Fortunato verrast op de Zoncolan, Bernal bevestigt en Evenepoel verliest tijd

  Giro d'Italia: Rit 14einde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCittadella - AankomstMonte Zoncolan -
  Afstand205 km
  0306090120150180205

   Lorenzo Fortunato heeft de bescheiden EOLO-ploeg een topdag bezorgd: hij was de sterkste vluchter op de Monte Zoncolan. Egan Bernal verstevigde zijn roze trui ondanks een aanval van Simon Yates, Remco Evenepoel was al vroeger gelost.

   De 14e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Eolo-Kometa, de ploeg van Alberto Contador en Ivan Basso, kreeg een gecontesteerde wildcard voor deze Giro. Maar de Italianen - die ook sponsor zijn van de Giro - vertolken niet alleen een publicitaire rol, ze winnen zowaar een etappe. 
   • Winnaar van de dag (2): Egan Bernal was weer met kop en schouders de sterkste man bij de favorieten. Enig minpuntje: door het passieve gedrag van zijn team laat hij opnieuw een ritzege schieten.
   • Verliezer van de dag: Aleksandr Vlasov liet zijn Astana's sleuren, maar op de Zoncolan hing hij tussen zijn kader. Hij valt terug van de 2e naar de 4e plaats.
   • Morgen: Een heuvelachtig circuit nabij de Sloveense grens moet weer een kolfje naar de hand worden van vluchters. Of heeft Peter Sagan zijn zinnen gezet op een nieuwe ritzege?

   Remco Evenepoel even op achterstand in een afdaling

   Deze Giro is en blijft een festijn voor de vluchters. Een elftal - met Bauke Mollema en George Bennett als grootste namen - wekte geen greintje jaloezie op bij Ineos. 

    

   Astana wilde naar eigen zeggen geen pannenkoek als ritwinnaar en organiseerde een klopjacht, maar de prooien waren hun jagers te slim af op weg naar de Zoncolan. 

    

   Nochtans hadden de Kazachen de koers helemaal kunnen doen kantelen, maar een tussensprint in een technische afdaling werd in de kiem gesmoord. 

    

   Remco Evenepoel was daar even in een 3e groep beland, maar kon de scheve situatie met zijn ploegmaats snel rechtzetten, nadat Narvaez (Ineos) een gat had laten vallen.

   Remco Evenepoel en zijn ploegmaats keren terug na breuk in afdaling:

   Fortunato is de gelukkigste ziel op de Zoncolan

   Voorin woog de favorietenrol te zwaar op de schouders van Mollema en Bennett. 

    

   De bonkige Jan Tratnik bevroor hun winstkansen, voor Lorenzo Fortunato was het pas echt kermis in de hel. 

    

   De 25-jarige Italiaan van het nietige Eolo-Kometa kroop naar de Sloveen en bleek op de moordende pentes de topspits in de testa della corsa. 

    

   Hij is - tot eenieders verrassing - de opvolger van Chris Froome op de Zoncolan.

   Na onder meer Gilberto Simoni, Ivan Basso en Chris Froome wint nu Lorenzo Fortunato op de Zoncolan:

   Egan Bernal is outstanding

   Bij de favorieten knakte de elastiek van Remco Evenepoel in de zone van de waarheid.

    

   Net op dat moment toonde Simon Yates waarom het favorietenlabel voor aanvang van deze Giro toch gerechtvaardigd was. 

    

   Enkel Egan Bernal beantwoordde zijn impuls en in de slotkilometer had de Colombiaan nog een verschroeiende sprint in petto. Yates paste, Bernal omarmt zijn roze trui nog wat steviger. 

    

   Vooral Aleksandr Vlasov kwam de man met de hamer tegen: ondanks het labeur van zijn ploegmaats is hij zijn podiumplaats voorlopig kwijt. Evenepoel verloor anderhalve minuut op Bernal en is nu 8e.

   Egan Bernal bouwt zijn voorsprong nog wat uit:

   Egan Bernal blijft voorzichtig: "In Giro kan alles gebeuren"

   Egan Bernal heeft de eindzege binnen handbereik, maar de Colombiaan van Ineos-Grenadiers blijft voorzichtig. Hij heeft anderhalve minuut voorsprong op Simon Yates. 

    

   "Dat is een goede voorsprong, denk ik. Maar ik moet de focus behouden, want alles kan gebeuren in de Giro. Anderhalve minuut lijkt genoeg, maar je weet nooit. Ik moet kalm blijven en geduld hebben."

    

   Op de Zoncolan beantwoordde Bernal de prik van Yates en hij liet de Brit nog achter in de laatste meters. "Ik probeerde kalm te blijven, want ik vind dat ik nu in een heel goede positie sta in het klassement. Ik moet niet in iedere bergrit aanvallen. Ik moet kalm blijven en geduld hebben."

    

   "Astana reed heel snel tijdens de rit. Ik dacht dat (Aleksandr) Vlasov goed zou zijn, want normaal is dit een goede klim voor hem. Maar in de finale namen wij de controle en uiteindelijk volgde ik gewoon Yates, en probeerde ik op het einde een versnelling te doen. Ik heb, denk ik, een goede race gereden."

   Rituitslag Rit 14Rituitslag Rit 14

     naamploegresultaat
   1Lorenzo FortunatoEOK5:17:22
   2Jan TratnikTBV+26
   3Alessandro CoviUAD+59
   4Egan BernalIGD+1:43
   5Bauke MollemaTFS+1:47
   6Simon YatesBEX+1:54
   7George BennettTJV+2:10
   8Nélson OliveiraMOV+2:18
   9Daniel MartínezIGD+2:22
   10Damiano CarusoTBV+2:22