Evenepoel (7e) kan straaljager Ganna niet bijhouden in openingstijdrit Giro

  Giro d'Italia: Rit 1
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 8.6 km
  location 14:00: Turijn - 17:14: Turijn
  trophy Filippo Ganna
  einde
  startfinish
  08.6
   3,8km - Turijn
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers3:59
   2Edoardo AffiniJumbo - Visma+2
   3Max WalscheidTeam Qhubeka - ASSOS+2
   8,6km - Turijn
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers8:47
   2Edoardo AffiniJumbo - Visma+10
   3Tobias FossJumbo - Visma+13

   Filippo Ganna (Ineos) wint voor het 2e jaar op een rij de openingstijdrit van de Giro met overmacht. Remco Evenepoel maakte bij zijn comeback na 10 maanden een goeie indruk, maar meespelen om de eerste roze trui zat er nooit in. Evenepoel eindigde vlak na zijn ploegmaat Almeida (de beste klassementsrijder van de hoop) als 7e.

   De openingstijdrit in een notendop

   • De dagwinnaar: Er stond vooraf een vraagteken achter de favorietenstatus van Filippo Ganna. Maar met zijn fonkelnieuwe tijdritfiets maakte hij het verschil vooral in het 2e deel van de tijdrit. Niemand kwam nog in de buurt.

   • De Belgen: Remco Evenepoel ontgoochelde niet na bijna  maanden zonder competitie. De Giro-debutant reed maar 1 seconde trager dan zijn ploegmakker Cavagna, een kraan in dit werk. Campenaerts was de 2e Belg, op plek 24.

   • Opvallend: in de top 7 prijken 3 renners van Jumbo-Visma en 3 renners van Deceuninck-Quick Step. Maar die waren allemaal niet opgewassen tegen het tijdritkanon van Ineos-Grenadiers.

   Jumbo-Visma baalt, Evenepoel levert puike prestatie

   Heel wat ogen waren vandaag gericht op "comeback kid" Remco Evenepoel. In zijn 1e koers in 266 dagen ging onze landgenoot uitstekend van start.

    

   Bij het 1e tussenpunt na 3,8 km bezette Evenepoel de 5e plaats, op zo'n 4 tellen van tijdritfenomeen Filippo Ganna. De wereldkampioen tijdrijden draaide daarna het gashendeltje helemaal open. 

   Evenepoel zette uiteindelijk de 7e tijd neer, op 19 seconden van Ganna. Een puike prestatie van Evenepoel bij zijn debuut in een grote ronde.

    

   Ganna reed op een andere planeet. Nummer 2 Affini kreeg liefst 10 seconden aangesmeerd over een afstand van 8,6 kilometer. Met Foss stond nog een pion van Jumbo-Visma op het podium.

   Edoardo Affini zat lange tijd op de leiderstroon.

   Almeida beste klassementsman, Bernal en Yates op achterstand

   Op de beste klassementsman gaf Evenepoel maar anderhalve seconde toe. Het gaat dan, nota bene, om zijn ploegmaat en kopman João Almeida, die 4e eindigde in de daguitslag.

    

   Van de Giro-favorieten kwam ook Astana-speerpunt Aleksandr Vlasov goed uit de verf met een 11e plaats.

    

   De Britten Simon Yates en Hugh Carthy beperkten de schade tot 38 seconden op Ganna, 21 op Almeida. Topfavoriet Bernal was 1 seconde langzamer en staat zo al 22 seconden in het krijt op Almeida.

    

   De rekening voor de pure klimmers liep nog een stukje hoger op: Hindley verloor 29 seconden op Almeida. Landa staat al 32" achter op de Portugees, Bardet 35". Buchmann 38" en Dan Martin 40". 

    

   Morgen staat een eerste sprintersfestival op het menu. Mondt dat uit in een driestrijd tussen Ewan, Merlier en Groenewegen?

   João Almeida deed het net als Evenepoel voortreffelijk.

   Ganna: "Roze trui langer houden dan vorig jaar"

   De roze trui veroveren voor eigen volk bezorgde Filippo Ganna de nodige emoties. "Ik ben gelukkig dat ik deze geweldige roze trui weer mag dragen."

    

   "Vorig jaar speelde ik de leiderstrui al na 2 dagen kwijt. Dit jaar hoop ik wat langer roze te kleuren. Dat is in elk geval de bedoeling."

    

   In de Ronde van Romandië eindigde Ganna 6 dagen geleden maar 10e in de slottijdrit. Hoe komt het dat hij er nu wel plots staat?

    

   "In Romandië was ik misschien niet zo goed omdat ik veel gewerkt had in de dagen voor de tijdrit. Na een weekje rust ben ik weer in topvorm. Ik hoop met dezelfde benen naar de Olympische Spelen af te reizen. Tokio is 1 van de hoofddoelen dit jaar."

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

     naamploegresultaat
   1Filippo GannaIGD8:47
   2Edoardo AffiniTJV+10
   3Tobias FossTJV+13
   4João AlmeidaDQT+17
   5Rémi CavagnaDQT+18
   6Jos van EmdenTJV+18
   7Remco EvenepoelDQT+19
   8Max WalscheidTQA+19
   9