Que si! Bernal wint ook de Giro, werkpaard Ganna graait tijdrit mee

  Giro d'Italia: Rit 21
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 30.3 km
  location 13u46: Senago - 17u14: Milaan
  trophy Filippo Ganna
  einde
  startfinish
  0102030.3
   9,2km - Cascina Battiloca
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers10:18
   2Max WalscheidTeam Qhubeka - ASSOS+11
   3Rémi CavagnaDeceuninck - Quick-Step+13
   19,7km - Sesto San Giovanni
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers21:55
   2Rémi CavagnaDeceuninck - Quick-Step+18
   3Edoardo AffiniJumbo - Visma+30
   30,3km - Milaan
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers33:48
   2Rémi CavagnaDeceuninck - Quick-Step+12
   3Edoardo AffiniJumbo - Visma+13

   Twee jaar na de Ronde van Frankrijk heeft Egan Bernal (Ineos) nu ook de Ronde van Italië aan zijn erelijst toegevoegd. De roze trui van de 24-jarige Colombiaan kwam niet meer in gevaar in de slottijdrit. De afsluiter in Milaan was een prooi voor ploegmaat, werkpaard en wereldkampioen Filippo Ganna.

   De slotrit van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Hoewel Egan Bernal een rugpatiënt is, heeft hij 3 weken afzien in de Giro afgesloten met de eindzege. In de afsluitende tijdrit bleef hij gefocust en foutloos.

   • Winnaar van de dag (2): Filippo Ganna won de openingstijdrit, droeg de roze trui, cijferde zich volledig weg voor Bernal en sloot de Giro af met een 2e tijdritzege. En dat ondanks een lekke band in de slotkilometers.

   • Verliezer van de dag: Rémi Cavagna leek te kunnen profiteren van de lekke band van Ganna, maar reed in de laatste bocht rechtdoor tegen de dranghekken. Deceuninck-Quick Step verlaat de Giro zo met geen enkele ritzege.

   Bernal geeft de Giro niet meer uit handen in de tijdrit

   Cavagna valt in laatste bocht, Ganna rijdt lek

   Een vlakke tijdrit van 30,3 kilometer vormde het slotakkoord van een boeiende Giro.

   Overeind blijven was de hoofdzaak voor de klassementsmannen. De tijdrijders die mikten op dagsucces, namen wel de nodige risico's.

   Topfavoriet Filippo Ganna peuzelde als een wervelwind iedereen op. Maar in de laatste kilometers stond hij plots aan de kant met een lekke band.

   De wereldkampioen tegen de klok zette toch nog de snelste chrono neer. Maar die lekke band opende wel perspectieven voor Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step).

   De Fransman leek op weg naar de toptijd, maar was vergeten dat er nog een laatste bocht was. Cavagna reed rechtdoor tegen de dranghekken en brak gelukkig zijn val. De 2e plaats was zijn lot.

    

   Sterkste Belg was Iljo Keisse. De oude krijger moest maar 47 seconden toegeven op Ganna, goed voor de 10e plaats.

    

   Keisse werd onderweg ingehaald door de wereldkampioen en haalde daar zijn voordeel uit. "Dankzij Ganna kon ik de perfecte lijnen fietsen", legde hij uit.

   Cavagna vliegt in de dranghekken in het slot

   Caruso loopt halve minuut in op Bernal

   De klassementstoppers kwamen de toptijd van Ganna niet meer bedreigen. 

    

   Uitkijken was het wel nog naar het wedervaren van roze trui Egan Bernal en zijn naaste belager Damiano Caruso.

   De 33-jarige Italiaan sneed de tijdrit aan met 1'59" achterstand op Bernal. In de eerste kilometers peuterde Caruso al snel 12 seconden van die voorsprong af.

   Bernal had zijn race tegen de klok goed ingedeeld en eindigde uiteindelijk 24e in de tijdrit. Op een halve minuut van Caruso, die 17e werd in de daguitslag. Bernal houdt dus 1'29" over in het eindklassement.

    

   Simon Yates stelde zijn 3e plek veilig. Bernals luitenant Martinez verdrong Bardet nog uit de top 5. Almeida (5e in de rit) eindigt in het klassement trouwens in dezelfde tijd als Martinez.

   Pech! Wereldkampioen Ganna rijdt lek in de slotfase en moet van fiets wisselen

   Ganna: "Gewisseld zoals in de Formule 1"

   "Voor een Italiaanse renner is de Giro een enorme wedstrijd", reageerde Filippo Ganna. "Het is dan ook fantastisch om voor de 5e keer een tijdrit te winnen."

   Na zijn lekke band was het kantje boord, tot ook zijn grootste uitdager Rémi Cavagna viel. "We hebben snel gewisseld, zoals in de Formule 1. Het was afwachten hoe hard Cavagna zou gaan. Toen hij viel, besefte ik dat we over dezelfde kaarten beschikten."

   Ganna werkte zich de voorbije weken uit de naad. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn kopman Egan Bernal. "Ik ben heel blij voor hem. Dit is een droom voor het team", besloot de Italiaan met een kamerbrede glimlach.

   Pech of geen pech: Ganna zet absolute knaltijd neer

   Bernal: "De eerste tijdrit waarvan ik genoten heb"

   Voor Egan Bernal was de tijdrit in Milaan een triomftocht. "Ik reed erg gefocust", sprak de eindwinnaar. 

    

   "In de bochten heb ik het voorzichtig  aangepakt. Daar heb ik geen risico's genomen, ik wilde mijn roze trui niet meer verliezen."

   "Het was de eerste tijdrit waarvan ik genoten heb", ging de 24-jarige Colombiaan voort. "Onderweg heb ik veel Colombiaanse vlaggen gezien."

   "Toen ik over de finish kwam, besefte ik dat ik de Giro gewonnen had. Ik kan niet beschrijven wat ik nu voel. De roze trui is iets speciaals en de Ronde van Italië is de mooiste koers ter wereld."   

    

   Na een moeilijke periode die volgde na zijn Tour-winst in 2019, met onder meer ernstige rugproblemen en een liefdesbreuk, vond Bernal in de Giro het goeie spoor terug. 

    

   "Ik zal deze drie weken nooit vergeten. Ik heb hier de vrijheid gevonden om te koersen zoals ik dat het liefste doe. Ik had twee moeilijke jaren, maar ik hoop dat ik ze nu met dit succes achter mij kan laten", eindigde Bernal.

   Sobrero wordt gehinderd en klopt boos op de deur van ploegauto

   Rituitslag Rit 21Rituitslag Rit 21

     naamploegresultaat
   1Filippo GannaIGD33:48
   2Rémi CavagnaDQT+12
   3Edoardo AffiniTJV+13
   4Matteo SobreroAPT+14
   5João AlmeidaDQT+27
   6Max WalscheidTQA+33
   7