Beresterke Bettiol verzilvert bloedvorm in de Ronde van Italië

  Giro d'Italia: Rit 18einde
  21 °C/>wegwedstrijd
  VertrekRovereto - AankomstStradella -
  Afstand231 km
  0306090120150180210231

   Alberto Bettiol (EF) heeft zijn eerste ritzege in een grote ronde te pakken. Meer nog, voor de winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 2019 is dit pas de 3e zege in zijn carrière. De Italiaan toonde zijn overmacht door Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) in de finale in te rekenen. Het peloton wandelde richting de finish.

   Bettiol rijdt de laatste kilometer alleen naar de streep

   De 18e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Voor het gros van het peloton was dit de dag van de laatste kans. Alberto Bettiol heeft zich in dienst van Hugh Carthy de voorbije dagen niet gespaard en moet ook de komende ritten nog vol aan de bak, maar dat mag hij wel als ritwinnaar in deze editie doen. Hij heeft deze zege alleszins niet gestolen.

    

   • Verliezer van de dag: Geef Rémi Cavagna 100 meter en je ziet hem vaak pas aan de finish terug. Helaas bevatte deze finale één bergje te veel voor de Fransman, waardoor Deceuninck-Quick Step nog altijd met lege handen staat.

    

   • Morgen: Vrijdag trekken we de Alpen in voor het moment van de waarheid. Hoe presteert Egan Bernal op de aankomst bergop?

   Bettiol kan goeie benen niet verstoppen en maakt het vakkundig af

   Peter Sagan en de puntentrui, het is een rode draad in de grote rondes. Waar de Slovaak normaal steevast ultra-offensief koerst voor groen of paars, veranderde hij het geweer vandaag volledig van schouder. 

    

   Sagan wilde niet in de potentiële val trappen van een groepssprint en deed er met zijn Bora-ploegmakkers alles aan om een ruime kopgroep zo vlug mogelijk te laten wegrijden. 

    

   Aan het einde van een snel openingsuur was het pleit beslecht: 23 vluchters beseften daar al dat het hun dagje zou worden. 

    

   Gianni Vermeersch was in de langste etappe de enige landgenoot voorin en hij zou op weg naar Stradella een heuvelachtige finale op zijn maat vinden. 

    

   Al was de concurrentie niet minnetjes: ook explosieve types zoals Diego Ulissi en Alberto Bettiol wilden dit stukje formaggio niet van hun brood laten eten.

    

   Toch zat Bettiol in het nauw toen Rémi Cavagna op 26 kilometer van de finish aan zijn tijdrit begon. Vermeersch had het plan van de Fransman meegelezen, maar schoot in een kramp bij zijn aanzet. 

    

   De Franse hogesnelheidstrein sprokkelde een halve minuut, maar zijn benen luisterden niet meer naar zijn hersenen op het laatste bergje van de dag.

    

   Op zo'n 7 kilometer van de finish had Bettiol toch nog een laatste pijl op zak. Cavagna parkeerde, Bettiol boekte nog maar de 3e zege uit zijn carrière. Vermeersch werd 19e.

   Cavagna valt stil en Bettiol gaat erop en erover

   Sagan laat het peloton weten even geen zin te hebben in nieuwe aanvallen

   Alberto Bettiol brengt hulde aan makelaar en slachtoffers ramp met kabelbaan

   • Alberto Bettiol: "Dit is voor iedereen die altijd in mij geloofd heeft en voor mijn makelaar, die vorig jaar is overleden. Hij was als een tweede vader voor mij en ik ben zeker dat hij vanuit de hemel heeft meegekeken. En ik draag de zege ook op aan de slachtoffers van het drama met de kabelbaan. Rémi Cavagna? Ik ben ook een van de beste tijdrijders in de wereld, hé. Iedereen keek naar mij en zat op mijn wiel in de finale. Ik wist dat Rémi zou anticiperen, maar gelukkig was de finale hard. Ik gebruikte mijn benen die ik heb teruggevonden na een moeilijke periode. Ik wilde Rémi mentaal nekken door meteen aan te vallen. Ik had nog schrik van mijn vriend Nicolas Roche, maar mijn ploegleider Matti Breschel loodste me door de finale. Tijdens de Ronde van 2019 was hij nog mijn ploegmaat. Deze zege is ook voor hem."
    
   • Rémi Cavagna: "Ik voelde me goed, maar ik wist goed genoeg dat er sterke renners en betere klimmers in de kopgroep zaten. Ik heb alles gegeven en ik heb mijn plan uitgevoerd, maar het is wel frustrerend. Ik zat ook alleen in de finale en ik heb misschien een prijs betaald voor mijn inspanningen. Nu focus ik me volledig op de slottijdrit."

   Rituitslag Rit 18Rituitslag Rit 18

     naamploegresultaat
   1Alberto BettiolEFN5:14:43
   2Simone ConsonniCOF+17
   3Nicolas RocheDSM+18
   4Nikias ArndtDSM+18
   5Diego UlissiUAD+18
   6Samuele BattistellaAPT+18
   7Filippo ZanaBCF+18
   8Natnael TesfatsionANS+18
   9Rémi CavagnaDQT+24
   10Jacopo MoscaTFS+1:12

   Fase per fase

   1. 17 uur 23. 23'30" na Bettiol is de kudde binnen. Een dagje om snel te vergeten wat hen betreft. .
   2. 17 uur 01. En het peloton? Over een minuut of 20 bollen zij binnen. .
   3. 17 uur . De posities wisselen nog in de laatste hectometers: Consonni wordt nog 2e voor Roche. Hij feliciteert de dagwinnaar meteen. .
   4. 16 uur 59. Bettiol! Na de Ronde van Vlaanderen en een rit in Bessèges pakt Alberto Bettiol nog maar zijn 3e zege uit zijn carrière. Hij verkeert in bloedvorm en wordt beloond. .
   5. Laatste km. Daar is de vod. Een klassiek type zal deze ellenlange opdracht winnen. Bettiol boven! . 16 uur 58.
   6. 16 uur 57. Nicolas Roche doet zijn stinkende best en loopt nog enkele seconden in, maar de Ier heeft de boodschap nu toch begrepen: 18 seconden. .
   7. 16 uur 56. Nog 3 kilometer. Het varkentje is gewassen. Alberto Bettiol zal deze rit winnen en dat heeft hij zeker niet gestolen na al zijn werk van de voorbije dagen. .
   8. 16 uur 53. Nog 5 kilometer. Bettiol buffelt nu als een stier richting de finish. Cavagna wordt zelfs voorbijgestoken door Roche, die op 20 seconden wordt geklokt.  .
   9. 16 uur 52. Bettiol solo! Bettiol wil erop en erover, maar Cavagna verbijt de pijn en houdt stand. Heel even, want hij gooit nu de parkeermeter vol. .
   10. 16 uur 51. Nog 7 kilometer. Cavagna plakt op zijn zadel, Bettiol herlanceert zich op de trappers. Hij heeft zijn prooi te pakken! .
   11. 16 uur 50. Cavagna kijkt meer en meer om. De Fransman voelt de hete adem van Bettiol stilaan in zijn nek. .
   12. 16 uur 49. Man tegen man. Bettiol knabbelt, maar het is echt wel seconde per seconde. Roche betaalt een prijs voor zijn jacht: hij kan de Italiaan niet volgen.  .
   13. 16 uur 48. Met deze ritzege zou Cavagna de opgave van Evenepoel toch wat verzachten. . Christophe Vandegoor (commentator Radio 1).
   14. 16 uur 47. Bettiol laat er geen gras over groeien, de tong van Roche hangt bijna op zijn voortube. Het gezicht van Cavagna staat ons nog altijd aan.  .
   15. 16 uur 46. Nog 10 kilometer. 16 seconden houdt Cavagna over na een eenzame tijdrit van 16 kilometer. Bettiol en Roche naderen de laatste springplank. Daar moet het gebeuren.  .
   16. 16 uur 45. En Vermeersch? Hij lijkt in een groepje met geslagenen te zitten. Bettiol krijgt versterking: de taaie Roche kruipt tot bij de Italiaan, maar de Ier kan niet meteen overnemen. Hij hapt naar adem.  .
   17. Nog 12 kilometer. Op het vlakke en in de afdalingen is Cavagna in het voordeel, maar Bettiol krijgt zo meteen een laatste heuvel om het verschil te overbruggen. 12 seconden: het verschil blijft constant.  . 16 uur 44.