Roze trui Egan Bernal incasseert een 1e tik, Dan Martin kraait bergop victorie

  Giro d'Italia: Rit 17
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  20°Cdistance 193 km
  location 12:14: Canazei - 17:08: Sega di Ala
  trophy Daniel Martin
  einde
  startfinish
  0306090120150193

   In de Ronde van Italië heeft Egan Bernal eerste tekenen van zwakte getoond. De roze trui kon Simon Yates en Joao Almeida niet volgen op de steile slotklim. De ritzege was voor de 34-jarige karaktermens Dan Martin (Israel Start-Up Nation). Remco Evenepoel kwam ten val in een afdaling.

   Sterke Martin valt vroeg aan en wint

   De 17e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Dan Martin won al ritten in de Tour en de Vuelta, hij maakt de cirkel vandaag rond. Een klassement is te hoog gegrepen voor de keikop, maar vanuit de vlucht van de dag haalde hij wel zijn gram.

    

   • Winnaar van de dag (2): Simon Yates en Joao Almeida lieten hun ploegmakkers in verschillende trapjes jagen op Martin. Tevergeefs, maar zij hadden hun capaciteiten goed ingeschat. Yates springt het podium weer op, Almeida groeit elke dag en kan er nog een fraai slot van maken.

    

   • Verliezer van de dag: Zo ongenaakbaar hij maandag nog was, zo vierkant draaide Egan Bernal vandaag. Een totale inzinking kwam er niet, maar is het eerste dominosteentje vandaag gevallen?

    

   • Pechvogel van de dag: Remco Evenepoel liet lopen op de voorlaatste klim van de dag, maar vond zijn tweede adem en kwam op zijn eigen tempo aansluiten. Helaas kon hij in de afdaling niet tijdig corrigeren na een val voor hem en moet hij weer zijn (mentale?) wonden likken.

   Bekijk het verslag:

   Egan Bernal komt zichzelf tegen op 3 kilometer van de finish

   Het ene moment lach je aanvallen van Simon Yates en Joao Almeida schijnbaar met de vingers in de neus weg, het volgende moment ontdekt Jan en alleman dat je dan toch kwetsbaar bent. 

    

   Egan Bernal begon op 3 kilometer van de top van de loodzware Sega di Ala zowaar te zwalpen en zo bewees hij tot eenieders verrassing dat zijn eindzege nog lang niet binnen is. 

    

   Andere concurrenten als Hugh Carthy, Aleksandr Vlasov en Giulio Ciccone zouden de omwenteling niet vanaf de eerste rij beleven: zij waren al langer overboord gegooid en zouden een draai om de oren krijgen. Remco Evenepoel werd dan weer genekt door een valpartij (zie "Lees ook" onderaan).

    

   Yates en de herboren Almeida waren dus de sterkste favorieten, maar voor de dagzege kwamen ze net tekort. 

    

   Daniel Martin was na een lang gevecht meegeglipt in de vlucht van de dag en de spichtige Ier bezweek dankzij al zijn taaiheid niet.  Hij won voor Almeida en Yates, die 53 seconden terugneemt op Bernal. 

    

   Wie naar de cijfers kijkt, beseft dat de weg naar de roze trui voor iedereen nog altijd zeer lang is. Maar wie de dip van Bernal bestudeert, mag de hoop nog niet opgeven.

    

   Aangezien er nog twee bergritten én een tijdrit op het programma staan, is een volledige omwenteling dan toch niet uitgesloten.

   Bernal is dan toch niet onverslaanbaar