Jai Hindley vervult zijn roze droom in de Giro, sterke Sobrero wint de slottijdrit

  Giro d'Italia: Rit 21
  individuele tijdrit Individuele tijdritdroog  17°Cdistance 17.4 km
  location 14:00: Verona - 17:14: Verona
  trophy Matteo Sobrero
  einde
  startfinish
  01017.4
   9,5km - Torricella Massimiliana
   1Matteo SobreroTeam BikeExchange - Jayco14:23
   2Thymen ArensmanTeam DSM+15
   3Mathieu van der PoelAlpecin - Fenix+33
   17,4km - Verona
   1Matteo SobreroTeam BikeExchange - Jayco22:24
   2Thymen ArensmanTeam DSM+23
   3Mathieu van der PoelAlpecin - Fenix+40

   Jai Hindley heeft als eerste Australiër ooit de Giro gewonnen. De Australiër had een ruime bonus voor de slottijdrit in Verona en kwam daarin nooit meer in gevaar. Carapaz en Landa mogen mee het eindpodium op. Winst op de slotdag was voor een indrukwekkende Matteo Sobrero.

   De 21e etappe in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Na het trauma van twee jaar geleden is Hindley er dit keer wel in geslaagd om de roze trui vast te houden in de slottijdrit. Op zijn 26e triomfeert hij als eerste Australiër op het eindpodium van de Giro.
   • Verliezer van de dag: Richard Carapaz wordt vandaag 29 jaar. De Ecuadoriaan reed een goede tijdrit, maar moet vrede nemen met de tweede plaats in het eindklassement. De verjaardagstaart zal toch zuur smaken.
   • Opvallend: De dagzege was voor Matteo Sobrero. De Italiaanse kampioen tijdrijden bleek veruit de sterkste. In de tricolore de slotrit van de Giro winnen, veel mooier kan het niet.

   Van spanning was niet veel sprake meer in de slottijdrit van de Giro. Carapaz had een mirakel nodig om de roze trui te kunnen heroveren, maar dat kwam er niet. Hindley bewees zich in de tijdrit de evenknie van de Ecuadoriaan en kroont zich zo tot de verdiende winnaar van deze Giro.

   Hindley durft pas te juichen voorbij de streep:

   Op een eerste richttijd was het lang wachten. Het wegdek lag er bij de eerste vertrekkers nog behoorlijk vochtig bij waardoor de meeste renners de risico's schuwden. Magnus Cort Nielsen toonde als één van de weinigen geen angst en klokte een goede tijd.


   Die was uiteindelijk lang niet voldoende voor de etappezege, zo bleek toen Matteo Sobrero aan zijn opdracht begon. De Italiaanse kampioen verpulverde de tijd van Cort Nielsen. 22 minuten en 24 seconden was de nieuwe te kloppen tijd.

   Nederlanders bijten hun tanden stuk

   Van der Poel, die op voorhand ambities had uitgesproken voor deze tijdrit, deed het goed, maar kwam uiteindelijk duidelijk te kort. Enkel Thymen Arensman kwam nog in de buurt van Sobrero, maar ook hij beet zijn tanden stuk. 


   Ook de klassementsmannen konden zich niet mengen in de strijd om de dagzege. De slottijdrit veroorzaakte uiteindelijk weinig verschuivingen in de top 10. Enkel Carthy kon nog een plaatsje opschuiven ten koste van Lopez.


   Het podium bleef onveranderd. Landa en Carapaz hebben er alles aan gedaan, maar moeten uiteindelijk hun meerdere erkennen in triomfator Jai Hindley.

   De aankomst van Sobrero:

   Matteo Sobrero: "Ik kreeg veel raad en steun van Ganna"

   "Het is een geweldig gevoel om hier te winnen", reageerde dagwinnaar Matteo Sobrero. "Het moet nog even binnensijpelen. We wonnen met ons team op de eerste dag en nu ook op de slotdag, de twee tijdritten. Het harde werk in de winter komt nu tot uiting."

    

   "Ik had op de klim al een virtuele finishlijn getrokken. Ik wist dat ik tot dan alles moest geven en daarna in de afdaling naar de finish niet mocht instorten. Filippo Ganna is een dichte vriend (en schoonbroer, red.), hij gaf me veel raad en steun."

   Ook Carapaz reed een behoorlijke tijdrit:

   Arensman komt 23 seconden te kort voor de ritzege:

   Thymen Arensman: "Ik hoop in de toekomst voor een klassement te kunnen gaan"

   Rituitslag Rit 21Rituitslag Rit 21

     naamploegresultaat
   1Matteo SobreroBEX22:24
   2Thymen ArensmanDSM+23
   3Mathieu van der PoelAFC+40
   4Bauke MollemaTFS+1:08
   5Ben TulettIGD+1:12
   6Mauro SchmidQST+1:17
   7Magnus CortEFE+1:18
   8Tobias FossTJV+1:19
   9Michael HepburnBEX+1:24
   10Richard CarapazIGD+1:24