Jupiler Pro League - speeldag 15 - 24/11/23 - 20:46
81'
Chidera Ejuke
1 - 1
81'

Niet de herstart waar Antwerp op gehoopt had. STVV - met de onvermijdelijke Koita in een hoofdrol - maakte het de landskampioen in de eerste helft knap lastig en beloonde zichzelf met de voorsprong. Maar met Antwerp ben je nooit klaar: onder impuls van invaller Chidera Ejuke pakte The Great Old in het slot alsnog een punt.

STVV - Antwerp in een notendop

Man van de match: Het was vooral voor de rust, maar de eeuwige smaakmakers bij STVV waren ook vanavond Jarne Steuckers en Abou Koita. De ene met puntige passjes, de andere met dribbels en bommen van zijn slof. Heerlijk voetbal op Stayen.

Sleutelmoment: Tien minuten voor tijd brengt Ejuke de landskampioen op gelijke hoogte met een geweldig schot. Een krul naar de verste paal brengt euforie, maar niet genoeg om daarna nog volledig over de thuisploeg te gaan.

Opvallend: Het maakt eigenlijk niet uit wat er in een match met STVV gebeurt voor de 80ste minuut. Voor de vierde match op rij valt er nog een laat doelpunt, voor de derde keer geven de Limburgers op die manier punten uit handen.

Opvallend (2): De landskampioen geraakt dit seizoen buitenshuis amper nog aan punten. Na deze wedstrijd is het 7 op 24 voor Stamnummer 1.  Wanneer komt de vorm van vorig seizoen terug?

Dirigeerstokje

"Tegen dit Antwerp - landskampioen, bekerhouder, supercupwinnaar - hebben we niets te verliezen", kondigde Thorsten Fink aan voor de wedstrijd. Respect aan de kant van het veld, maar op het veld gingen zijn jongens onbevreesd vol aan de bak.

Uitblinkers te over bij STVV, zeker voor de rust. Na een kwartier snuffelen nam STVV het dirigeerstokje over van de landskampioen. Via Steuckers en Delorge werd er heerlijk gecombineerd, tot in de zestien. Daar werd vaak - en veelal door Zahiroleslam - niet genoeg gedaan met de bal.

Wel was er Koita, die op vrije trap Butez testte op diens rechterkant.

Net voor tijd werd passeur Steuckers door de winger bediend, en trapte hij heerlijk van buiten de zestien de Kanaries op voorsprong.

Antwerp, niet onmondig maar voor de rust vooral niet creatief en weifelend, op achtervolgen aangewezen.

Verstikking

Voor rust kwam een kleine reactie, tijdens de koffie greep Van Bommel in. Ejuke en Wijndal verversten de rechterkant, en maakten nadien zo goed als al het mooie weer bij de bezoekers.

Kans na kans, en verstikking volgden, maar Antwerp slaagde er niet in om Suzuki echt te bedreigen. Integendeel, STVV brak regelmatig uit en maakte het Antwerp achteraan nog regelmatig moeilijk.

Moedig verdedigen ten spijt, brak het Truiense verzet tien minuten voor tijd. Ejuke, topwissel van Van Bommel, maakte zich vrij en krulde overheerlijk de winkelhaak aan flarden.

Een slotoffensief dat geen doelkansen meer opleverde, volgde. Het probleem van Antwerp perfect uitgebeeld: scoren is toch zo moeilijk. De inhaalbeweging naar de top is nog niet echt ingezet.

Van Bommel over het veld: "Alsof je een bal over beton laat glijden"

Mark van Bommel (Antwerp): "Het veld heeft sowieso een grote rol gespeeld.  Ik denk dat iedereen die van voetbal houdt, dit... Haat is overdreven, maar in de hoogste divisie moet je gewoon op gras spelen. Vorig jaar wonnen we ook hier, en toen zei ik exact hetzelfde. Dit is geen kunstgras, dit is gewoon oud hockeykunstgras. Het is gewoon keihard, je hoort het ook, alsof je een bal over beton laat glijden. Als je kunstgras hebt, dan moet je ook echt goed kunstgras hebben. En dan nog ben ik er geen fan van.

Van het spel van zijn mannen was Van Bommel ook geen fan: "De eerste helft was de technische uitvoering heel erg slecht. De momenten dat je goed aan kan vallen, is de pass of achter de speler, of niet goed, of met een stuiter, waardoor je de aanval vertraagt. Er waren veel slordigheden, veel onnodig balverlies, waardoor je de tegenstander niet kan domineren."

Thorsten Fink (STVV) kon niet teleurgesteld zijn na de wedstrijd: "We hebben een punt gehaald tegen de kampioen, de eerste helft speelden we ook heel goed. We deelden de bal exact met Antwerp, en lieten hen geen schot op doel toe: dat betekent dat we heel goed gespeeld hebben.  Maar je kan zo geen 90 minuten spelen. Als je dat kan, speel je mee voor het kampioenschap."

Ook Toby Alderweireld was niet te spreken over het veld na de partij: " Ik vind het persoonlijk een kleine schande dat hier op een kunstgrasveld moeten voetballen. Het is heel moeilijk op dit veld. Het kan toch niet zijn dat één team op dit veld mag spelen en de rest op normaal gras speelt. Aan zo'n ondergrond moet je wennen en die tijd hebben we niet."

Bruno Godeau (STVV): "Je moet zeggen dat we de eerste helft goed gedomineerd hebben, vanaf de eerste minuten. In de tweede helft hadden ze de controle, hadden ze invallers die meteen het verschil maakten, die beter waren dan de basisspelers. 1-1 is eigenlijk een verdiende uitslag voor beide ploegen."

90+7'

Bij STVV zijn ze een beetje boos, maar Put fluit onverbiddelijk voor het einde van de match terwijl de thuisploeg wil uitbreken. Na de heerlijke 1-0 van Steuckers reageerde invaller Ejuke in de tweede helft met een eigen parel. Antwerp kwam daarna nog opzetten voor de overwinning, maar kreeg geen goeie kans bij elkaar gespeeld. Weeral puntenverlies op verplaatsing voor de landskampioen.

90+6'
90+5'

Bijna Tuur

Bijna slipt Arthur Vermeeren de bal tussen de Truiense verdediging. In de uitbraak die volgt, moet Janssen aan de noodrem. Geel is zijn terechte deel.

90+5'

Raket Ejuke

Ejuke gaat pijlsnel voorbij twee Truienaren maar moet dan met links trappen. Dat is niet zijn goede rechter, en het leer hobbelt voorlangs. Nog twee minuten.

90+1'
90+1'

90'

Gejuich in het Antwerpvak, zes extra minuten komen erbij, toont de vierde ref. Waar die minuten gestolen zijn, weten we niet. Ondertussen omsingelen de rode troepen de zestien van Suzuki.

89'

Antwerp ruikt drie punten en houdt een verstikkend tempo aan. STVV moet erachter, hoe lang kan het nog volgen?

86'

Kaya wil scoren

Ik kan dat beter, denkt Kaya. Hij trapt ook met rechts, vanop links, maar zet een tiental meter verder aan. Zijn bal valt te snel, Butez kan er al bij al makkelijk bij.

82'

Nee hoor, de goal is wettig. Gaat Antwerp er nu volledig over?

82'
Ejuke draait de bal lekker binnen.
81'
81'

Ejuke maakt gelijk

Chi-de-ra Ejuke trapt de bal heerlijk tegen het net, een bekroning van een topwedstrijd. Van links, met rechts, gekruld naar de verste paal. Mooie, mooie goal. Maar was er geen buitenspel in de opbouw? De VAR kijkt!

77'

Ejuke trapt

Druk van Antwerp, dat ondertussen met zes kampeert in de zestien van STVV. Ejuke knalt, maar Hashioka staat in de weg. De thuisploeg breekt uit, maar is niet machtig genoeg.