Tao Geoghegan Hart zet kroon op het werk voor Ineos met eindzege in Giro

  Giro d'Italia: Rit 21
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 15.7 km
  location 13:40: Cernusco sul Naviglio - 16:31: Milaan
  trophy Filippo Ganna
  einde
  startfinish
  015.7
   10,3km - Milaan
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers11:30
   2Chad HagaTeam Sunweb+20
   3Victor CampenaertsNTT Pro Cycling Team+21
   15,7km - Milaan
   1Filippo GannaINEOS Grenadiers17:16
   2Victor CampenaertsNTT Pro Cycling Team+32
   3Rohan DennisINEOS Grenadiers+32

   Tao Geoghegan Hart (Ineos-Grenadiers) is de eindwinnaar van de Giro, hij was in de slottijdrit sneller dan zijn rivaal Jai Hindley. Filippo Ganna maakte het succes van Ineos compleet door de tijdrit te winnen, zijn 4e ritzege.

   Etappe 21 in een notendop

   • Winnaar van de dag (1): Tao Geoghegan Hart begon aan deze Giro als hulpje voor Geraint Thomas en verloor in de verraderlijke eerste tijdrit heel wat tijd. Het deerde hem uiteindelijk niet, want hij pakt zowaar de eindzege.
   • Winnaar van de dag (2): Je kon de naam van Filippo Ganna eigenlijk al blindelings invullen als ritwinnaar. Hij domineerde deze tijdrit net zoals hij dat met de vorige twee deed. De Italiaan is een echte slokop.
   • Ploeg van de Giro: Een ploeg die haar leider verliest in de eerste week van een grote ronde is vaak een vogel voor de kat. Niet Ineos, dat zeven ritzeges verzamelde, de koers domineerde en roze pakte.
   • Verliezer van de dag: Een tweede plaats in de Giro is niks om je neus voor op te halen, maar hoe vaak nog zal alles zo mooi in zijn plooi vallen als dit jaar? Jai Hindley krijgt wellicht nooit meer zo'n kans.

   Verslag van de slottijdrit in de Giro:

   Ganna is weer eens onaantastbaar

   De afsluitende tijdrit, op een biljarttafel van 15,7 km lang, was gesneden koek voor Ganna. De ongenaakbare wereldkampioen blies de rest van het deelnemersveld uit het water en won zijn derde tijdrit in deze Giro, en zijn vierde ritzege in totaal.

    

   Geen enkele van de specialisten kwam ook maar in de buurt van zijn scherpe 17'16". Achter Ganna kaapte Campenaerts de tweede plek weg voor de neus van Dennis. Onze landgenoot was een fractie van een seconde sneller dan de Australiër, die de hele Giro in de slotweek deed kantelen in het voordeel van Ineos.

   Hindley kan Hart niet van het roze houden

   Na de strijd om de rit werden de schijnwerpers op het gevecht om de eindzege gericht. In de schaduw van Hart en Hindley boekte Almeida nog een plaatsje winst. De Portugees mag terugblikken op een meer dan geslaagde Giro met een hele kleerkast vol roze truien.

    

   De belangrijkste roze trui stond echter vandaag op het spel. Hindley, op papier de zwakkere tijdrijder, moest Hart van zich af proberen te houden. Beiden startten in precies dezelfde tijd en al snel werd duidelijk dat Hindley geen partij was voor Hart.

    

   39" was uiteindelijk het ruime verdict. Tao Geoghegan Hart wint onverwacht een bijzonder vermakelijke Giro. Opvallend: Geoghegan Hart reed geen enkele dag in de roze trui, maar gaat wel lopen met de eindzege in de Giro.

   "Het zal een tijdje duren voor ik besef dat ik Giro gewonnen heb"

   "Het zal een tijdje duren vooraleer ik goed en wel zal beseffen wat ik gerealiseerd heb", zei de verrassende eindwinnaar. Hart kwam als knecht naar de Giro om Geraint Thomas bij te staan, maar won nu zelf de Giro. "Dit voelt heel bizar."

    

   "Zelfs in mijn stoutste dromen had ik me dit niet kunnen voorstellen bij de start in Sicilië. Ik heb heel mijn carrière gedroomd van top 10, of heel misschien top 5, in een wedstrijd als de Giro. Dit is toch nog wat anders."

    

   "Of dit het begin is van een grote carrière? Dat weet ik niet en het maakt me ook weinig uit. Dit is gewoon ongelofelijk. Ik ga hier van genieten en zal dezelfde persoon blijven en net zo toegewijd leven. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit leven mag leiden. Het is een privilege dat ik dit mag doen." 

   Rituitslag Rit 21Rituitslag Rit 21

     naamploegresultaat
   1Filippo GannaIGD17:16
   2Victor CampenaertsNTT+32
   3Rohan DennisIGD+32
   4João AlmeidaDQT+41
   5Miles ScotsonGFC+41
   6Josef CernýCCC+44
   7Chad HagaSUN+44
   8Brandon McNultyUAD+46
   9Kamil GradekCCC+47
   10Jan TratnikTBM+47