Numero due voor Caleb Ewan in de Giro, Tim Merlier finisht als 3e

  Giro d'Italia: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 181 km
  location 13:03: Notaresco - 17:45: Termoli
  trophy Caleb Ewan
  einde
  startfinish
  0306090120150181

   Caleb Ewan heeft zichzelf en zijn ploeg Lotto-Soudal een tweede zege cadeau gedaan in de Ronde van Italië. De snelle Australiër schatte de bochtige en hellende aankomst het best in. Tim Merlier kwam als 3e over de streep.

   Bekijk de ontknoping:

   De 7e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Caleb Ewan en zijn ploegmaats waren zondag te laat op de afspraak op het moment van de waarheid. Woensdag en vrijdag reden ze veel vroeger prominent in beeld en twee keer bleek dat het juiste recept.
   • Verliezer van de dag: Fernando Gaviria blijft zoeken naar de succesformule in het shirt van UAE. De Colombiaan speelt wel vaker alles of niets met een ultralange sprint, maar ook nu blijft hij met lege handen achter.

   Een dagje wachten op de explosie van Caleb Ewan

   De sprinters krijgen niet al te veel kansen in deze Giro, waardoor de poging van 3 moedige vluchters (Simon Pellaud, Mark Christian en Umberto Marengo) al vanaf de eerste seconde het label "kansloos" kreeg. 

    

   Het trio werd op 17 kilometer van de finish ruimschoots op tijd ingerekend door een zenuwachtig peloton, dat met het nodige wantrouwen afstormde op een knikje van 12 procent op 1.800 meter van de finish. 

    

   Maar de trampoline werd genegeerd en een uitstekende Jasper De Buyst was de ideale controleur voor Caleb Ewan. 

    

   De bestelde sprint kwam er ook op het oplopende wegdek, maar Fernando Gaviria schoot zijn pijl wel erg snel af. 

    

   Ewan kon niet meer in de wachtkamer blijven, reed een eerste sprint tot bij de Colombiaan en had dan nog een extra versnelling in petto. 

    

   Niemand had een antwoord klaar: de Australiër hield met gemak Davide Cimolai en Tim Merlier af. In de stand verandert er niets.

   Bij Lotto-Soudal vieren ze met z'n allen.

   "Mijn benen stonden in brand"

   "Op zo'n uitdagende aankomst wist ik dat ik slim moest koersen", reageerde Caleb Ewan, "maar ook het teamwerk was van groot belang. Daarom koersten we in de finale zo alert voorin."

    

   "Vooral op dat klimmetje vond ik dat van groot belang. Zo kon ik veel energie sparen voor de aankomst."

    

   "Het was een erg zware finish, mijn benen stonden in brand", zei de Australiër nog. "Op 450 meter was ik al aan het sprinten."

    

   Fernando Gaviria koos voor de vlucht vooruit. "Een andere renner kan je laten spartelen, Gaviria niet. Hij kan zo'n actie volhouden."

    

   "Ik heb even een gat gelaten om op 200 meter van de streep voluit te gaan", legde de 5-voudige ritwinnaar in de Giro nog uit. Hij neemt ook de paarse puntentrui over van Giacomo Nizzolo.

   Caleb Ewan heeft het slim aangepakt.

   Sporza Giro: rit 7

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7