Roze trui Egan Bernal incasseert een 1e tik, Dan Martin kraait bergop victorie

  Giro d'Italia: Rit 17einde
  20 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCanazei - AankomstSega di Ala -
  Afstand193 km
  0306090120150193

   In de Ronde van Italië heeft Egan Bernal eerste tekenen van zwakte getoond. De roze trui kon Simon Yates en Joao Almeida niet volgen op de steile slotklim. De ritzege was voor de 34-jarige karaktermens Dan Martin (Israel Start-Up Nation). Remco Evenepoel kwam ten val in een afdaling.

   Sterke Martin valt vroeg aan en wint

   De 17e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Dan Martin won al ritten in de Tour en de Vuelta, hij maakt de cirkel vandaag rond. Een klassement is te hoog gegrepen voor de keikop, maar vanuit de vlucht van de dag haalde hij wel zijn gram.

    

   • Winnaar van de dag (2): Simon Yates en Joao Almeida lieten hun ploegmakkers in verschillende trapjes jagen op Martin. Tevergeefs, maar zij hadden hun capaciteiten goed ingeschat. Yates springt het podium weer op, Almeida groeit elke dag en kan er nog een fraai slot van maken.

    

   • Verliezer van de dag: Zo ongenaakbaar hij maandag nog was, zo vierkant draaide Egan Bernal vandaag. Een totale inzinking kwam er niet, maar is het eerste dominosteentje vandaag gevallen?

    

   • Pechvogel van de dag: Remco Evenepoel liet lopen op de voorlaatste klim van de dag, maar vond zijn tweede adem en kwam op zijn eigen tempo aansluiten. Helaas kon hij in de afdaling niet tijdig corrigeren na een val voor hem en moet hij weer zijn (mentale?) wonden likken.

   Bekijk het verslag:

   Egan Bernal komt zichzelf tegen op 3 kilometer van de finish

   Het ene moment lach je aanvallen van Simon Yates en Joao Almeida schijnbaar met de vingers in de neus weg, het volgende moment ontdekt Jan en alleman dat je dan toch kwetsbaar bent. 

    

   Egan Bernal begon op 3 kilometer van de top van de loodzware Sega di Ala zowaar te zwalpen en zo bewees hij tot eenieders verrassing dat zijn eindzege nog lang niet binnen is. 

    

   Andere concurrenten als Hugh Carthy, Aleksandr Vlasov en Giulio Ciccone zouden de omwenteling niet vanaf de eerste rij beleven: zij waren al langer overboord gegooid en zouden een draai om de oren krijgen. Remco Evenepoel werd dan weer genekt door een valpartij (zie "Lees ook" onderaan).

    

   Yates en de herboren Almeida waren dus de sterkste favorieten, maar voor de dagzege kwamen ze net tekort. 

    

   Daniel Martin was na een lang gevecht meegeglipt in de vlucht van de dag en de spichtige Ier bezweek dankzij al zijn taaiheid niet.  Hij won voor Almeida en Yates, die 53 seconden terugneemt op Bernal. 

    

   Wie naar de cijfers kijkt, beseft dat de weg naar de roze trui voor iedereen nog altijd zeer lang is. Maar wie de dip van Bernal bestudeert, mag de hoop nog niet opgeven.

    

   Aangezien er nog twee bergritten én een tijdrit op het programma staan, is een volledige omwenteling dan toch niet uitgesloten.

   Bernal is dan toch niet onverslaanbaar

   Pech voor Evenepoel opnieuw: valpartij in afdaling

   Evenepoel komt aan de finish met blessures aan de ellenbogen

   "Ik wist dat het mijn laatste kans was"

   De vlucht van de dag leverde weer de ritwinnaar op, maar Daniel Martin moest zijn tenen uitkuisen om de favorieten af te houden.

   "Ik kreeg de hele tijd informatie van wat er achter mij gebeurde. Ik hoorde dat ze dichterbij kwamen. Vanaf 3,5 kilometer van de streep gaf ik alles, omdat ik wist dat het wat afvlakte op 2 kilometer van de top", vertelde de Ier.


   "De sfeer binnen de ploeg is heel goed. De Giro begon slecht omdat we Krists Neilands al op de 1e dag kwijtspeelden. Daarna zijn we blijven jagen op een ritzege en vandaag is het ons gelukt."

    

   "Ik kwam naar hier om een rit te winnen. Ik wist dat vandaag mijn laatste kans was. Dankzij tijdsverlies in eerdere etappes kon ik meegaan in een ontsnapping om vol te mikken voor die ritzege."

   Rituitslag Rit 17Rituitslag Rit 17

     naamploegresultaat
   1Daniel MartinISN4:54:38
   2João AlmeidaDQT+13
   3Simon YatesBEX+30
   4Diego UlissiUAD+1:20
   5Damiano CarusoTBV+1:20
   6Daniel MartínezIGD+1:23
   7Egan BernalIGD+1:23
   8Antonio PedreroMOV+1:38
   9Pello BilbaoTBV+1:43
   10George BennettTJV+2:21

   Fase per fase

   1. 17 uur 12. Vlasov op 3'08". .
   2. 17 uur 09. Bernal met Caruso, Ulissi en Martinez op 1'23" .