Italiaanse Marta Cavalli kiest het juiste moment en verrast in de Amstel Gold Race

Amstel Gold Race (vrouwen)
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 129 km
location 10:35: Maastricht - 14:05: Vilt
trophy Marta Cavalli
einde
startfinish
020406080100129

  Marta Cavalli (FDJ) heeft de topfavorieten een loer gedraaid in de Amstel Gold Race voor vrouwen. De 24-jarige Italiaanse reed net na de Cauberg weg uit een elitegroepje en soleerde - met beenstukken en de nodige paardenkracht - naar de mooiste zege uit haar carrière. Een ietwat misnoegde Demi Vollering (SD Worx) won op enkele seconden het sprintje voor de tweede plaats. 

  Sterke kopgroep met o.a. Vollering en Van Vleuten

  Het tempo lag vanaf de start heel hoog, waardoor aanvallen in de openingsfase erg moeilijk werd. 

   

  Op de Eyserbosweg barstte de koers dan toch volledig los door een aanval van Niewiadoma. Een select groepje rensters met onder meer Brand, Van Vleuten en Vollering sloeg een kloofje, maar kreeg maar weinig ruimte van het peloton.

   

  Op het moment dat ze ingerekend werden, gaf Van Vleuten er opnieuw een lap op. Alleen Vollering en Niewiadoma konden haar volgen. Van den Broek-Blaak, Van Dijk, Lippert en Henderson konden even later toch de aansluiting maken.

   

  Vervolgens begon het gejojo in de wedstrijd. Steeds op het moment dat het zevental ingerekend leek te worden, liepen ze weer wat uit. Op 35 kilometer van het einde was het toch einde verhaal voor de koploopsters. 

  Cavalli verrast topfavorieten

  In de finale kregen we de ene na de andere aanval. Rooijakkers, Sierra en Spratt probeerden het als eersten. Garcia wou naar het drietal toerijden, maar bleef hangen in de befaamde chasse patate. Op 10 kilometer van het einde werden ze weer ingerekend door het peloton.

   

  Ook Fisher-Black, Reusser, Paladin en Borgli konden het peloton niet ontvluchten. 

   

  Op de laatste passage van de Cauberg draaide Van Vleuten direct de gashendel open. Ze kwam als eerste boven, gevolgd door Niewiadoma, Cavalli, Garcia, Vollering, Moolman-Pasio en Lippert.

   

  Boven op de top viel het even stil. Cavalli profiteerde van het moment en plaatste een demarrage. De achtervolging kwam te laat tot stand, ook al door een kleine communicatiehapering bij SD Worx. 

   

  De 24-jarige Italiaanse wist uit handen van de achtervolgsters te blijven en soleerde zo naar de mooiste overwinning uit haar carrière.

   

  In de sprint bleek Vollering over de snelste benen te beschikken. Lippert mocht het andere podiumplekje bezetten. Van Vleuten werd 4e. 

  Reacties na de Amstel Gold Race:

  Marta Cavalli: "Dit is de grootste overwinning uit mijn carrière"

  Ashleigh Moolman-Pasio: "Moment van twijfel in het slot"

  Annemiek van Vleuten: "De koers is voor mij niet zwaar genoeg geweest om het verschil te maken"

  Uitslag Amstel Gold Race (vrouwen)
  naamploegresultaat
  1Marta Cavalliin 3u17'41"
  2Demi Volleringop 4"
  3Liane Lippertz.t.
  4Annemiek van Vleuten
  5Katarzyna Niewiadoma
  6Mavi García
  7Ashleigh Moolman Pasio7"
  8Elisa Balsamo9"
  9Coryn Riveraz.t.
  10Sofia Bertizzolo

  Fase per fase

  1. 14 uur 04. Bingo voor Marta Cavalli in de Amstel!

   Bingo voor Marta Cavalli in de Amstel!

  2. 13 uur 58. Cavalli wint! De Italiaanse houdt het en wint de Amstel Gold Race. Vollering sprint naar de 2e plaats en Lippert naar de 3e. Van Vleuten wordt uiteindelijk 4e. .
  3. 13 uur 58. Cavalli demareert. Moolman-Pasio zet zich op kop voor Vollering. Maar de vogel lijkt gaan vliegen! .
  4. 13 uur 56. Met 7 komen ze boven. Onder anderen Niewiadoma, Cavalli, Garcia, Vollering en Moolman-Pasio kunnen Van Vleuten volgen.  .
  5. 13 uur 55. Van Vleuten wil iedereen dood doen. Ruben Van Gucht.
  6. 13 uur 54. Aanval Van Vleuten. Van Vleuten begint er vroeg aan. Wie kan haar volgen? .
  7. 13 uur 53. Laatste passage Cauberg. De rensters draaien links op. We zien Balsamo, Van Vleuten, Vollering en enkele rensters van Jumbo-Visma. .
  8. 13 uur 51. In het peloton zijn ze zich volop aan het positioneren richting Cauberg.  .
  9. 13 uur 50. Nog 7 km: aanval Van Dijk. Van Dijk probeert op kousenvoeten weg te rijden, maar het peloton laat haar niet wegrijden.  .
  10. 13 uur 45. Aanval Reusser. Reusser gaat stevig tekeer op de Bemelerberg. Van Vleuten, Vollering en Balsamo volgen vlot. Het tempo valt vervolgens weer stil. .
  11. 13 uur 43. Ook de drie koploopsters worden onder impuls van SD Worx gegrepen. We rijden met een gegroepeerd peloton naar de voet van de Bemelerberg. .
  12. 13 uur 42. Garcia gegrepen. De 3 koploopsters hebben nog zo'n 20 seconden. .
  13. 13 uur 36. Nog 12 km: alles op een zakdoek. Op de Geulhemmerberg is alles in één beeld te vangen. Van den Broek-Blaak maakt tempo in het peloton, dat op 20 seconden van de kopgroep volgt. Garcia hangt ertussen. Duiken we met een gegroepeerde groep de finale in? .
  14. 13 uur 32. De rensters gaan de laatste ronde in.  .
  15. 13 uur 28. Voorlaatste passage Cauberg. In het peloton maakt Moolman-Pasio tempo voor SD-Worx. Mavi Garcia versnelt achter de rug van de Zuid-Afrikaanse. Het verschil met de koploopsters bedraagt nog maar 12 seconden.  .
  16. 13 uur 26. Nog 23 km. Kopgroep: Spratt, Sierra Canadilla en Rooijakkers + 19" Elizabeth Holden + 28" Peloton .
  17. 13 uur 23. De tegenaanval van Van Anrooij en Mackaij wordt al snel ongedaan gemaakt.  .
  18. 13 uur 21. Op de Bemelerberg geven Van Anrooij en Mackaij er een lap op. Ze slaan een kleine kloof. Door hun versnelling nadert het peloton de vluchters: 27 seconden is het verschil. .
  19. 13 uur 13. 3 leidsters. Rooijakkers krijgt het gezelschap van Spratt (BikeExchange-Jayco) en Arlenis Sierra Canadilla (Movistar). Het peloton volgt op 12 seconden. We naderen de Bemelerberg. .
  20. 13 uur 13. Het groepje wordt al snel gegrepen. Pauliena Rooijakkers (Canyon-SRAM) probeert het vervolgens solo.  .

  Bekijk hieronder de verrassende ontknoping: