Egan Bernal zit op roze troon, Remco Evenepoel (4e) beperkt de schade

  Giro d'Italia: Rit 9
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 158 km
  location 12:26: Castel di Sangro - 16:34: Campo Felice
  trophy Egan Bernal
  einde
  startfinish
  020406080100120140158

   Egan Bernal heeft de macht én de roze trui gegrepen in de Giro. De Colombiaan van Ineos-Grenadiers snelde naar de ritzege op de onverharde slotkilometer van Campo Felice. Remco Evenepoel verloor 10 seconden en blijft 2e in de stand.

   Bernal knalt weg in het slot en wint de 9e rit, Evenepoel wordt vierde

   De 9e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Egan Bernal begon als topfavoriet aan deze Giro en staat na 9 dagen waar hij wil staan. De vormcurve van de Colombiaan lijkt bovendien nog in stijgende lijn te gaan. Heeft hij vandaag het eerste puzzelstukje van zijn roze heerschappij gelegd?
   • Winnaar van de dag (2): Het zou zonde zijn om Remco Evenepoel in het klasje van de verliezers te plaatsen. Deze finish is niet meteen spek naar zijn bek en met een verlies van 20 seconden (10" + 10 bonificatieseconden) mag hij lang niet ontevreden zijn over zijn dag. Alles is nog speelbaar.
   • Opvallend: De renners hebben al veel energie verbruikt in deze Giro, die eigenlijk nog moet beginnen. En toch lijkt het vat van het peloton onuitputtelijk, want ook nu kregen we weer een op hol geslagen paard. 

   Orkaan Bernal overspoelt alles en iedereen

   Als het gisteren al een gekkenhuis was in de Giro, dan was het hek vandaag helemaal van de dam. Pas na 70 kilometer kwam het peloton, dat werkelijk niet in te tomen viel, tot rust. 

    

   Een kopgroep van 17 renners kreeg eindelijk de goedkeuring en voor de klassementsmannen leek er geen vuiltje aan de lucht. 

    

   Het dubbeltje leek nog maar eens de kant van de vluchters op te vallen, waar traditionele rittenkapers als Bauke Mollema al in hun handen begonnen te wrijven. 

    

   Maar het waren ietwat verrassend een onverzettelijke Geoffrey Bouchard en Koen Bouwman die in poleposition aan de controversiële slotfase op grindwegen begonnen. 

    

   De droom van de Fransman en de Nederlander werd echter keihard doorprikt door Egan Bernal, die het werk van zijn ploegmakkers in het laatste wedstrijduur wilde belonen. 

    

   De Colombiaan knalde het kopduo in de laatste hectometers verwoestend voorbij, duldde Giulio Ciccone even in zijn zog, maar fladderde daarna onhoudbaar naar ritwinst, bonificatieseconden én de roze trui. 

    

   Remco Evenepoel zat op de gravelwegen nooit op de eerste rij, maar vond toch nog zijn tweede adem en mocht na een remonte met een vierde plaats op 10 seconden geenszins mopperen. In de stand staat hij nu op 15 tellen van zijn Colombiaanse rivaal.

   Mohoric gaat spectaculair over de kop in de afdaling en moet opgeven

   Bernal schreeuwt de frustraties weg na de finish

   Lodewyck over Evenepoel: "Dit was niet echt zijn ding, maar hij beperkt de schade"