Arnaud Démare balt de vuisten na warrige sprint in Messina, zonder Cavendish en Ewan

  Giro d'Italia: Rit 5
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 174 km
  location 11u48: Catania - 15u51: Messina
  trophy Arnaud Démare
  einde
  startfinish
  0306090120150174

   Arnaud Démare heeft de massasprint in Messina gewonnen, voor Fernando Gaviria en Giacomo Nizzolo. Mathieu van der Poel wou zich ook smijten, maar gaf er in de chaos van de slotkilometer toch maar de brui aan. Mark Cavendish en Caleb Ewan kregen niet eens de kans om mee te sprinten, zij losten op een klim halverwege de etappe.

   De 5e etappe in een notendop:

   Winnaar van de dag: Arnaud Démare heeft zijn eerste overwinning van het jaar beet. De Fransman werd gelost tijdens de beklimming, maar kon terugkeren dankzij een sterke afdaling. In de sprint was de man van Groupama-FDJ de sterkste. Hij haalde het vrij makkelijk voor Gaviria en Nizzolo.

    

   Verliezers van de dag: Zowel Caleb Ewan als Mark Cavendish hadden waarschijnlijk meer verwacht van deze etappe. Dankzij een versnelling van Alpecin-Fenix in het peloton moesten de twee sprinters lossen op de beklimming. Er werden nog pogingen ondernomen om de twee terug te brengen tot in het peloton, maar het mocht niet zijn.

    

   Morgen: In de 6e etappe arriveert de Giro op het vasteland van Italië. De race begint in het Zuiden en finisht na 192 kilometer in Scalea. Cavendish en Ewan kunnen zich wreken, want de kans op een massasprint is erg groot.

   Démare wint zijn eerste van het jaar

   In de vijfde etappe van de Giro d'Italia heeft Arnaud Démare zijn eerste overwinning van het jaar behaald. Dankzij uitstekend werk van Groupama-FDJ wist de Fransman iedereen voor te blijven in de sprint. 

    

   De etappe werd vooraf bestempeld als een sprintersetappe, maar er was één detail. Na 70 kilometer moest het peloton namelijk een beklimming van 2e categorie over. De vraag was dus of dat alle sprinters deze beklimming zouden overleven.

    

   Een groepje van vijf vluchters reed al snel weg en kreeg veel speling van het peloton. Op de beklimming ging Alpecin-Fenix stevig doorrijden om  het de sprinters moeilijk te maken. Met succes, want Cavendish en Ewan moesten bijna meteen lossen. Ze kwamen er niet meer aan te pas en ook Arnaud Démare moest even lossen, maar werd teruggebracht in de afdaling.

    

   Dankzij de tempoversnelling werd het groepje vluchters na 100 kilometer ook ingelopen en stoomde het peloton door richting de finishlijn. In de sprint konden van der Poel en Girmay beiden hun stempel niet drukken.

    

   Een sterke lead-out van Sinkeldam plaatste Démare in poleposition en de Fransman maakte het ook knap af. Gaviria en Nizzolo vervolledigden het podium. Edward Theuns was de beste Belg op plaats 9.

   Arnaud Démare: "Ik wil mijn team bedanken"

   Démare: "Het was een moeilijke dag voor ons. De beklimming was enorm lastig en ze hebben ons zelfs even kunnen lossen. Ik wil mijn team graag bedanken want dankzij hen ben ik in de afdaling weer bij het peloton kunnen komen. Ook de lead-out verliep perfect. Ik ben zeer blij met mijn eerste overwinning van het jaar."

   Bekijk hier de Interviews na de wedstrijd

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

   Fase per fase

   1. 15 uur 51. Berenwerk van Ramon Sinkeldam die Démare in een perfecte positie brengt. De Fransman bedankt en houdt de opkomende Gaviria achter zich. .
   2. 15 uur 51. Démare wint! Het is Arnaud Démare die het werk van zijn team perfect afmaakt. Gaviria wordt tweede. .
   3. 15 uur 50. Démare zet aan met Girmay. Van der Poel zit te ver. .
   4. 15 uur 50. Girmay krijgt weinig steun van zijn ploeg. Hij probeert in het wiel van Van der Poel mee te glippen. Die zit ook nog ver. .
   5. Laatste km. Sprinten geblazen!  . 15 uur 50.
   6. 15 uur 47. Het treintje van Alpecin-Fenix brengt Mathieu van der Poel. Ook DSM zit in een goede positie. .
   7. 15 uur 46. Er wordt stevig gevlamd in de straten van Messina. Een nerveus peloton manouvreert zich richting de laatste drie kilometer. Wie wint er vandaag? .
   8. 15 uur 43. Positioneren is begonnen. Het positioneren wordt de grootste uitdaging. Het is een technische finale met een hoop bochtjes. Intussen zien we van der Poel redelijk ver achteraan in het peloton zitten.  .