Ga naar de inhoud

Yellow Tigers dromen 1 set tegen Japan, maar kunnen niet opnieuw stunten

 di 4 oktober 2022 16:05
wk volleybal
Japan
België
einde
21
set 1
25
25
set 2
20
25
set 3
16
25
set 4
22
3
score
1

Op het WK volleybal hebben de Yellow Tigers hun eerste wedstrijd in de tweede groepsfase verloren. Japan won - vrij logisch - met 3-1. De Belgische volleybalvrouwen presteerden uitstekend in de eerste set, maar waren daarna niet opgewassen tegen een sterker Japan. De kansen op de kwartfinales nemen dus (een beetje) af. Morgenavond spelen ze een sleutelmatch tegen Argentinië. 

Het WK volleybal van de Yellow Tigers begon vorige week met enkele uitstekende prestaties. Vandaag openden de Belgische volleybalvrouwen de tweede ronde van het toernooi tegen topland Japan. 

 

Een zoektocht naar bevestiging, met een wisselend gelaat.

 

Zo begonnen de Tigers uitstekend aan de partij. De Belgische volleybalvrouwen straalden vertrouwen uit en domineerden de eerste set met 21-25. Sterspeler Britt Herbots heerste als vanouds tegen de kleinere Japanners.

 

Maar de tegenstander van de Tigers maakte die centimeterkloof ruimschoots goed met technische behendigheid en vooral een uitgekiend ploegenspel. Japanners worden vaak geroemd om hun collectieve ingesteldheid. Een kernwaarde die ook het nationale volleybalteam uitademde. Pars pro toto. Een onverwrikbaar blok, zonder uitgesproken sterren.

 

België heeft met Britt Herbots wél een speerpunt rondlopen. Maar in de tweede (25-20) en derde set (25-16) kon de belangrijke Belgische nog moeilijk in stelling gebracht worden. En als de Tigers uitpakten met een kwieke aanval, botste de bal te vaak op een sublieme receptie van de tegenstander. Het recept van een moeizaam middenstuk van de match.

 

Bondscoach Gert Vande Broek gaf zijn team dan ook een veeg uit de pan en maande hen aan om minder "te zagen tegen elkaar" en meer "durf te leggen in hun spel". De Tigers knokten terug in de derde set, maar gingen dapper ten onder met 22-25. 

 

Veel tijd om te herbronnen is er niet. Morgen wacht Argentinië al.

Reacties na de match tegen Japan:

Gerelateerd:

Japan - België

16:10

Japan maakt het af in de 4e set: 25-22

16:06

EINDE: 3-1!

Het WK volleybal van de Yellow Tigers begon vorige week met enkele uitstekende prestaties. Vandaag openden de Belgische volleybalvrouwen de tweede ronde van het toernooi tegen Japan. Een zoektocht naar bevestiging, met een wisselend gelaat. De Tigers begonnen sterk aan de partij en domineerden de eerste set (21-25). Maar nadien dicteerde het sterke en vinnige Japanse ploeg de wet. 

16:02

De tijd dringt, Japan staat op 22! Maar voorlopig blijven de Belgen in leven

Cocommentator Dominique Baeyens
16:00

Bondscoach Gert Vande Broek en zijn Tigers steken de koppen nog eens bij elkaar. De bondscoach maant zijn ploeg aan om risico te nemen en niet te veel "brave balletjes" te versturen. Alles of niets!

15:57

Wat een veerkracht bij de Belgen! De Tigers kruipen terug naar een 17-16-stand. De Belgische volleybalvrouwen tonen opnieuw vertrouwen in hun aanvalsspel, maar de dekselse Japanners slagen er nog te vaak in om de hete aardappel feilloos weer door te geven.

15:54

Dit is goed om te zien. De Belgen knokken zich terug in de partij. 13-12!

Commentator Marc Willems
15:40

De Belgen laten zich niet kennen in de vierde set. Britt Herbots slaakt een kreet uit na een keiharde smash. De Belgische knalt de Tigers zo terug op een 7-5-score.

15:40

Yellow Tigers ondergaan wet van de sterkste in de 3e set: 25-16

15:38

2-1 voor Japan!

De Yellow Tigers kunnen de eerste set niet bevestigen. De tweede deel van de tweede set was hoopvol, maar kwam te laat. Japan wint set 3 overtuigend met 25-16.

15:32

Twee hoopgevende momenten na elkaar. De Belgen zetten twee rally's naar hun hand. Kunnen de Belgische vrouwen verder op dit elan? 15-23.

15:25

Recepties kunnen soms moeilijk zijn. Iedereen kent het wel: zaterdagavond te stevig gefeest, en dan op zondagvoormiddag cava onder uw neus geschoven krijgen op een receptie in de lokale parochiezaal. 

Elk zijn receptie-probleem. Ook de Yellow Tigers worstelen momenteel met de receptie van hun tegenstander. Japan pareert voorlopig alle aanvallen van onze landgenoten en zetten die nadien ook feilloos om in een eigen kans. Frustrerend. Het sprankelt even niet bij Herbots en co.

15:22

Het is een makkelijke, maar moeilijk uit te voeren opdracht: We moeten Britt Herbots weer in de wedstrijd brengen.

Cocommentator Dominique Baeyens
15:18

De Tigers zijn deze keer wel op hun hoede. Na het mislukte begin van set 2, zijn onze Belgen de evenknie in de derde set. Met een 4-4-score overleefden de Tigers het beginoffensief van hun tegenstander.

15:15

We moeten opnieuw de controle op onze opslag vinden. Daarnaast moeten we weer het tempo opkrikken en iets meer risico leggen in ons spel.

Bondscoach Gert Vande Broek
15:10

Japan pakt set 2 met 25-20

15:09

1-1!

De Tigers genoten in het begin van de 2e set te veel na van hun uitstekende 1e. Hierdoor keken de Belgen meteen aan tegen een serieuze kloof van 6 punten. De Belgische volleybalvrouwen knokten nog dapper terug, maar hadden alle moeite van de wereld met het tempo van de vinnige Japanners.

15:04

There is no I in Japan

Japanners worden vaak geroemd om hun collectieve ingesteldheid. Ook het nationale volleybalteam ademt die kernwaarde. Pars pro toto. De roodhemden nemen elk hun rol en verantwoordelijkheid op in de ploeg. Een sterk blok, zonder échte individuele sterren.

14:56

Marlies Janssens toont zich dodelijk op haar opslag. Het nummer 13 van de Tigers blaast de libero van Japan omver met een loeiharde streep. Time-out  bij 18-12.