Na 11 tweede plaatsen is het eindelijk bingo voor Giacomo Nizzolo in de Giro

  Giro d'Italia: Rit 13einde
  />wegwedstrijd
  VertrekRavenna - AankomstVerona -
  Afstand198 km
  0306090120150198

   Giacomo Nizzolo (Qhubeka-Assos) heeft eindelijk die felbegeerde ritzege te pakken in de Giro. In de laatste hectometers van een voorspelde massasprint moest hij wel nog een fikse inspanning leveren om zijn weggevluchte landgenoot Edoardo Affini tot de orde te roepen.

   Rit 13 van de Giro in een notendop

   • Winnaar van de dag: 11 keer tweede, 5 keer derde, 5 keer vierde en 4 keer vijfde: dat was de balans van 8 Rondes van Italië voor Giacomo Nizzolo tot nu toe. Het begon stilaan op een vloek te lijken voor de sympathieke Italiaan. Maar in Verona vielen alle puzzelstukken wel in elkaar. De ontlading was dan ook groot.
    
   • Verliezer van de dag: Zo vlak voor het zware werk in de bergen was de vrees groot dat deze vlakke etappe spektakelarm zou zijn. En die vrees was terecht. De grote verliezers zijn dan ook de wielerliefhebbers die op een dagje vol spektakel hadden gerekend.
    
   • Rit van morgen: Het is begrijpelijk dat de renners een snipperdag namen, want de etappe van morgen, met aankomst op de moordende Zoncolan, boezemt terecht angst in.

   Beelden van de laatste kilometer

   Slaapwandelen tot de laatste 10 kilometer

   Een tapijt van 200 kilometer bracht de renners vandaag van Ravenna naar Verona, de stad van Romeo en Julia. In de ontknoping van dat beroemde toneelstuk van Shakespeare nam Julia een soort slaapmiddel om haar dood te simuleren, maar net zo goed had ze naar de beelden van deze etappe kunnen kijken.

    

   We kregen namelijk de verwachte en gevreesde slaapverwekkende vertoning, waarbij 3 renners van de kleine Italiaanse ploegen, met daarbij de onvermijdelijke Pellaud en Marengo, als een veredelde publiciteitskaravaan voor het peloton mochten rijden.

    

   Met een bijna sadistisch genoegen liet het peloton de koplopers zo lang mogelijk sudderen. Pas op 7 kilometer van de finish was het hapje echt klaar om binnengespeeld te worden.

    

   De sprint zelf was minder volgens het boekje. Oss liet in de laatste 500 meter (onbewust) het gat vallen voor Affini, die meteen zijn kans rook. Gaviria durfde niet langer te pokeren, maar hij had toch niet de juiste kaarten in zijn hand. Die had Nizzolo, die in zijn slipstream was meegegleden wel. Met een machtige sprint gooide hij zijn ultieme troefkaart op tafel.

   Nizzolo: "Ik wou vandaag 2e eindigen"

   De 32-jarige Nizzolo was blij als een kind met zijn 1e zegebloemen in de Giro. "Normaal zeg ik altijd dat ik voor de ritzege ga, maar vanmorgen zei ik in het startinterview dat ik 2e wou eindigen", lacht Nizzolo. "Misschien was dat de truc om vandaag te winnen."

    

   "Ik wou niet ingesloten zitten in de slotfase zodat ik eens voluit kon sprinten. Door de knappe aanval van Affini moest ik van vrij ver aangaan in de wind. Maar ik had goede benen."

    

   "Een ritzege in de Giro betekent veel voor mijn carrière. Ik denk niet dat ik nu een grotere waarde heb als sprinter door die zege, maar het is wel mooi. Ik ben dolgelukkig."

   Campenaerts: "Dit was een belangrijk doel"

   Victor Campenaerts droeg zijn steentje bij aan de zege van Nizzolo, door het peloton van kilometer 6 tot 3 op sleeptouw te nemen. "Het ging redelijk vlot vandaag, maar op het einde is het altijd moeilijk."

    

   "We waren naar de Giro gekomen met 2 doelen: een klassement voor Pozzovivo, die is uitgevallen, en een sprintzege met Nizzolo, wat nu gelukt is. Ik ben zelf al een paar keer tweede geworden, maar als je dat al 11 keer was, dan moet dit eens zoveel deugd doen."

   Rituitslag Rit 13Rituitslag Rit 13

   Fase per fase

   1. 17 uur 25. Het is Gaviria die zijn eigen kansen opoffert door Affini proberen bij te benen. Nizzolo profiteert van zijn slipstream en gaat als enige over zijn landgenoot. Sagan wordt alsnog derde. .
   2. 17 uur 24. "Congrats, man!", feliciteert ook Campenaerts zijn kopman. Opnieuw succes voor Qhubeka, na de zege van Mauro Schmid. .
   3. 17 uur 23 match afgelopen
   4. 17 uur 23. Affini neemt een klein gaatje. Hij brengt de sprint zo in de war. .
   5. 17 uur 23. Ook Viviani zit redelijk goed. Alpecin-Fenix is intussen weggeblazen. .
   6. Laatste km. Bora-Hansgrohe leidt het peloton de laatste kilometer in. Daarna zit het trio van Jumbo-Visma, met Groenewegen. . 17 uur 22.
   7. 17 uur 22. Met wat vertraging komt Jumbo-Visma toch naar voren geschoten. Misschien wel op het juiste moment. Sagan doet het weer op zijn Sagans, vooral wringen op zijn eentje. .
   8. 17 uur 21. Wie we totaal niet zien, zijn de gele jongens van Groenewegen. .
   9. 17 uur 21. Een laatste bocht en nu is het in één rechte lijn richting de finish. De Bondt heeft de kop, maar achter hem zit een hele trein van Gaviria. .
   10. 17 uur 21. Ook Alpecin-Fenix heeft zich gemeld. Het zou in principe voor Krieger, de sprintloods van Merlier, moeten zijn vandaag. Tenzij Vermeersch zijn eigen kans gaat? .
   11. 17 uur 18. Laatste 5 kilometer. Roze trui Bernal wil zich in de finale niet laten verrassen door een of andere domme val. Omringd door zijn Ineos-ploegmaats stormt hij naar voren. .
   12. 17 uur 18. Victor Campenaerts heeft nu de kop genomen. Giacomo Nizzolo aast al 8 Giro's lang op een ritzege. 11 keer werd hij tweede, nu eindelijk eerste? .
   13. 17 uur 17. De laatste 3 kilometer is nagenoeg kaarsrecht richting de finish. Geen technisch gedoe dus, wel iets voor de krachtpatsers. .
   14. 17 uur 16. Nu is het dan toch écht, écht afgelopen met het avontuur van Rivi, Marengo en Pellaud. Het mag wel, want we zitten al in de laatste 7 kilometer. .
   15. 17 uur 14. De verwachte bonte stoet aan teams trekt nu voor onze ogen voorbij. Ook DSM is deze keer blijkbaar van plan om een treintje mee te laten bollen, in dienst van de Duitser Kanter dan. .
   16. 17 uur 10. Ze zijn er echt mee aan het rammelen in het peloton. Zowel met ons als met de vluchters, die zowaar opnieuw verder wegrijden. .
   17. 17 uur 07. Hergroepering. Het peloton heeft de 3 koplopers in het vizier, nu zal het niet lang meer duren. Wie al wat aan het indommelen was in zijn zetel of voor zijn computerscherm mag nu wakker worden. .
   18. 17 uur .
   19. 16 uur 58. Bovolone is de geboorteplaats van Davide Gabburo en dus krijgt ook hij zijn gloriemomentje vooraan het peloton. Uitbundig groet hij zijn fans. .
   20. 16 uur 55. Bergkoning Bouchard zit achteraan het peloton nog rustig te keuvelen. Dat is mogelijk, omdat ze in het peloton weer nadrukkelijk op de rem zijn gaan staan. Ze willen de 3 écht niet te snel inlopen. .
   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Turijn - Turijn8.6 kmGannaGanna
   2/>Stupinigi - Novara179 kmMerlierGanna
   3/>Biella - Canale190 kmvan der HoornGanna
   4/>Piacenza - Sestola187 kmDombrowskiDe Marchi
   5/>Modena - Cattolica177 kmEwanDe Marchi
   6/>Grotte di Frasassi - San Giacomo160 kmMäderValter
   7/>Notaresco - Termoli181 kmEwanValter
   8/>Foggia - Guardia Sanframondi170 kmLafayValter
   9/>Castel di Sangro - Campo Felice158 kmBernalBernal
   10/>L'Aquila - Foligno139 kmSaganBernal
   11/>Perugia - Montalcino162 kmSchmidBernal
   12/>Siena - Bagno di Romagna212 kmVendrameBernal
   13/>Ravenna - Verona198 kmNizzoloBernal
   14/>Cittadella - Monte Zoncolan205 kmFortunatoBernal
   15/>Grado - Gorizia147 kmCampenaertsBernal
   16/>Sacile - Cortina d'Ampezzo153 kmBernalBernal
   17/>Canazei - Sega di Ala193 kmMartinBernal
   18/>Rovereto - Stradella231 kmBettiolBernal
   19/>Abbiategrasso - Alpe di Mera166 kmYatesBernal
   20/>Verbania - Alpe Motta164 kmCarusoBernal
   21Senago - Milaan30.3 kmGannaBernal