Pfeiffer Georgi wint Brugge-De Panne dankzij ploegenspel, Shari Bossuyt eindigt 5e

Brugge-De Panne (vrouwen)
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 163 km
location 12:30: Brugge - 17:15: De Panne
trophy Pfeiffer Georgi
einde
startfinish
0306090120163

  De Britse Pfeiffer Georgi (DSM) heeft op haar 22e met de Classic Brugge-De Panne de mooiste zege uit haar carrière geboekt. Georgi speelde het slim met ploeggenote Jastrab in de kopgroep en reed op 7 kilometer weg. Shari Bossuyt sprintte nog naar een ereplaats, Julie De Wilde viel zwaar in de slotfase.

  Groggy Paternoster vroeg out

  Met de wind op de snoet spaarden de rensters lang hun benen. Toch kletsten er enkele tegen het asfalt op weg naar de kust.


  Letizia Paternoster was het bekendste slachtoffer. De Italiaanse wist even niet waar ze zich bevond en moest groggy de koers verlaten.

  Letizia Paternoster zit groggy op het asfalt.

  De Wilde wordt meegesleurd en grijpt naar sleutelbeen

  Net als gisteren bij de mannen brak de koers open in de weidse vlaktes van De Moeren. In de eerste passage onderscheidde zich een elitegroep van 10 rensters. 


  Shari Bossuyt en Julie De Wilde vertegenwoordigden ons land, ook Europees kampioene Lorena Wiebes en titelverdedigster Elisa Balsamo zaten aan boord van waaier 1.

   

  De 10 leidsters draaiden goed rond. Het was wachten op een nieuwe schifting in De Moeren, op zo'n 11 kilometer van de finish.


  Het werd een pijnlijke doortocht voor Julie De Wilde. Zij werd meegesleurd in de val van Alice Barnes, die het achterwiel van haar voorgangster aantikte. De Wilde greep naar haar sleutelbeen en bleef lang op het asfalt liggen.

  DSM-rensters spelen het slim in de finale

  6 rensters bleven over voor de overwinning. Shari Bossuyt was er een van. Zij pareerde een eerste aanval van DSM. Ze riep Megan Jastrab tot de orde, maar dat volstond niet.


  Pfeiffer Georgi lanceerde meteen een tweede aanval. Niemand wilde de kastanjes uit het vuur halen, ook de snelle Wiebes en Balsamo niet. Georgi reed naar haar eerste overwinning op het hoogste niveau.


  In de strijd om de ereplaatsen koos Bossuyt het wiel van Wiebes, maar het vat was af. Ze werd 5e en zag hoe Balsamo Wiebes klopte voor plek 2.

  Zondag koersen de vrouwen opnieuw. Dan rijden ze Gent-Wevelgem.

   

  (scrol omlaag voorde uitslag en reacties)

  Uitslag Brugge-De Panne (vrouwen)
  naamploegresultaat
  1Pfeiffer Georgiin 4u00'17"
  2Elisa Balsamoop 1'10"
  3Lorena Wiebes
  4Megan Jastrab
  5Shari Bossuyt
  6Amalie Dideriksen
  7Maike Van Der Duin1'38"
  8Christina Schweinberger1'39"
  9Chiara Consonni4'14"
  10Ilaria Sanguineti

  Reacties na Brugge - De Panne:

  Pfeiffer Georgi (winnares): "Dit is mijn eerste zege in de WorldTour en daar ben ik heel blij mee. We kwamen naar hier om agressief te koersen. We wisten dat we niet tot de finish moesten wachten, aanvallen was de opdracht. Ik heb zo hard mogelijk gereden, mijn benen deden pijn (lacht)."

   

  Lorena Wiebes (3e): "Ik zag het wel aankomen, omdat ik er alleen voor stond in de finale. DSM heeft het slim gespeeld. En ik zat naar de klote toen Georgio ging. Maar de vorm zit goed en ik kijk al uit naar zondag."

   

  Shari Bossuyt (5e): "Ik denk niet dat er meer in zat, toch niet in de sprint. Jammer dat we in De Moeren Maike (van der Duin, haar ploeggenote, red) verloren. En toen Georgi vertrok, had ik mijn cartouche net verschoten."

  Fase per fase

  1. 17 uur 15. Dit is mijn eerste zege in de World Tour en daar ben ik heel blij mee. We kwamen naar hier om agressief te koersen. We wisten dat we niet tot de finish moesten wachten. Aanvallen was de opdracht. Ik heb zo hard mogelijk gereden, mijn benen deden pijn. Pfeiffer Georgi.
  2. 17 uur 14 match afgelopen
  3. 17 uur 12. Bossuyt 5e. Wanneer Wiebes gaat, moet Bossuyt passen. De Nederlandse strijdt met Balsamo om de tweede plaats in De Panne. De Italiaanse is net iets sneller dan de Europese kampioene, Bossuyt bolt als 5e binnen. .
  4. 17 uur 11. Wie wordt tweede? Bossuyt kiest het wiel van Wiebes. .
  5. 17 uur 11. finish: Georgi wint. Brugge - De Panne krijgt een Britse op de erelijst. Pfeiffer Georgi (22) rijdt solo over de streep. Ze profiteerde optimaal van het DSM-overwicht in de kopgroep. .
  6. laatste km. De buit is binnen voor Pfeiffer Georgi. Wie vergezelt haar op het podium? . 17 uur 09.
  7. 17 uur 07. Nog 2 km: Wiebes, Balsamo, Jastrab, Dideriksen en Bossuyt strijden om twee podiumplaatsen.  Wiebes valt aan, Dideriksen pareert. .
  8. 17 uur 06. Het is te laat, Wiebes. Ine Beyen.
  9. + 20 seconden. Nog 4 km: de Britse koploopster Pfeiffer Georgi gaat hard. Lorena Wiebes weet hoe laat het is en komt toch uit haar pijp. . 17 uur 04.
  10. 17 uur 03. Georgi alleen. Nog 5 km: Georgi rijdt bijna 10 seconden voor het quintet uit. Wie haalt de kastanjes uit het vuur? Bossuyt heeft haar deel van het werk al opgeknapt. .
  11. 17 uur 02. Het DSM-duo valt slag om slinger aan, nu is het aan Georgi.

   Het DSM-duo valt slag om slinger aan, nu is het aan Georgi

  12. 17 uur 01. DSM speelt het slim. Nog 7 km: Team DSM speelt het ploegenspel. Jastrab (DSM) valt aan, Bossuyt (Canyon) roept de Amerikaanse tot de orde. Het sein voor Georgi (DSM) om een nieuwe aanval op poten te zetten. .
  13. 16 uur 59. Shari Bossuyt voorin. De kopgroep is verkleind van 10 naar 6 rensters. Shari Bossuyt heeft haar wagonnetje kunnen aanpikken. Ze neemt het op tegen Balsamo, Wiebes, Georgi, Jastrab en Dideriksen. .
  14. 16 uur 57. Julie De Wilde komt hard ten val en blijft liggen.

   Julie De Wilde komt hard ten val en blijft liggen

  15. Julie De Wilde valt. Ai, onder druk tikt Barnes het achterwiel van Schweinberger aan. Ze sleurt De Wilde mee. Zij blijft liggen en grijpt naar haar sleutelbeen. . 16 uur 56.
  16. 16 uur 56. De Moeren, deel 2. Daar is het bordje van De Moeren, daar is de aanval. Team DSM gooit er de beuk in. .
  17. 16 uur 53. Wiebes spaart krachten. Nog 14 km: Lorena Wiebes beperkt haar kopbeurten tot het minimum. De Nederlandse spaart zich voor de sprint op de Zeelaan. .
  18. 16 uur 52. Elisa Balsamo oogt goed, Lorena Wiebes verroert geen vin. Ruben Van Gucht.
  19. 16 uur 50. We naderen De Moeren. Het sein voor Elisa Balsamo om nog wat te knabbelen. De Italiaanse won vorig jaar Brugge - De Panne. .
  20. 16 uur 46. Nog 18 km: Gerben Thijssen heeft de blik en de houding van zijn vriendin Shari Bossuyt gemonsterd. En de winnaar van Bredene - Koksijde heeft er een goed oog in. .