Tim Merlier knalt naar zege na namiddagje waaieren in Benelux Tour

  Benelux Tour: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijddroog  20°Cdistance 169.6 km
  location 13:23: Surhuisterveen - 16:45: Dokkum
  trophy Tim Merlier
  einde
  startfinish
  0306090120169.6

   De eerste rit in de Benelux Tour is een prooi geworden voor Tim Merlier (Alpecin-Fenix). De Belgische spurtbom beschikte over de snelste benen in de eerste waaiergroep. Remco Evenepoel moest in Friesland een minuut prijsgeven na materiaalpech in de finale.

   Bekijk de hoogtepunten van de eerste etappe:

   Pech voor Sagan en Evenepoel

   De Benelux Tour, de opvolger van de Eneco Tour, begon in Friesland. De lokale weerman voorspelde waaiers en die kreeg u ook.

    

   De 7 vroege vluchters - met de Belgen Livyns, Robeet en Vanhoof - waren een vogel voor de kat wanneer de grote jongens het spel speelden in de finale. 

    

   Ook Remco Evenepoel zat mee voorin, maar hij moest afhaken met materiaalpech. In het gewoel had zijn voorwiel het begeven en de reparatie nam te veel tijd in beslag. 

    

   Uiteindelijk zou de man in vorm net geen minuut moeten prijsgeven. Tijdverlies dat hij morgen deels kan goedmaken in een korte tijdrit.

   Evenepoel was niet de enige pechvogel. Ook de ervaren acrobaat Peter Sagan liet zich verrassen in het noorden van Nederland. Hij buitelde over de kop.

   Voorin lieten ze het niet aan hun hart komen. Snelle jongens als Gaviria, Merlier en Pedersen zouden in de eerste waaier om de zege sprinten.

    

   Merlier knalde naar de winst én de leiderstrui. De Duitser Bauhaus kon hem niet remonteren in Dokkum.

   Bekijk de sprint van Tim Merlier

   "Sprinten om waaier te halen"

   Tim Merlier heeft zijn 8e overwinning niet cadeau gekregen. "Ik heb moeten sprinten om de eerste waaier te halen", doet hij zijn verhaal. "Ik dacht dat ik het niet zou redden."

    

   "Eens in de groep kon ik op Gianni Vermeersch rekenen, de ideale kompaan. Hij hield de aanvallers binnen schot", gaat Merlier voort.

    

   "In de laatste kilometer kwam ik goed uit de laatste bocht. Daarna was het wachten om op het juiste moment mijn sprint te lanceren", besluit Merlier, die nadien elke trui mocht passen op het podium.

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

   Benelux Tour
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSurhuisterveen - Dokkum169,6 kmMerlierMerlier
   2individuele tijdritLelystad - Lelystad11,1 kmBisseggerBissegger
   3wegwedstrijdEssen - Hoogerheide168,3 kmvan der HoornBissegger
   4wegwedstrijdAalter - Ardooie164,6 kmMerlierBissegger
   5wegwedstrijdRiemst - Bilzen192 kmEwanKüng
   6wegwedstrijdOttignies - Houffalize207,6 kmColbrelliColbrelli
   7wegwedstrijdNamen - Geraardsbergen177,9 kmMohoricColbrelli

   Fase per fase

   1. 16 uur 47. Die andere pechvogel van de dag, Peter Sagan, verliest meer dan 2 minuten in rit 1. .
   2. 16 uur 46. Evenepoel binnen de minuut. Evenepoel beperkt de schade. Hij komt iets minder dan een minuut na Merlier over de streep in Dokkum. Morgen kan de kopman van Deceuninck - Quick Step revanche nemen in de tijdrit. .
   3. 16 uur 45 match afgelopen
   4. Laatste km. Pöstlberger wordt het mikpunt in de laatste kilometer. . 16 uur 44.
   5. 16 uur 43. Nog 2 km: de Oostenrijker Pöstlberger probeert de sprint te ontlopen. .
   6. 16 uur 42. Tim Merlier moet de laatste bocht ingaan in de top 10. Dan redt hij het wel. cocommentator en oud-sprinter Theo Bos.
   7. 50 km/u. Nog 3 km: het gaat hard voorin. De snelheidsmeter geeft 50 km/u aan. . 16 uur 41.
   8. 16 uur 36. Nog 6 km: een kopgroep van een 40-tal renners zet met een strak tempo koers richting de finish. Ontsnappen lijkt geen optie meer, sprinten wel. Caleb Ewan zal niet meestrijden. De Australische topsprinter hinkt achterop. .
   9. 16 uur 36. Merlier maakt een goeie kans, maar er zit nog mooi volk voorin. Renaat Schotte.
   10. 16 uur 32. Nog 10 km: Tim Merlier is ook op de afspraak. De voormalige Belgische kampioen kan in Friesland rekenen op de steun van Gianni Vermeersch. .
   11. 16 uur 28. Laatste ronde. In Dokkum, bekend van de Elfstedentocht, luidt de bel voor de laatste ronde. Nog 13 km. Voorin demarreren ze slag om slinger. Sanremowinnaar Jasper Stuyven is een van de renners die de gashendel verder opendraait. Andere mannen aan het front: Asgreen, Benoot, Campenaerts, Mohoric, Naesen, Wellens ... .
   12. 16 uur 17. Nog 22 km: terwijl Peter Sagan tussen de volgauto's op zoek gaat naar de aansluiting, verbijt Remco Evenepoel de frustratie in het peloton. Morgen in de tijdrit dan maar? .
   13. 16 uur 16. Sagan valt: "Hij blijft vloekend op die fiets zitten".

    Sagan valt: "Hij blijft vloekend op die fiets zitten"

   14. Sagan over de kop. Nog 23 km: Peter Sagan vloekt zich een ongeluk. De voormalige wereldkampioen is zonet over de kop gebuiteld. . 16 uur 15.
   15. 16 uur 11. Pech voor Evenepoel! "Dit is voor de mecanicien de interventie van zijn leven".

    Pech voor Evenepoel! "Dit is voor de mecanicien de interventie van zijn leven"

   16. Evenepoel van waaier 1 naar waaier 3. Pech voor Remco Evenepoel. De man in vorm rijdt mee in de voorste waaier wanneer zijn voorwiel het begeeft.  Het duurt even vooraleer een mecanicien de fiets weer aan de praat krijgt. Zo komt Evenepoel in waaier 3 terecht. . 16 uur 10.
   17. 16 uur 08. Samensmelting. Nog 30 km: de eerste waaiergroep heeft de 7 leiders bijgebeend. Een 45-tal renners fietst nu op kop. .
   18. 15 uur 59. De wind maakt er een vreselijke wedstrijd van voor de sprinters. Renaat Schotte.
   19. 15 uur 58.
   20. Waaiers. Nog 40 km: de 7 leiders rijden bijna 3 minuten voor het peloton uit. Op 1 minuut volgt een eerste waaier met mooi volk. Onder anderen Remco Evenepoel is van de partij. . 15 uur 57.