Ga naar de inhoud

Yellow Tigers schieten goed uit de startblokken op het EK volleybal

 vr 20 augustus 2021 18:22
EK volleybal
Azerbeidzjan
België
einde
13
set 1
25
24
set 2
26
13
set 3
25
0
score
3

De Belgische volleybalvrouwen hebben hun openingsmatch op het EK volleybal met verrassend weinig moeite gewonnen. Azerbeidzjan werd aangekondigd als een lastige klant, maar hield het uiteindelijk maar iets meer dan een uur vol.

Op de Europese ranglijst bekleedt Azerbeidzjan de 5e plaats, onder meer dankzij een halve finale op het EK van 2017. Een stevige opener dus voor de Yellow Tigers, die zelf 7 plaatsen lager staan.

 

Maar na een gelijkopgaand begin was het vrij snel duidelijk dat het klasseverschil in het voordeel van de Belgen uitviel. Vooral Britt Herbots (20 punten) en Marlies Janssens (13 punten) scoorden vlot en koppelden dat ook nog eens aan een gevaarlijke opslag.

 

Enkel in de tweede set ging het een stuk moeizamer voor de Belgen. Bij 16-14 werd dan toch een kloof geslagen, maar de Azeri's liepen er alsnog mee weg en kregen 2 setpunten. Die werden weggewerkt/verkwanseld, waarna de Tigers overnamen en alsnog wonnen.

 

Een bemoedigend begin van het EK voor de Belgen, want hiermee neemt het een optie op een plaats in de top 3 van de groep, waardoor het in de volgende ronde (op papier) een topland kan vermijden. Zondag krijgt het met Servië, de nummer 1 van de Europese ranking en de regerende Europese kampioen, al zo'n topland voor zich.

Lees ook:

Hoogtepunten uit de match

Azerbeidzjan-België

18:17

Ook de derde set gaat naar de Yellow Tigers: 13-25

18:17

Einde: 3-0-zege voor België

De Yellow Tigers hebben uiteindelijk met sprekend gemak afgerekend met Azerbeidzjan. Enkel in de tweede set hadden ze wat geluk nodig om het laken naar zich toe te trekken. Een bemoedigende start in ieder geval.

18:14

De Tigers komen niet meer in de problemen. Met knap volleybal lopen ze uit tot 20-12. Dat kan niet meer mislopen.

18:05

In tegenstelling tot de 2e set kunnen de Belgen nu wel al snel een kloof slaan: 9-5. Komen de Azeri's hier nog van terug?

17:56

Yellow Tigers winnen moeizaam de tweede set met 24-26

17:54

Set 2: Tigers vanuit verloren positie naar 2-0

De Yellow Tigers hebben al minstens een puntje te pakken, maar ze zullen natuurlijk meer willen. Azerbeidzjan leek op weg naar de zege, maar in de slotfase keerde het nog. Waar de Azeri's misten, twijfelde Marlies Janssens op setpunt niet: 26-24.

17:53

Azerbeidzjan krijgt bij 24-22 twee setballen, maar ze worden allebei weggewerkt door de Belgen. Kan het dan toch nog?

17:46

De Belgen zijn het wat aan het weggeven, want van 16-14 in het voordeel gaat het naar 17-20 in het nadeel. Kan het deze 2e set nog redden?

17:35

In de tweede set geeft Azerbeidzjan een stuk meer tegengas. De Belgen hebben een stuk meer moeite om afstand te nemen, maar doen dat nu toch: 11-9.

17:26

Yellow Tigers winnen de eerste set met 13-25

17:23

Eerste set: indrukwekkende Tigers winnen met 25-13

Britt Herbots hamert het laatste punt van de eerste set binnen. De Tigers halen die met sprekend gemak binnen, met 25-13. Azerbeidzjan is tot nu toe teleurstellend, maar dat is voor een groot deel ook de verdienste van de Belgen.

17:14

Het werd als een moeilijke match aangekondigd, maar na een gelijkopgaand begin lopen de Yellow Tigers nu ver weg van Azerbeidzjan. Bij 15-8 lijkt de eerste set al zo goed als binnen.

17:05

Er zijn nog maar 5 punten gemaakt, maar het is nu al duidelijk dat het geen walk in the park wordt voor de Yellow Tigers.

Marc Willems (Sporza)
17:02

Start (met een challenge)

Het eerste punt is al meteen een heel lang, ook omdat er een bijna eindeloze challenge aan te pas komt. Uiteindelijk krijgen de Belgen gelijk. Het eerste punt is voor de Tigers.

13:45

Aftellen naar opener: "Winnen is de boodschap"

09:56

Meteen druk op openingswedstrijd

Met Europees kampioen Servië en topland Rusland zijn de Yellow Tigers ingedeeld in een moeilijke poule. Alleen de beste vier landen per poule stoten door naar de achtste finales. De Belgische volleybalvrouwen zullen dus zeker moeten winnen tegen Frankrijk en Bosnië-Herzegovina.

Maar ook tegen Azerbeidzjan zou een zege welkom zijn, om in de volgende ronde een reekshoofd te ontlopen. "De kans is groot dat de eerste match tegen Azerbeidjan al beslissend is", zegt volleybalcommentator Marc Willems.