Caruso bekroont sterke Giro met ritzege, Bernal lijkt zegezeker

  Giro d'Italia: Rit 20einde
  10 °C/>wegwedstrijd
  VertrekVerbania - AankomstAlpe Motta -
  Afstand164 km
  0306090120164

   Damiano Caruso, de 2e in de tussenstand, heeft leider Egan Bernal nog flink onder druk gezet in de laatste bergrit van de Giro. De 33-jarige Italiaan won na een lange inspanning. De eindzege lijkt Bernal niet meer te kunnen mislopen.

   De 20e Giro-rit in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Damiano Caruso rijdt op zijn 33e de beste grote ronde uit zijn leven. Wie had voor deze Giro durven te voorspellen dat hij een rit zou winnen en op het eindpodium zou staan?

   • Winnaar van de dag (2): Ineos-Grenadiers camoufleerde de breekbaarheid van Bernal door Daniel Felipe Martinez een moordend tempo te laten rijden. De aanvalsbenen van Yates geraakten verlamd. Bernal verspeelt het roze zonder ongelukken niet meer.

   • Morgen: De laatste etappe in deze Giro is een vlakke tijdrit van 30,3 kilometer tussen Senago en Milaan. Iets voor Ganna? 

   Vervaeke in vlucht, Bardet en Caruso verrassen in afdaling

   In de afdaling van de 1e van 3 klimreuzen speelden Romain Bardet en Damiano Caruso (2e uit de stand) op de verrassing.

   Samen met 3 ploegmakkers schoten ze in een ruk naar een kopgroep met Louis Vervaeke, de beste Belg in het Giro-klassement.

    

   Ineos-Grenadiers schoot niet in paniek. Ook niet toen de achterstand richting de minuut ging.

    

   Vervaeke verloor contact met de kopgroep op de voorlaatste beklimming. In de afzink ontpopte meester-daler Bilbao zich tot de gouden luitenant van Caruso.

   VIDEO: Bardet en Caruso gaan ervandoor in afdaling

   Martinez rijdt favorietengroep in vernieling, Caruso houdt stand

   Caruso en Bardet sneden de slotklim van 7,3 kilometer aan met een marge van 40 seconden op een fel uitgedund favorietengroepje.

    

   Toen Bernals superknecht Martinez het zweepje naar boven haalde, schoten enkel nog Bernal zelf, Yates, Almeida, Vlasov en Carthy over.

    

   Almeida en Yates bleven het langst in het spoor van Martinez en Bernal, maar ook zij gingen op anderhalve kilometer van de streep overboord.

    

   Voorin ontdeed Caruso zich van Bardet in de slotkilometer. Bernal reed in de laatste hectometers solo, maar kwam geen seconde meer dichter op een ontketende Caruso. 

    

   Voor Caruso is het zijn 1e ritzege in een grote ronde. Morgen snijdt roze trui Bernal de vlakke tijdrit van 30 kilometer aan met een voorsprong van net geen 2 minuten op Caruso. Yates staat op 3'23".

   VIDEO: Beresterke Caruso houdt stand, Bernal eindigt 2e

   Ritwinnaar Caruso: "Gelukkigste man ter wereld"

   Damiano Caruso was na de lastige rit uiteraard in de wolken. "Ik denk dat ik de gelukkigste man ter wereld ben", zei de Italiaan van Bahrian Victorious. "In de laatste rechte lijn dacht ik aan wel 1.000 dingen: al het werk van mijn ploegmaten, al mijn opofferingen van de voorbije jaren,..."

    

   "We hebben op een voorbeeldige manier gekoerst vandaag, vooral Pello Bilbao heeft ongelooflijk werk geleverd. Zijn rol was vandaag cruciaal. Ik heb vandaag mijn droom waargemaakt."

   Rituitslag Rit 20Rituitslag Rit 20

     naamploegresultaat
   1Damiano CarusoTBV4:27:53
   2Egan BernalIGD+24
   3Daniel MartínezIGD+35
   4Romain BardetDSM+35
   5João AlmeidaDQT+41
   6Simon YatesBEX+51
   7Aleksandr VlasovAPT+1:13
   8Hugh CarthyEFN+1:29
   9Lorenzo FortunatoEOK+2:07
   10Antonio PedreroMOV+2:23

   Fase per fase

   1. 17 uur 05. Bernal begint met 2 minuten voorsprong aan tijdrit. Stand na 20 etappes: 1. Bernal 2. Caruso op 1'59" 3. Yates op 3'23" 4. Vlasov op 7'07" 5. Bardet op 7'48" .
   2. 17 uur 01 match afgelopen
   3. 17 uur 01. Nog 500 meter. De ritzege lijkt niet meer uit Caruso's handen weg te glippen. De nummer 2 uit het klassement zal voor het eerst een etappe in een grote ronde winnen.  .
   4. 17 uur . Bardet valt ondertussen in handen van Bernal, die nu solo op zoek gaat naar Caruso. .
   5. Ultimo chilometro. Caruso klautert de slotkilometer in met 24 seconden voorsprong op Bernal en Martinez. Voor Almeida en Yates gaat het te snel. . 16 uur 58.
   6. 16 uur 57. Yates in moeilijkheden. Simon Yates heeft niet de benen van de voorbije dagen. De Brit hangt plots op enkele meters van Bernal, Martinez en Almeida, maar komt op karakter terug. .
   7. 16 uur 56. Caruso solo. Voor Bardet is het tempo van Caruso te snel. Op 2 kilometer van de streep verdedigt hij een bonus van 20 seconden op Martinez, Bernal en Almeida. .
   8. 16 uur 55. Nog 2,5 km. Caruso geeft er nog eens een snokje aan, want de voorsprong verschrompelt tot 17 seconden. Bij de tussensprint bergop pikt Bernal 1 bonificatieseconde op. .
   9. 16 uur 54. In de groep van Bernal vertoeven enkel nog Martinez, Yates en Almeida. Vlasov krijgt een tikje, Carthy zit nog wat verder. .
   10. 16 uur 52. Bardet krijgt het moeilijk. 25 seconden houden Caruso en Bardet nog over. De Fransman begint wel meer en meer te klimmen in een zwoegende stijl.  De steile laatste 2 kilometer zal beslissen over een mogelijke ritzege. .
   11. 16 uur 51. Nog 4 km. Almeida, Carthy en Vlasov staan op breken. Zijn Bernal en Yates over enkele ogenblikken enkel nog met z'n tweeën op pad? .
   12. 16 uur 49. Caruso danst op zijn pedalen, Bardet volgt zijn voorbeeld. De andere favorieten blijven sudderen op 32 seconden. Wie gooit daar als 1e een bommetje? .
   13. 16 uur 48. Nog 5 km. Enkel Bernal, Yates, Vlasov, Carthy en een herboren Almeida kunnen het helse tempo van Martinez volgen. Voorin houden Caruso en Bardet wel nog altijd goed stand: 35 seconden. .
   14. 16 uur 45. Nog 6 km. Almeida is op de sukkel in de favorietengroep. Martinez brengt Bernal en co tot op 30 seconden van Bardet en Caruso. .
   15. 16 uur 43. Caruso geeft Bilbao schouderklopje. Helemaal leeggereden zet Bilbao zich aan de kant. Caruso geeft zijn gouden knecht een tik op de schouders. Bardet en Caruso moeten het nu met z'n tweeën zien te klaren. .
   16. 16 uur 42. Daniel Felipe Martinez neemt Bernal op sleeptouw. Yates en Vlasov volgen in hun spoor. Nog 6,5 km! .
   17. 16 uur 42. In de kopgroep is de batterij van Storer helemaal leeg. Caruso en Bardet hebben nog 1 werkmier achter de hand: Pello Bilbao. .
   18. Slotklim in deze Giro. Voor de laatste keer moeten de Giro-renners hun klimspieren aanspreken. Yates klemt zich vast in het wiel van Bernal. Ze komen tot op 36 tellen van Caruso. . 16 uur 40.
   19. 16 uur 36. Nog 10 km. Castroviejo daalt te hard, waardoor er een gaatje onstaat achter de rug van Bernal. Dat is niet de bedoeling, want zo is superknecht Martinez niet meer mee. .