Koen Bouwman rondt Nederlands feestje in de Giro af, met dank aan ploegmaat Tom Dumoulin

  Giro d'Italia: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 196 km
  location 11u53: Diamante - 17u05: Potenza
  trophy Koen Bouwman
  einde
  startfinish
  0306090120150196

   Oranje boven in de Ronde van Italië. Koen Bouwman toonde zich de snelste van een elitegroepje vluchters met nog twee Nederlanders: Bauke Mollema en Tom Dumoulin. Dankzij een perfecte lead-out van zijn ploegmaat bij Jumbo-Visma sprintte Bouwman naar de overwinning. Mollema snelde naar de 2e plek, Formolo werd 3e.

   De 7e etappe in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Koen Bouwman graaide niet alleen de ritwinst mee, maar ook de blauwe bergtrui. In de sprint rondde de Nederlander van Jumbo-Visma het uitstekende teamwerk van Tom Dumoulin in stijl af.
   • Winnaar van de dag (2): Is Tom Dumoulin opnieuw een klassementsrenner? Na zijn slechte dag op de Etna pakte hij vandaag bijna 3 minuten terug op zijn concurrenten.
   • Verliezer van de dag: Drie tegen één. Dan kan je eigenlijk niet winnen. Davide Formolo reed een dijk van een wedstrijd, maar kon de Nederlanders niet verschalken. Hij werd uiteindelijk 3e.
   • Opvallend: Het ging razendsnel in de beginfase van deze etappe. Zelfs klassementsrenner Richard Carapaz viel aan, net als Lennard Kämna en roze trui Juan Pedro Lopez.
   • Morgen: Een Mathieu van der Poel-rit. In Napoli gaat het de hele tijd op en af, maar de etappe telt minder hoogtemeters dan vandaag. Deze rit moet de klassieke types liggen.

   Herboren Dumoulin

   Wat een dag voor Koen Bouwman. De Nederlander van Jumbo-Visma telde voor vandaag slechts 1 profoverwinning: een rit in de Dauphiné. Deze etappezege in de Giro is zonder twijfel de mooiste uit zijn carrière. 

    

   Toch zag het er lange tijd naar uit dat niet Koen Bouwman, maar zijn ploeggenoot Tom Dumoulin zou zegevieren. De voormalige Giro-winnaar -toonde zich onderweg de beste op de beklimmingen, maar geraakte niet weg.

    

   Dumoulin reed zo hard, dat hij zijn ploeggenoot zelfs uit de wielen reed. Enkel medevluchters Bauke Mollema en Davide Formolo konden de boomlange Nederlander volgen, maar Bouwman volhardde en keerde alsnog terug.

    

   Met 3 Nederlanders en 1 Italiaan doken we de finale van deze etappe in. Dat een van onze noorderburen aan het langste eind trekt mag dan ook geen verrassing zijn. Al hadden velen hun spaarcentjes wellicht ingezet op Dumoulin of Mollema.

    

   Een herboren Tom Dumoulin reed zich helemaal leeg in dienst van Koen Bouwman. Dankzij een perfecte lead-out rondde die het teamwerk van Jumbo-Visma in stijl af. Bauke Mollema sprintte naar de 2e plaats, Davide Formolo werd 3de. 

   De hoogtepunten van de dag:

   Bekijk hier de reacties na de finish:

   Ook Wout van Aert feliciteert zijn ploegmaat:

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Koen BouwmanTJV5:12:30
   2Bauke MollemaTFS+2
   3Davide FormoloUAD+2
   4Tom DumoulinTJV+19
   5Davide VillellaCOF+2:25
   6Lennard KämnaBOH+2:59
   7Vincenzo AlbaneseEOK+2:59
   8João AlmeidaUAD+2:59
   9Alejandro ValverdeMOV+2:59
   10Richard CarapazIGD+2:59