naamresultaatploeg
  1
  Matteo Trentin
  209 km in 4u49'29"
  2
  Hugo Hofstetter
  zelfde tijd
  3
  Dries De Bondt
  4
  Stan Dewulf
  5
  Loïc Vliegen
  6
  Victor Campenaerts
  7
  Dries Van Gestel
  8
  Bert Van Lerberghe
  9
  Rasmus Tiller
  op 4"
  10
  Arnaud De Lie
  z.t.

  Fase per fase

  1. 17 uur 15. Matteo Trentin sprint naar winst in de GP Samyn.

   Matteo Trentin sprint naar winst in de GP Samyn

  2. 17 uur 13. Uitslag. Trentin Hofstetter De Bondt Dewulf Vliegen Campenaerts Van Gestel Van Lerberghe Tiller De Lie .
  3. 17 uur 12. Nog eens de sprint: Van Gestel was de gangmaker met Trentin aan de koord. Hofstetter werd in de tang genomen door Van Lerberghe en kon zich te laat losrukken. Trentin hield net stand.  .
  4. 17 uur 10. Trentin! Het is Trentin dan toch eens gelukt. De Italiaan is de snelste. In een sprint op de macht houdt de kopman van UAE Hofstetter en De Bondt nipt af. Hofstetter zat even gevangen en kwam er net te laat uit. .
  5. 17 uur 10. Van Gestel opent de sprint.  .
  6. 17 uur 10. Ze moeten opletten dat ze zicht niet misrekenen. Ze zijn nu zelfs aan het surplacen.  .
  7. 17 uur 09. Niemand heeft overschot. Dewulf en Campenaerts zetten het in de fik, maar het is slechts een klein vuurtje. .
  8. Laatste km. Daar is de vod. De Bondt doet het met een versnelling vanop de kop. Dat is nodig, want het peloton komt nu echt wel dichter. . 17 uur 09.
  9. 17 uur 08. De accordeon plooit dicht. Nog anderhalve kilometer. .
  10. 17 uur 07. Nog 2 kilometer. Voorin drukken ze het tempo tot Campenaerts de snelheidsmeter weer de hoogte injaagt. Dewulf neemt over met een snedige versnelling. Trentin beseft het gevaar.  .
  11. Chemin Belle Vue. Krijgen we afscheiding op deze stenen? Niet meteen. Vertrouwen ze allemaal op hun sprint? Het peloton komt een beetje dichter... . 17 uur 06.
  12. 17 uur 04. Voorin beginnen ze te rekenen. Op naar de Chemin Belle Vue, de lastige kasseistrook. Daarna wacht nog de hellende slotfase in Dour.  .
  13. 17 uur 03. In het peloton is de veer min of meer gebroken. Met hen houden we geen rekening meer.  .
  14. 17 uur 01. Trentin is snel, maar Hofstetter is op papier sneller. Dat boezemt de Italiaan duidelijk angst in. Van Lerberghe heeft weinig overschot.  .
  15. 17 uur 01. Het was inderdaad Merlier die in de graskant was beland. We trekken een streep door zijn kansen. Al was het sowieso een waterkansje.  .
  16. 17 uur 01. Het ziet er steeds beter uit voor de kopgroep. José De Cauwer.
  17. 16 uur 59. Op de Côte des Nonettes zetten Trentin en Van Gestel de anderen onder druk. Niemand bezwijkt. We hebben nog één kasseistrook.  .
  18. 16 uur 58. In het peloton moet er eentje zijn veldritcapaciteiten bovenhalen. Was dat Merlier? Dan is hij helemaal uitgeschakeld.  .
  19. Boeken toe? Het is zowaar Cerny die het peloton aanvoert. Dat is niet meteen het beste teken. De kloof groeit: 31 seconden.  . 16 uur 58.
  20. 16 uur 58. Merlier ontsnapt aan de val dankzij veldrit-skills.

   Merlier ontsnapt aan de val dankzij veldrit-skills