Jordan Bos
90'
Jordan Bos
1 - 3

Anderlecht heeft de 16e speeldag geopend met een overwinning in Westerlo. Paars-wit kwam nauwelijks in de problemen bij de staartploeg, al wrong het wel heel wat kansen de nek om. In het klassement staan de Brusselaars stevig tweede.

Westerlo - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Kans na kans voor Anderlecht voor en ook na de rust, maar de geruststellende goal viel maar niet. Tot Delaney halverwege de tweede helft de 0-2 kan binnenprikken na een prima actie van Sardella op rechts. Bij een dubbele voorsprong twijfelde niemand nog aan de overwinning van een dominant Anderlecht.

• Man van de Match: Kasper Dolberg was de enige aanvaller die geen stevige misser liet optekenen bij Anderlecht. Na een avondwandeling door de Westelse verdediging schoof de Deense topschutter de 0-3 binnen, goed voor zijn 10e van het seizoen.

• Opvallend: Nog maar eens Danish Dynamite, deze keer met triple D. Zowel Dreyer, Delaney als Dolberg troffen vandaag raak voor de Brusselaars.

Kansen aan beide kanten voor rust, maar Anderlecht scoort als enige

Anderlecht en Westerlo mochten de terugronde op gang trappen. Voor die gelegenheid mocht Benito Raman verrassend nog eens opdraven in de Brusselse basis.

Al na nog geen 10 minuten had Raman al kunnen scoren, hij stuitte van dichtbij op Bolat. Maar vooral de herneming van Anders Dreyer moest beter: de Deen knalde wild over het lege doel.

Een dominant Anderlecht kreeg na 20 minuten dan toch wat het verdiende. Deze keer deed Dreyer het wel prima na een lekkere lange bal van Stroeykens. Aannemen en heerlijk binnen knallen, Bolat was kansloos.

Het leek een kwestie van tijd tot de logische 0-2 zou vallen na een halfuur eenrichtingsvoetbal. Vooral Raman liet een wenkende kans op dat tweede doelpunt liggen.

In het zicht van de rust kwam Westerlo dan toch eens goed opzetten. Augustinsson hielp zijn slecht uitgekomen doelman Schmeichel een handje door de 1-1 voor de lijn te keren.

Zelf stond de goalie paraat op pogingen van de klungelende Westerlo-verdedigers Haidara en Bayram, die hun foutjes probeerden recht te zetten met een goal.

Toch nog oppassen geblazen dus voor Anderlecht, dat zich een halfuur lang leek op te mogen maken voor een zorgeloze avond in de Kempen.

Delaney en Dolberg zorgen voor de verlossing

Het anders zo efficiënte Anderlecht liet ook na de rust heel wat kansen op de 0-2 liggen.

De lat stond in de weg voor Kasper Dolberg, Raman zette op een minuut tijd 2 grote kansen naast. Zijn wedstrijd zat er dan ook op, Yari Verschaeren maakte zijn comeback na 8 maanden afwezigheid.

Het nummer 10 stond nog maar net op het veld toen Delaney voor de geruststellende 0-2 zorgde na een prima actie van Sardella.

Dolberg dikte na een avondwandeling door de defensie van de thuisploeg de score nog aan tot 0-3, de definitieve doodsteek voor Westerlo.

De eerredder van Bos, die een slapende Patris overtrof, was nog slechts een voetnoot in een wedstrijd die een dominant Anderlecht al even beslist had.

Zo verstevigen de Brusselaars hun tweede plaats in het klassement en naderen ze zelfs tot op een puntje van Union. Westerlo blijft hangen op de voorlaatste plaats met amper 11 punten.

Bolat: "Het moet dringend veranderen, dit kan zo niet verder"

• Sinan Bolat (Westerlo): "Het is een zware ontgoocheling. We slikken veel te makkelijk goals en gaan niet scherp genoeg om met onze kansen. Het is bij ons al een heel seizoen lang een probleem dat we niet voldoende geconcentreerd aan de wedstrijd beginnen. Dat moet dringend veranderen. Het kan zo niet verder, dat beseft iedereen. Het minste wat we kunnen doen, is elke wedstrijd scherp beginnen."

• Jonas De Roeck (trainer Westerlo): "We hebben voldoende kansen gecreëerd en moeten scherper zijn op de sleutelmomenten in de wedstrijd. Soms maken we het ons moeilijker dan het moet. Met momenten hebben we getoond dat we een goede ploeg zijn, die het Anderlecht moeilijk kan maken. We hebben bijna evenveel doelpogingen als Anderlecht, maar zij waren gewoon heel efficiënt."

• Brian Riemer (trainer Anderlecht): "We domineerden het eerste halfuur en hadden meer moeten scoren. Zo bleef de wedstrijd nog in leven. Het was frustrerend om met dat valse gevoel van veiligheid te zitten met al die gemiste kansen. Maar ik ben blij om te zien hoe we vooruitgang boeken als team op voetballend vlak."