Beresterke Bettiol verzilvert bloedvorm in de Ronde van Italië

  Giro d'Italia: Rit 18
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 231 km
  location 11:46: Rovereto - 16:59: Stradella
  trophy Alberto Bettiol
  einde
  startfinish
  0306090120150180210231

   Alberto Bettiol (EF) heeft zijn eerste ritzege in een grote ronde te pakken. Meer nog, voor de winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 2019 is dit pas de 3e zege in zijn carrière. De Italiaan toonde zijn overmacht door Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) in de finale in te rekenen. Het peloton wandelde richting de finish.

   Bettiol rijdt de laatste kilometer alleen naar de streep

   De 18e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Voor het gros van het peloton was dit de dag van de laatste kans. Alberto Bettiol heeft zich in dienst van Hugh Carthy de voorbije dagen niet gespaard en moet ook de komende ritten nog vol aan de bak, maar dat mag hij wel als ritwinnaar in deze editie doen. Hij heeft deze zege alleszins niet gestolen.

    

   • Verliezer van de dag: Geef Rémi Cavagna 100 meter en je ziet hem vaak pas aan de finish terug. Helaas bevatte deze finale één bergje te veel voor de Fransman, waardoor Deceuninck-Quick Step nog altijd met lege handen staat.

    

   • Morgen: Vrijdag trekken we de Alpen in voor het moment van de waarheid. Hoe presteert Egan Bernal op de aankomst bergop?

   Bettiol kan goeie benen niet verstoppen en maakt het vakkundig af

   Peter Sagan en de puntentrui, het is een rode draad in de grote rondes. Waar de Slovaak normaal steevast ultra-offensief koerst voor groen of paars, veranderde hij het geweer vandaag volledig van schouder. 

    

   Sagan wilde niet in de potentiële val trappen van een groepssprint en deed er met zijn Bora-ploegmakkers alles aan om een ruime kopgroep zo vlug mogelijk te laten wegrijden. 

    

   Aan het einde van een snel openingsuur was het pleit beslecht: 23 vluchters beseften daar al dat het hun dagje zou worden. 

    

   Gianni Vermeersch was in de langste etappe de enige landgenoot voorin en hij zou op weg naar Stradella een heuvelachtige finale op zijn maat vinden. 

    

   Al was de concurrentie niet minnetjes: ook explosieve types zoals Diego Ulissi en Alberto Bettiol wilden dit stukje formaggio niet van hun brood laten eten.

    

   Toch zat Bettiol in het nauw toen Rémi Cavagna op 26 kilometer van de finish aan zijn tijdrit begon. Vermeersch had het plan van de Fransman meegelezen, maar schoot in een kramp bij zijn aanzet. 

    

   De Franse hogesnelheidstrein sprokkelde een halve minuut, maar zijn benen luisterden niet meer naar zijn hersenen op het laatste bergje van de dag.

    

   Op zo'n 7 kilometer van de finish had Bettiol toch nog een laatste pijl op zak. Cavagna parkeerde, Bettiol boekte nog maar de 3e zege uit zijn carrière. Vermeersch werd 19e.

   Cavagna valt stil en Bettiol gaat erop en erover

   Sagan laat het peloton weten even geen zin te hebben in nieuwe aanvallen

   Alberto Bettiol brengt hulde aan makelaar en slachtoffers ramp met kabelbaan

   • Alberto Bettiol: "Dit is voor iedereen die altijd in mij geloofd heeft en voor mijn makelaar, die vorig jaar is overleden. Hij was als een tweede vader voor mij en ik ben zeker dat hij vanuit de hemel heeft meegekeken. En ik draag de zege ook op aan de slachtoffers van het drama met de kabelbaan. Rémi Cavagna? Ik ben ook een van de beste tijdrijders in de wereld, hé. Iedereen keek naar mij en zat op mijn wiel in de finale. Ik wist dat Rémi zou anticiperen, maar gelukkig was de finale hard. Ik gebruikte mijn benen die ik heb teruggevonden na een moeilijke periode. Ik wilde Rémi mentaal nekken door meteen aan te vallen. Ik had nog schrik van mijn vriend Nicolas Roche, maar mijn ploegleider Matti Breschel loodste me door de finale. Tijdens de Ronde van 2019 was hij nog mijn ploegmaat. Deze zege is ook voor hem."
    
   • Rémi Cavagna: "Ik voelde me goed, maar ik wist goed genoeg dat er sterke renners en betere klimmers in de kopgroep zaten. Ik heb alles gegeven en ik heb mijn plan uitgevoerd, maar het is wel frustrerend. Ik zat ook alleen in de finale en ik heb misschien een prijs betaald voor mijn inspanningen. Nu focus ik me volledig op de slottijdrit."

   Rituitslag Rit 18Rituitslag Rit 18

     naamploegresultaat
   1Alberto BettiolEFN5:14:43
   2Simone ConsonniCOF+17
   3Nicolas RocheDSM+18
   4Nikias ArndtDSM+18
   5Diego UlissiUAD+18
   6Samuele BattistellaAPT+18
   7Filippo ZanaBCF+18
   8Natnael TesfatsionANS+18
   9Rémi CavagnaDQT+24
   10Jacopo MoscaTFS+1:12