Evenepoel sneuvelt in Toscaanse grindoorlog, vluchter Schmid triomfeert

  Giro d'Italia: Rit 11einde
  20 °C/>wegwedstrijd
  VertrekPerugia - AankomstMontalcino -
  Afstand162 km
  0306090120162

   Remco Evenepoel lijkt een roze droom voor dit jaar definitief uit zijn hoofd te moeten zetten. Op de grindstroken moest hij de favorieten laten rijden, een ontketende Bernal draaide het mes in de finale nog wat extra in de wonde, waardoor Evenepoel meer dan 2 minuten verloor. De Zwitser Mauro Schmid was uiteindelijk de dagwinnaar in een waanzinnige etappe voor de geschiedenisboekjes.

   De 11e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Alle lof voor ritwinnaar Mauro Schmid, maar zijn prestatie verdrinkt in het slagveld bij de favorieten. Egan Bernal heeft zijn suprematie nog eens onderstreept met een dikke viltstift. Zijn ploegmakkers effenden het pad, in het slot overvleugelde de Colombiaan nog eens iedereen. Mogen we de eindwinnaar al opschrijven?
    
   • Verliezer van de dag: Zo rooskleurig de situatie vanmiddag in Perugia nog was, zo donker zijn de wolken nu in Montalcino. Een verlies van 2'08" op Egan Bernal hoeft het einde van de wereld niet te betekenen voor Remco Evenepoel, maar zijn klassementsambities krijgen wel een forse knauw. Het lijkt vooral een lesje in nederigheid voor aanbidders en criticasters: op dit moment en na deze voorbereiding kent Evenepoel toch zijn limieten.
    
   • Opvallend: Bij Deceuninck-Quick Step zat er flink wat ruis op de lijn tussen Joao Almeida, Remco Evenepoel en de volgwagen. Toen de witte trui afhaakte, duurde het erg lang tot Almeida de rol van modelploegmaat aannam. De sfeer aan tafel zal vanavond niet al te gezellig zijn.
    
   • Morgen: De renners krijgen opnieuw zware kost op weg naar Bagno di Romagna, met 4 beklimmingen, waarvan 2 van 2e categorie. De finish ligt wel niet bergop.

   De Brunello-wijn smaakt erg zuur voor Evenepoel

   Je kon er gif op innemen: op de eerste grindstrook - technisch en in dalende lijn - zette Filippo Ganna zonder boe of ba iedereen onder druk. 

    

   Roze trui Egan Bernal zat als een modelleerling in zijn wiel, een angstig ogende Remco Evenepoel werd al snel in het nauw gedreven. 

    

   De witte trui stond bij het afdraaien van de eerste portie een halve minuut in het krijt, maar zijn ploegmaats sleurden hem weer tot bij de favorietengroep.

    

   Evenepoel liet daarna nooit een geweldige indruk, maar het ergste leek achter de rug. Tot Ineos ook Gianni Moscon in de wei stuurde. 

   VIDEO: Groep met Evenepoel komt weer aansluiten

   Bernal is buiten categorie

   Op de voorlaatste strook volgde een nieuwe stroomstoot, la maglia rosa deed ook zijn duit in het zakje. 

    

   Het was het begin van het einde voor de Belgische rondehoop, die duidelijk een offday had en ook lang moest wachten op de broodnodige steun van ploegmakker Joao Almeida. 

    

   Ineos rook bloed en keek niet meer om richting Montalcino. Waar een vloekende Evenepoel aanvankelijk de schade beperkte tot een minuutje, liep de rekening nog wat hoger op. 

    

   Onze zwalpende landgenoot zakte (helemaal) door het ijs, voorin zette Bernal de puntjes op de i. De Colombiaan overklaste Jan en alleman, Evenepoel gaf aan de finish na één lange lijdensweg 2 minuten prijs. 

    

   In de stand valt hij terug naar de 7e plaats op 2'22", maar niet alleen Evenepoel staat nu met de voeten op de grond. Ook de rest staat niet meer op de foto.

   VIDEO: Evenepoel parkeert helemaal

   VIDEO: Bernal gaat er als een raket vandoor in het slot

   Belgen botsen op Zwitsers veulen

   De afvallingsrace bij de tenoren had overigens niets te maken met de strijd om de dagzege. Ineos had een elftal vluchters geen strobreed in de weg gelegd.

    

   Dries De Bondt en Harm Vanhoucke staken hun hand uit naar de ritzege, maar die was weggelegd voor Mauro Schmid. 

    

   De 21-jarige Zwitserse neoprof van Qhubeka-Assos klopte met Alessandro Covi nog een koorknaap in de sprint. Vanhoucke en De Bondt eindigden na een zeer keurig dagje 3e en 4e.

   VIDEO: de ontknoping in de kopgroep

   Bernal: "Grote verschillen in het klassement"

   • Mauro Schmid (ritwinnaar): "Ik kan het niet geloven. Het was normaal niet de bedoeling dat ik in mijn eerste jaar als prof al een grote ronde zou rijden. 2 weken voor de start kreeg ik te horen dat ik toch de Giro zou rijden. De laatste dagen had ik enorm afgezien, maar ik wou vandaag absoluut in de vlucht zitten, want ik hou van de gravelstroken. Ik voelde dat ik goeie benen had, ik was blijkbaar toch goed hersteld tijdens de rustdag."
    
   • Egan Bernal (steviger in roze): "We hadden grote verschillen verwacht vandaag en daar zitten uiteindelijk ook heel wat klassementsmannen bij. Ik ben blij dat ik er als beste (van de favorieten) ben uitgekomen. Toen Buchmann ging, heb ik aan de auto gevraagd wat zijn achterstand was op mij. Toen ze zeiden dat het 1'40" was, wist ik dat ik wat speelruimte had. Daarna heb ik wat geprofiteerd van het werk van de jongens van EF en ben ik meegegaan met Carthy. Uiteindelijk heb ik op iedereen tijd kunnen pakken."
    
   • Dries De Bondt (4e): "Ik had niet mijn beste dag en ik moest me door maagproblemen worstelen in het begin. Ik voelde me zeker niet de beste klimmer en ik wilde anticiperen. Nu voel ik me een nieuweling, ik heb het gevoel dat ik het verpest heb. Ik wist dat Schmid en Covi de sterksten waren. Toen ze wegreden, was ik mee, maar ik moest me sparen. Op het klimmetje ontploften mijn benen even. Achteraf kan ik het me beklagen, maar misschien kijk ik morgen tevreden terug. Het was echt stof vreten. Alles komt er nu uit bij het hoesten. Ik zal het de komende dagen voelen."

   Renaat Schotte kan geen reactie losweken bij Remco Evenepoel

   Rituitslag Rit 11Rituitslag Rit 11

     naamploegresultaat
   1Mauro SchmidTQA4:01:55
   2Alessandro CoviUAD+1
   3Harm VanhouckeLTS+26
   4Dries De BondtAFC+41
   5Simon GuglielmiGFC+41
   6Enrico BattaglinBCF+44
   7Roger KlugeLTS+1:23
   8Francesco GavazziEOK+1:37
   9Taco van der HoornIWG+1:43
   10Lawrence NaesenACT+1:59