Belgen in Giro-vlucht buigen het hoofd voor tijdrijder Cerny, Campenaerts is 2e

  Giro d'Italia: Rit 19
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 124 km
  location 14:31: Abbiategrasso - 17:02: Asti
  trophy Josef Cerný
  einde
  startfinish
  020406080100124

   De Tsjech Josef Cerny heeft de ingekorte etappe naar zijn hand gezet in de Giro. In de kopgroep streden onze landgenoten Sander Armée, Victor Campenaerts en Iljo Keisse mee voor de ritzege, maar ze botsten op hun Tsjechische vluchtgezel van CCC. 

   De 19e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Josef Cerny (27) is een van de vele renners die nog een werkgever voor 2021 zoeken. De Tsjechische hardrijder boekt de mooiste zege uit zijn carrière en mag dus nog hopen op een toekomst op het hoogste niveau.
   • Verliezer van de dag: Organisator Mauro Vegni foeterde na het gezamenlijke protest in het peloton - dat dus toch weet wat solidariteit is -, maar een vlak "tussendoortje" van 258 kilometer in een loodzware slotweek was op voorhand al een geschift plan.
   • Opvallend: CCC verdwijnt uit het peloton. Net voor het einde van het tijdperk boekt het de eerste WorldTour-overwinning van 2020.

   Tumult bij de start

   Van de langste rit naar de kortste etappe in enkele uren tijd: het kan alleen in de Ronde van Italië.

    

   Het peloton had om 10u moeten beginnen aan een dagtrip van liefst 258 kilometer, maar het gemor bereikte net voor de start een kookpunt.

    

   De lange transfers voor en na de etappes, het hondenweer en het coronaspook: de renners zagen 7 uur koersen in de regen en de koude niet zitten.

    

   Organisator RCS was not amused, maar moest zich - met zeer veel tegenzin - neerleggen bij de wil van het peloton.

    

   Na een verplaatsing met de bus kon de 19e etappe - ingekort tot 124 kilometer - ruim 4 uur later dan gepland dan toch van start gaan.

    

   De vlam sloeg meteen in de pan, want een kopgroep van 14 renners - met Victor Campenaerts, Iljo Keisse en Sander Armée - had genoeg van al het gekissebis.

    

   In de grote groep klopte alleen Bora-Hansgrohe op de deur. Groupama-FDJ wilde de puntentrui van Arnaud Démare niet in gevaar brengen en keek de kat uit de boom.

   Campenaerts opent, Cerny maakt af

   Op 57 kilometer van de aankomst - de potentiële geeuwrit was omgetoverd in een vliegmeeting - staakten de maats van Peter Sagan hun ploegentijdrit.

    

   Het winnende lot zat in de kopgroep en op 30 kilometer van de finish dunde Victor Campenaerts met een drietrapsraket het pakket fors uit.

    

   De uurrecordhouder imponeerde, maar op 22 kilometer van Asti kreeg hij een koekje van eigen deeg.

    

   Net toen iedereen naar adem hapte, legde Josef Cerny (CCC) er nog een extra laagje op.

    

   De 27-jarige tijdrijder had in geen tijd 40 seconden te pakken en toonde karakter tegenover 5 achtervolgers, met daarbij de 3 Belgen.

    

   Wat ze ook probeerden, Cerny kon niet meer ingerekend worden. Voor Campenaerts was de meest ondankbare plaats weggelegd, Keisse werd 5e en Armée 6e.

    

   Het peloton koos uiteindelijk voor een snipperdag. Wilco Kelderman begint als leider aan het weekend van de waarheid.

   Campenaerts met Italiaans compliment: "Impressionante!"

   "Ik voelde me supersterk vandaag", reageerde Victor Campenaerts. "Ik heb voor de schifting gezorgd in de kopgroep, maar ik wist dat ook Josef Cerny erg sterk was."

    

   "Ik kon zijn aanval niet beantwoorden, want ik had net een stevige inspanning gedaan."

    

   "We werkten nog heel goed samen, maar hij was echt ongelofelijk sterk. Een solo van meer dan 20 kilometer: impressionante!"

   Rituitslag Rit 19Rituitslag Rit 19

     naamploegresultaat
   1Josef CernýCCC2:30:40
   2Victor CampenaertsNTT+18
   3Jacopo MoscaTFS+26
   4Simon ClarkeEF1+26
   5Iljo KeisseDQT+26
   6Sander ArméeLTS+26
   7Albert TorresMOV+1:10
   8Simon PellaudANS+1:10
   9Giovanni CarboniBCF+1:10
   10Alex DowsettISN+1:10

   Fase per fase

   1. 17 uur 13. Daar is het peloton. Geoghegan Hart lijkt nog aan te sturen op een sluw sprintje en een secondje winst, maar dat zit er niet in. 11'50" is de achterstand. .
   2. 17 uur 02. En op het peloton moeten we nog ruim 10 minuten wachten... .
   3. 17 uur 02. Mosca, Clarke, Keisse en Armée: zij vervolledigen de top 6. .
   4. 17 uur 02. Victor Campenaerts finisht op de 2e plaats op 18 seconden. .
   5. 17 uur 01. Cerny wint! Josef Cerny kan het zelf niet geloven, maar de 27-jarige Tsjech van CCC wint in de wijnstad Asti. Chapeau voor zijn tijdrit aan het slot. .
   6. 17 uur . Campenaerts heeft trek in de 2e plaats en snelt weg. De rest blijft zitten. .
   7. Laatste km. Daar is de vod: de verlossing volgt over 1.000 meter. Josef Cerny is op weg naar de ritzege en dat is zeer verdiend. Hij reed weg toen iedereen naar adem hapte en soleerde daarna. . 17 uur .
   8. 16 uur 59. Cerny gaat het redden, want de achtervolgers hebben een monumentale inzinking van de Tsjech nodig. En dat wensen we niemand toe. .
   9. Nog 3 kilometer. 21 seconden: kruis erover? . 16 uur 58.
   10. 16 uur 57. Je hebt nog altijd het gevoel dat de 5 achtervolgers het gat kunnen dichten. Als Cerny het volhoudt, dan heeft hij deze zege alleszins niet gestolen met een solo van 22 kilometer. .
   11. 16 uur 56. Campenaerts, Keisse, Armée, Clarke en Mosca verdelen het werk nog altijd min of meer evenredig. Cerny harkt een beetje en houdt nog 21 tellen over.  .
   12. 16 uur 55. Nog 5 kilometer. 24 seconden. Josef Cerny verachtert een beetje, maar het verval is verre van spectaculair. Het wordt een nagelbijter.  .
   13. 16 uur 54. Op de lange rechte wegen zien ze de Tsjech rijden. Dat mikpunt houdt de achtervolging levendig, maar hoe lang?  .
   14. 16 uur 52. Op 7,5 km van Asti is het verschil status quo. 28 seconden: bij wie knakt de elastiek het snelst?  .
   15. 16 uur 51. Het is stoempen, maar Cerny krijgt zijn versnelling nog altijd rondgedraaid. Als er bij de achtervolgers heel even wordt gepokerd of gepast, dan wint hij dit spelletje. .
   16. 16 uur 49. Nog 10 kilometer. Cerny leek de piste in, maar ons Belgisch hart blijft kloppen voor de achtervolgers. 28 seconden, dat geeft de burger moed.  .
   17. 16 uur 47. 1 leider tegen 5 achtervolgers, dat is in principe een ongelijke strijd. Het is nog niet gedaan, want de chrono zakt naar 33 seconden.  .
   18. 16 uur 45. Het vijftal draait goed rond, maar Cerny geeft geen krimp. Hij moet nog 13 kilometer buffelen.  Ook de Tsjech solliciteert nog naar een ploeg voor 2021 en kan hier de grootste zege uit zijn carrière boeken.  .
   19. 16 uur 43. Cerny kiest voor een groot mes en begint nu ook iets meer te zwoegen. Maar in de stijl van de arbeider gaat hij nog altijd goed vooruit: 39 seconden op 14 kilometer van de aankomst. .