Simon Yates zegeviert op Alpe di Mera, slimme Egan Bernal beperkt de schade

  Giro d'Italia: Rit 19einde
  16 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAbbiategrasso - AankomstAlpe di Mera -
  Afstand166 km
  0306090120166

   In de Giro blijft Simon Yates (BikeExchange) Egan Bernal (Ineos) onder druk zetten. Op een aankomst bergop reed de Brit 6 kilometer voor de top weg van de roze trui. Het leverde Yates 34 seconden tijdwinst op, maar Bernal blijft zeer stevig op zijn roze troon.

   De 19e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Simon Yates heeft gepiekt naar de slotweek en tovert met de terugkeer van de zon zijn beste benen tevoorschijn. De eindzege lijkt een utopie, maar deze ritzege is een mooie troostprijs.
    
   • Winnaar van de dag (2): Het flitsende is weg bij Egan Bernal, die zich misschien wel een beetje richting Milaan sleept. Maar de Colombiaan stak zijn passie in de koelkast en pakte de slotklim pienter aan. De eindwinst is nu echt in zicht.
    
   • Morgen: De laatste bergetappe in deze Giro is nog een stuk zwaarder dan dit gerecht. Met 3 cols van 1e categorie kan de top 10 nog door elkaar geschud worden.

   Hels tempo richting de slotklim

   De meeste dromen zijn bedrog, maar Quinten Hermans en zijn 5 gezellen kregen zelfs geen tijd om te fantaseren. 

    

   BikeExchange, de ploeg van Simon Yates, bekende meteen kleur en hield de speelruimte zeer beperkt. 

    

   Deceuninck-Quick Step wou voor Joao Almeida de snelle etappe extra slopend maken en scheurde het peloton zelfs even in stukken. 

    

   De geloste Daniel Martinez, de rechterhand van Egan Bernal, mocht een kaarsje branden voor de opofferingsgezindheid van Filippo Ganna.

   Straf! Ganna laat zich uitzakken naar groep met Martinez, en brengt hem in één ruk terug vooraan

   Bernal oogt niet super, maar smoort het gevaar in de kiem

   Bernal kon zijn Colombiaanse beschermengel zeer goed gebruiken op de slotklim, want de leider maakte op 6 kilometer van de finish op geen enkel moment aanstalten om aanvallen van Almeida en Yates te beantwoorden. 

    

   De Brit liet iedereen bliksemsnel achter en verzamelde in geen tijd een halve minuut. 

    

   Bernal gaf weer geen verpletterende indruk, maar luisterde naar zijn hoofd en vermogensmeter en een inzinking bleef deze keer duidelijk uit. 

    

   Meer nog, met zijn terreinkennis had Bernal ook goed ingedeeld en in de slotfase zou ook hij als winnaar uit deze voorlaatste bergrit komen. 

    

   Yates won voor Almeida, Bernal finishte op een halve minuut en nam extra tijd op alle andere uitdagers.

   Yates gaat er alleen vandoor op 5,5km van het einde

   Yates pakt de winst bergop in de 19e rit, Bernal beperkt de schade

   Yates: "Ik wist dankzij Twitter dat Ineos me zou laten rijden"

   Simon Yates trok op 6 kilometer van de finish ten aanval en dat had hij zo gepland. 

    

   "Ik zag dat de jongens van Ineos blij waren met het tempo dat ze reden. Ik had op dat moment het gevoel dat ze me zouden laten rijden."


   Yates had vooraf zijn huiswerk gemaakt. "Ik las ergens op Twitter dat Egan liever wou controleren dan met me proberen mee te gaan. Dat werd bevestigd zodra ik ten aanval trok."

    

   In het klassement staat Yates nu 3e, op 2'49" van Bernal. De Brit wil morgen opnieuw knabbelen aan zijn achterstand. "Morgen is de etappe lastiger dan vandaag. Ik zal zien wat ik kan doen", besluit Yates.

    

   Hermans: "Mijn laatste kans was eigenlijk gisteren, maar wou mezelf in de kijker rijden"

   Bernal: "Zit in een goeie positie, dus ik kan wat spelen met de tijd"

   Janssens: "Het lukt me maar niet deze Giro om mee te zijn"

   Rituitslag Rit 19Rituitslag Rit 19

     naamploegresultaat
   1Simon YatesBEX4:02:55
   2João AlmeidaDQT+11
   3Egan BernalIGD+28
   4Damiano CarusoTBV+32
   5Aleksandr VlasovAPT+32
   6Daniel MartinISN+42
   7Daniel MartínezIGD+49
   8Koen BouwmanTJV+1:25
   9Tobias FossTJV+1:25
   10Romain BardetDSM+1:25

   Fase per fase

   1. 16 uur 52. Almeida op 10", Bernal op 27", Caruso en Vlasov op 32". .
   2. 16 uur 50. Yates wint! Simon Yates haalt zijn gram en wint zijn etappe in deze Giro. Hij staat steviger op het podium, maar de maglia rosa is stilaan een utopie. .
   3. 16 uur 50. Almeida rijdt nog weg van Bernal. De Colombiaan zal 3e worden. .
   4. 16 uur 49. Yates slingert zich in de bochten naar de top. De ritzege lijkt binnen. .
   5. Laatste km. De vod voor Yates. Almeida doet er alles aan om te naderen, maar het lijkt vergeefse moeite. Iedereen zit op zijn tandvlees.  . 16 uur 48.
   6. 16 uur 47. De verschillen blijven intact. Op deze manier gaat Bernal toch mee de winnaar van de dag zijn. Yates staat ver genoeg, eerste concurrent Caruso gaat nog wat seconden aangesmeerd krijgen. En de rest is helemaal kansloos.  .
   7. 16 uur 46. Almeida had woensdag nog een spetterende slotkilometer in petto. Kan hij dat herhalen? Dan moet Yates nog vrezen... .
   8. 16 uur 45. Nog 2 kilometer. Yates Bernal en Almeida op 16" Caruso op 20" .
   9. 16 uur 44. Almeida bevestigt en zit aan het achterwerk van Bernal, die nu toch op dreef komt. Caruso moet een gat laten.  .
   10. Nog 2,5 kilometer. Yates gebruikt zijn nekspieren nu meer en meer om naar achteren te kijken: 23". Martinez is uitgeblust. Het is nu aan Bernal, die stiekem wegrijdt van Caruso en Almeida. Klopt zijn rekensommetje? . 16 uur 43.
   11. 16 uur 43. Wat is Martinez een uitmuntende gregario voor Bernal. De Colombiaan mag meer dan één kaars branden voor zijn landgenoot.  .
   12. 16 uur 41. Ook voor Carthy is dit Italiaanse gerecht te zwaar. Yates moet nog 3 kilometer volhouden. De eindzege, dat lijkt te hoog gegrepen, maar de ritzege zit er wel in. Ineos heeft keurig naar de vermogensmeter gekeken en dijkt het gevaar in.  .
   13. 16 uur 40. De betrouwbare Martinez brengt Bernal en co tot bij Vlasov. Het is nu Yates versus de rest en de Brit rijdt niet meer verder weg. .
   14. 16 uur 39. Yates Vlasov Martinez, Bernal, Almeida, Caruso, Carthy .
   15. 16 uur 38. De Ineos-knechten brengen Bernal weer tot bij het groepje met Caruso, maar nummer 4 Vlasov rijdt daar nu even weg. Achter Yates zijn ze aan elkaar gewaagd.  .
   16. 16 uur 38. Nog 4 kilometer. Yates heeft met de komst van de zon zijn beste benen gevonden. Hij heeft deze Giro volledig anders aangepakt en komt nu pas tot zijn recht. Het verschil met Bernal groeit naar een halve minuut.  .
   17. 16 uur 36. Yates bouwt zijn bonus uit. Caruso, Almeida en Vlasov staan 14" in het krijt, Bernal 25". De Colombiaan maakte op geen enkel moment aanstalten om Yates en co te volgen en wordt nu ook in de steek gelaten door Carthy.  .
   18. Nog 5 kilometer. De steile percentages beginnen nu pas. Yates Caruso, Vlasov, Almeida en Bennett  roze trui op 20" . 16 uur 35.
   19. 16 uur 34. Yates imponeert en gooit de rest los. Wil hij de Giro op zijn kop zetten? Bernal gebruikt misschien zijn verstand, maar zijn blik is wat dof en dit is toch niet geruststellend. Yates moet natuurlijk nog altijd 3'23" goedmaken. .