Caruso bekroont sterke Giro met ritzege, Bernal lijkt zegezeker

  Giro d'Italia: Rit 20
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  10°Cdistance 164 km
  location 12:35: Verbania - 17:02: Alpe Motta
  trophy Damiano Caruso
  einde
  startfinish
  0306090120164

   Damiano Caruso, de 2e in de tussenstand, heeft leider Egan Bernal nog flink onder druk gezet in de laatste bergrit van de Giro. De 33-jarige Italiaan won na een lange inspanning. De eindzege lijkt Bernal niet meer te kunnen mislopen.

   De 20e Giro-rit in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Damiano Caruso rijdt op zijn 33e de beste grote ronde uit zijn leven. Wie had voor deze Giro durven te voorspellen dat hij een rit zou winnen en op het eindpodium zou staan?

   • Winnaar van de dag (2): Ineos-Grenadiers camoufleerde de breekbaarheid van Bernal door Daniel Felipe Martinez een moordend tempo te laten rijden. De aanvalsbenen van Yates geraakten verlamd. Bernal verspeelt het roze zonder ongelukken niet meer.

   • Morgen: De laatste etappe in deze Giro is een vlakke tijdrit van 30,3 kilometer tussen Senago en Milaan. Iets voor Ganna? 

   Vervaeke in vlucht, Bardet en Caruso verrassen in afdaling

   In de afdaling van de 1e van 3 klimreuzen speelden Romain Bardet en Damiano Caruso (2e uit de stand) op de verrassing.

   Samen met 3 ploegmakkers schoten ze in een ruk naar een kopgroep met Louis Vervaeke, de beste Belg in het Giro-klassement.

    

   Ineos-Grenadiers schoot niet in paniek. Ook niet toen de achterstand richting de minuut ging.

    

   Vervaeke verloor contact met de kopgroep op de voorlaatste beklimming. In de afzink ontpopte meester-daler Bilbao zich tot de gouden luitenant van Caruso.

   VIDEO: Bardet en Caruso gaan ervandoor in afdaling

   Martinez rijdt favorietengroep in vernieling, Caruso houdt stand

   Caruso en Bardet sneden de slotklim van 7,3 kilometer aan met een marge van 40 seconden op een fel uitgedund favorietengroepje.

    

   Toen Bernals superknecht Martinez het zweepje naar boven haalde, schoten enkel nog Bernal zelf, Yates, Almeida, Vlasov en Carthy over.

    

   Almeida en Yates bleven het langst in het spoor van Martinez en Bernal, maar ook zij gingen op anderhalve kilometer van de streep overboord.

    

   Voorin ontdeed Caruso zich van Bardet in de slotkilometer. Bernal reed in de laatste hectometers solo, maar kwam geen seconde meer dichter op een ontketende Caruso. 

    

   Voor Caruso is het zijn 1e ritzege in een grote ronde. Morgen snijdt roze trui Bernal de vlakke tijdrit van 30 kilometer aan met een voorsprong van net geen 2 minuten op Caruso. Yates staat op 3'23".

   VIDEO: Beresterke Caruso houdt stand, Bernal eindigt 2e

   Ritwinnaar Caruso: "Gelukkigste man ter wereld"

   Damiano Caruso was na de lastige rit uiteraard in de wolken. "Ik denk dat ik de gelukkigste man ter wereld ben", zei de Italiaan van Bahrian Victorious. "In de laatste rechte lijn dacht ik aan wel 1.000 dingen: al het werk van mijn ploegmaten, al mijn opofferingen van de voorbije jaren,..."

    

   "We hebben op een voorbeeldige manier gekoerst vandaag, vooral Pello Bilbao heeft ongelooflijk werk geleverd. Zijn rol was vandaag cruciaal. Ik heb vandaag mijn droom waargemaakt."

   Rituitslag Rit 20Rituitslag Rit 20

     naamploegresultaat
   1Damiano CarusoTBV4:27:53
   2Egan BernalIGD+24
   3Daniel MartínezIGD+35
   4Romain BardetDSM+35
   5João AlmeidaDQT+41
   6Simon YatesBEX+51
   7Aleksandr VlasovAPT+1:13
   8Hugh CarthyEFN+1:29
   9Lorenzo FortunatoEOK+2:07
   10Antonio PedreroMOV+2:23