Godon troeft Healy af in de sprint!

Brabantse Pijl klassement

naamresultaatploeg
1
Dorian Godon
4:51:10
AG2R - Citroën TeamACT
2
Ben Healy
+1
EF Education - EasyPostEFE
3
Benoît Cosnefroy
+21
AG2R - Citroën TeamACT
4
Rémi Cavagna
+24
Soudal - Quick-StepSOQ
5
Axel Zingle
+25
CofidisCOF
6
Alexander Kamp
+25
Tudor Pro Cycling TeamTUD
7
Arnaud De Lie
+25
Lotto - DstnyLTD
8
Andrea Bagioli
+25
Soudal - Quick-StepSOQ
9
Toms Skujinš
+25
Trek - SegafredoTFS
10
Kim Heiduk
+25
INEOS GrenadiersIGD
teams en deelnemers

Dorian Godon is verrassende winnaar Brabantse Pijl, peloton met favorieten doet nooit mee om de knikkers

 wo 12 april 2023 17:33
Brabantse Pijl
Wegwedstrijd - mannen
205.1 km
12:49 Leuven - 17:32 Overijse
Dorian Godon
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 205.1

  Dorian Godon (AG2R-Citroën) heeft met de Brabantse Pijl de mooiste zege uit zijn carrière behaald. Godon koos er samen met een handvol collega's voor om te anticiperen in de finale, maar het peloton liet zich ringeloren. Godon was uiteindelijk in een sprint met zijn tweeën beter dan de Ier Ben Healy.

  De 63e Brabantse Pijl in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Na 6 zeges op Franse bodem boekte Dorian Godon (AG2R-Citroën) vandaag de mooiste zege uit zijn carrière én zijn eerste buiten Frankrijk. Samen met Ben Healy (EF Education) was hij de sterkste uit een kopgroep met outsiders. Godon klopte de Ier overtuigend in de sprint met z'n tweeën. 
   
  • Ploeg van de dag: Met ook nog een 3e plaats voor Benoît Cosnefroy toonde AG2R-Citroën dat het klaar is voor de Ardennenklassiekers. Na een teleurstellend Vlaams voorjaar, waar AG2R zelfs geen enkele top 10-plaats liet noteren, is het nu met een 1e en 3e plaats wél bingo. Zij het wel bij afwezigheid van de grote kanonnen op de startlijst vandaag.
   
  • Sleutelmoment: Op 50 kilometer van het einde vormt zich een kopgroep van 6 onder impuls van de 22-jarige Ben Healy. Daarbij onder meer latere winnaar Godon, Rémi Cavagna (Soudal Quick Step) en Andreas Kron (Lotto-Dstny). Er zijn genoeg ploegen vertegenwoordigd om de boel in het peloton lam te leggen.

  AG2R-Citroën maakt de koers meteen hard

  Nieuw deel van het voorjaar, nieuwe kansen. 

   

  Die boodschap hadden ze bij AG2R-Citroën duidelijk begrepen. Na een teleurstellend Vlaams voorjaar, waarin Van Avermaet en co nooit echt in het stuk voorkwamen, was het tijd om zich te herpakken.

   

  Benoît Cosnefroy voegde bij het aansnijden van het lokale parcours meteen de daad bij het woord. Hij versnelde op de Hagaard om de koers al snel open te breken. 

   

  Bij een nieuwe versnelling onder impuls van Ben Healy (EF Education) stuurde AG2R-Citroën een mannetje mee in de persoon van Dorian Godon. Ook Andreas Kron (Lotto-Dstny) en Lukas Eriksson (Tudor) kwamen aansluiten.

   

  Dat viertal maakte de oversteek naar aanvaller Rémi Cavagna (Soudal-Quick Step) en vroege vluchter Tord Gudmestad (Uno-X). 

   

  Genoeg grote ploegen vertegenwoordigd dus voorin, het tempo in het peloton nam een duik. De winnaar zat vooraan. 

  Godon maakt het af in sprint met z'n tweeën

  De Belgische ploegen Soudal-Quick Step en Lotto-Dstny hadden vertrouwen in hun mannetje vooraan en stopten af in het peloton.

   

  Op de laatste keer Hagaard en Hertstraat werd duidelijk dat zij op het foute paard gewed hadden: Kron en Cavagna konden niet mee met het tempo van Godon en Healy. 

   

  De twee sterksten in de kopgroep waren gaan vliegen en voor het peloton was het nu ook te laat om het tij nog te keren. Lotto-Dstny probeerde het nog, maar tevergeefs. 

   

  De S-Bocht zorgde niet meer voor afscheiding: Godon en Healy moesten in de sprint uitvechten wie deze Brabantse Pijl zou winnen. 

   

  Daarin was al snel duidelijk dat Godon de snelste van de 2 was. Vanuit het peloton kwam Benoît Cosnefroy, ploegmakker van Godon, de 3e plek van Cavagna nog net voor zijn neus wegkapen. Opnieuw geen podium dus voor Soudal-Quick Step.

  Uitslag Brabantse Pijl

  naamresultaatploeg
  1
  Dorian Godon
  4:51:10
  AG2R - Citroën TeamACT
  2
  Ben Healy
  +1
  EF Education - EasyPostEFE
  3
  Benoît Cosnefroy
  +21
  AG2R - Citroën TeamACT
  4
  Rémi Cavagna
  +24
  Soudal - Quick-StepSOQ
  5
  Axel Zingle
  +25
  CofidisCOF
  6
  Alexander Kamp
  +25
  Tudor Pro Cycling TeamTUD
  7
  Arnaud De Lie
  +25
  Lotto - DstnyLTD
  8
  Andrea Bagioli
  +25
  Soudal - Quick-StepSOQ
  9
  Toms Skujinš
  +25
  Trek - SegafredoTFS
  10
  Kim Heiduk
  +25
  INEOS GrenadiersIGD

  Reacties na Brabantse Pijl:

  Dorian Godon boekte met de Brabantse Pijl zijn 7e profzege, zijn eerste buiten Frankrijk. "Als je naar de erelijst van de voorbije jaren kijkt, winnen hier grote renners", zo sprak een blije Godon.

   

  "Het was vandaag ook een zware koers heel de dag lang, maar we namen onze verantwoordelijkheid. Ik probeerde mee te zijn bij elke versnelling vanaf de eerste lokale ronde."

   

  In de sprint kon Godon uiteindelijk al bij al eenvoudig mede-aanvaller Healy verschalken. "Al was ik niet helemaal zeker of ik de snelste was in zo'n sprint met z'n tweeën", bekent Godon. 

  De jonge Ier Ben Healy moest tevreden zijn met de tweede plek vandaag. "Ik wist dat we vooraan moesten zitten vanaf het begin van het lokale parcours, waar het meteen vol gas zou gaan", zo doet hij zijn verhaal.

   

  In de sprint leek Healy een makkelijke prooi voor Godon. "Ik doe m'n best in de sprint, maar vaak werkt dat niet echt. Ik probeerde het tactisch aan te pakken, maar Godon was toch net wat te sterk."

  Als 3e mocht Benoît Cosnefroy nog mee op het podium met zijn ploegmaat Dorian Godon. Voor AG2R-Citroën is het de eerste zege sinds de Trofeo Laigueglia op 1 maart. 

   

  "Het voelt goed om weer te winnen en mee op het podium te staan", opent Cosnefroy. "We winnen niet vaak, dus het is mooi om het tweede deel van de klassiekers zo te openen."

   

  Is Cosnefroy klaar voor die Ardennenklassiekers? "Vandaag voelde ik me niet zo goed, maar als collectief hebben we het heel goed gedaan. Nu is het zaak om goed te recuperen voor de Amstel."

  Fase per fase

  17:33

  Einde

  Cavagna wordt 4e, Zingle sleept de 5e plek uit de brand.

  Opnieuw - in extremis - geen podium voor Soudal-Quick Step dus.

  17:32

  Healy wordt tweede, in het peloton is Cosnefroy nog over Cavagna gesprongen naar plek 3. 

  17:31

  Godon wint!

  In de sprint bovenop de S-Bocht is Godon duidelijk de sterkste. 

  17:31

  Godon zet de sprint aan vanop de kop. 

  17:31

  Het wordt een ware pokerslag. Wie durft als eerste aan te gaan? 

  17:30

  Godon kijkt nerveus om en vertrouwt het zaakje niet helemaal. 

  17:30

  S-Bocht

  De laatste kilometer loopt nog goed bergop met de klim van de S-Bocht in centrum Overijse. Healy wapent zijn eindschot in het wiel van Godon. 

  17:28

  Healy en Godon hebben tijd genoeg om te speculeren met nog anderhalve kilometer op de teller. De Ier weigert nu al om over te pakken van de Fransman. 

  17:27

  Nog 3 kilometer

  Het kopduo maakt zich stilaan op voor die laatste helling van de dag. Wie toont zich de sterkste en pakt de voorlopig mooiste zege uit zijn carrière? 

  17:25

  Het peloton rekent Eriksson en Kron nog in voor het aansnijden van de S-Bocht. De renners in de grote groep mogen het nog uitvechten voor plek 4. 

  17:24

  Het is een aangename kennismaking met 2 nieuwe coureurs vandaag.

  Karl Vannieuwkerke
  17:23

  Cavagna lijkt de derde plaats nog wel uit de brand te kunnen slepen. Zo zou Soudal-Quick Step toch nog eens met een podiumplek uitpakken in het Vlaamse voorjaar. 

  17:21

  Godon lijkt de man in het voordeel op de finish van de S-Bocht. Of kan Healy zijn sterke koers toch nog belonen met een zege? 

  17:20

  Nog 8 kilometer

  Healy en Godon blijven goed samenwerken met nog 2 hellingen in het verschiet. Zij rijden nog steeds 30 seconden voor Cavagna uit. 

  17:18

  De Lie met het monsterverzet

  In het peloton bepaalt nog steeds Arnaud De Lie het tempo op een wel erg groot verzet. Quinten Hermans gaat ook nog aardig mee. Al spreekt hun achterstand op het kopduo boekdelen: 1'15". 

  17:17

  Cavagna staat bijna stil, hij komt boven op een kleine halve minuut. Kron en Eriksson rijden ook nog steeds voor het peloton uit op de Moskesstraat. 

  17:16

  Moskesstraat

  Healy trekt alle registers nog eens open op de steile Moskesstraat. Godon gaat makkelijk mee en neemt zelfs even het commando over van de Ier. 

  17:15

  Wat rest er nog?

  De beklimmingen van de Moskesstraat, Holstheide en de S-Bocht zijn de laatste 3 van de dag. Rijden Godon en Healy elkaar nog meer de vernieling in? Of gaan ze met 2 naar de streep?