CharleroiStandard
Nicolas Laforge
Stade du Pays de Charleroi
7000

Veel emotie, geen winnaar: Charleroi en Standard verdelen de punten in “choc wallon”

zo 13 augustus 2023 20:32
  1. 29' - Geel - Marco Ilaimaharitra
  2. 29' - Geel - Aron Dønnum
  3. 31' - Doelpunt - Denis Dragus (0 - 1)
  1. 71' - Verv. Denis Dragus door Romaine Mundle
  2. 73' - Geel - Damien Marcq
  3. 75' - Verv. Mehdi Boukamir door Ryota Morioka
  4. 78' - Verv. Hayao Kawabe door Sacha Banse
  5. 88' - Rood - Nathan Ngoy
  6. 90' - Verv. Romaine Mundle door Gilles Dewaele
  7. 90+1' - Doelpunt strafschop - Marco Ilaimaharitra (1 - 1)
  8. 90+3' - Verv. Oday Dabbagh door Antoine Bernier
  9. 90+8' - Rood - Marco Ilaimaharitra
  10. 90+8' - Geel - Zinho Vanheusden
  11. 90+12' - Geel - Jonas Bager
Jupiler Pro League - speeldag 3 - 13/08/23 - 18:32
31'
Denis Dragus
0 - 1
31'
90+1'
Marco Ilaimaharitra
90+1'
1 - 1

Het eerste punt voor Carl Hoefkens als trainer van Standard smaakt eerder zuur dan zoet. De club uit Luik stond 0-1 voor tot de 91e minuut, maar kreeg nog een late penalty tegen. Een wedstrijd vol emoties eindigde met twee rode kaarten. Standard (1 op 9) en Charleroi (2 op 9) schieten weinig op met een punt.

Charleroi - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: In het slot van de reguliere speeltijd zit Ngoy in de zestien naast een doorgekopte bal van Morioka en begaat hij vervolgens een duidelijke trekfout op Dabbagh. Ngoy krijgt rood, Charleroi een penalty en Ilaimaharitra brengt de thuisploeg zo op de valreep langszij.

• Man van de match: Isaac Mbenza kan met een voldaan gevoel terugkijken op zijn wedstrijd. Hij was de man die voor de aanvallende impulsen zorgde bij Charleroi. Bijna bekroonde hij dat ook met een heerlijke pegel, maar zijn schot strandde op de lat.

• Opvallend: Standard blijft voor de vierde opeenvolgende keer ongeslagen in de Waalse derby. Voor Charleroi is het al van 5 december 2021 geleden dat het de Luikse rivaal nog eens kon verslaan. Een thuiszege tegen Standard dateert zelfs al van 1 maart 2020.

Dragus bezorgt dominant Charleroi koude douche

1 op 6 en 0 op 6. Zowel Charleroi als Standard had zijn competitiestart compleet gemist en dus stond er voor beide teams flink wat druk op de ketel voor de zo al beladen Waalse derby.

Carl Hoefkens greep in en koos voor een driemansdefensie bij Standard. Die werd meteen flink op de proef gesteld, want Charleroi nam met een resem hoekschoppen resoluut het commando in de openingsfase. Op ééntje daarvan kwam Heymans erg dicht bij de 1-0, maar Price redde op de lijn.

Het éénrichtingsverkeer hield aan, Standard kwam amper aan voetballen toe. Halfweg de eerste helft ontsnapten de bezoekers opnieuw, toen een prachtige pegel van Mbenza op de kruising strandde.

De 1-0 hing in de lucht, maar tot ieders verrassing werd het bij een omschakeling op het halfuur plots 0-1. Nieuwkomer Kanga lanceerde Dragus en die nam Koffi te grazen. Eén kans en met dank aan zwak verdedigen bij Charleroi meteen raak, een ijskoude douche voor de thuisploeg.

Penaltyovertreding Ngoy kost Standard de winst

De treffer zorgde voor een keerpunt in de wedstrijd. De schwung was er opeens uit bij Charleroi, terwijl Standard met meer vertrouwen ging spelen. Ook in de tweede helft. Charleroi kreeg geen bal tussen de palen. Price slaagde daar voor Standard wel in, maar Koffi hield de thuisploeg in de match.

Zo bleef het bij een krappe voorsprong voor de bezoekers toch spannend. Een kwartier voor het einde bracht invaller Morioka Dabbagh alleen voor Bodart en de spits maakte het beheerst af, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd voor buitenspel.

In de slotfase gaf Standard de eerste driepunter alsnog uit handen. Ngoy verkeek zich op een doorgekopte bal en trok daarop stevig aan het shirt van Dabbagh. Genoeg voor een rode kaart en een penalty oordeelden de VAR en ref Laforge. Ilaimaharitra liet de kans niet liggen en knalde de gelijkmaker hoog in doel.

Diezelfde Ilaimaharitra werd op zijn beurt nog uitgesloten voor natrappen op Vanheusden. In de meer dan tien minuten extra tijd kwam Standard nog dicht bij de winst, Bokadi kopte op een vrije trap nipt over.

Ngoy verknalt in het slot het feestje voor Standard:

Hoefkens: "Ngoy werd 100 procent eerst geduwd"

• Carl Hoefkens (trainer Standard): "Als je naar de volledige wedstrijd kijkt, dan had een gelijkspel gekund. Maar als je naar het wedstrijdverloop kijkt, dan moet je hier altijd de drie punten pakken. Het was een heel beladen wedstrijd, op het scherp van de snede. Mijn spelers gingen absoluut mee in de duelkracht, in het willen winnen van de tweede bal. Dat was positief, al moesten we bij momenten rustiger zijn aan de bal. Charleroi was enkel gevaarlijk op stilstaande fases en lange ballen, waarvan zij hoopten dat ze goed zouden vallen. Dat is de hele wedstrijd niet gelukt, op één corner na waar de bal van de lijn gered werd. Het was een wedstrijd met weinig kansen voor beide ploegen. Als je dan op voorsprong staat en in het slot nog een penalty slikt, dan is dat heel frustrerend. Ngoy werd 100 procent eerst geduwd, hij werd onder de bal door geduwd. Wat daarna gebeurt, telt niet meer. Dat je niet ziet dat hij de bal door die duw mist, is voor mij onbegrijpelijk. Het is heel jammer, want die drie punten zouden een geweldige boost geweest zijn."

• Felice Mazzu (trainer Charleroi): "We hebben het eerste halfuur en in de tweede helft heel hoog gespeeld. Als er één ploeg vandaag verdiende te winnen, dan was het Charleroi. Een nederlaag was onverdiend geweest. Penalty's horen erbij, tegen OH Leuven hebben wij twee punten verloren door een strafschop die er geen was. Ik wil mijn spelers feliciteren voor de mentaliteit en de inzet. Offensief hebben ze alles geprobeerd. Het negatieve was ons gebrek aan efficiëntie, in de zestien waren we niet aanwezig genoeg. Als je zo domineert, moet je meer kansen creëren. Het ontbreekt ons nog aan automatismen, we hebben nog tijd nodig."

90+13'

De Waalse derby eindigt op een 1-1-gelijkspel. Standard leek lange tijd op weg naar de eerste driepunter van het seizoen, tot Charleroi in het slot nog een penalty kreeg na een trekfout van Ngoy, die bovendien rood kreeg. Ilaimaharitra liet de kans niet liggen. Ook hij werd nadien nog uitgesloten.

90+13' tweede helft
90+12'

Bokadi kopt nipt over!

Standard puurt er nog een 100 procent kans uit. Bokadi kan koppen op de vrije trap schuin voor doel van Price en besluit rakelings over.

90+12'
90+11'

Geel voor Bager

We zitten intussen in de 100e minuut. Het moment om nog een onnodige overtreding te begaan, denkt Bager. Hij maait Price aan de rand van de zestien onderuit en pakt zo nog een gele kaart.

90+8'
90+8'

Rechtstreeks rood

Het wordt inderdaad rechtstreeks rood voor Ilaimaharitra, voor natrappen. Ook slachtoffer Vanheusden krijgt nog geel voor een overtreding.

90+8'
90+6'

VAR check

Laforge moet opnieuw naar de monitor. Wellicht om in plaats van een tweede geel meteen rood te geven aan Ilaimaharitra. Die trapte immers na op Vanheusden.

90+5'

Ook rood voor Ilaimaritra

Ook Ilaimaharitra wordt nog weggestuurd. Hij loopt tegen zijn tweede gele kaart aan. Het is tien tegen tien.

90+4'
90+3'
90+3'

Zit er nog meer in voor Charleroi? Badji legt de bal goed af voor Morioka, maar die krijgt zijn afstandsschot niet voorbij Bodart.

90+2'

90+1'

Ilaimaharitra maakt gelijk!

Ilaimaharitra laat de kans niet liggen en brengt Charleroi in het slot van de wedstrijd alsnog langszij. Hij mikt zijn penalty hoog in doel, Bodart duikt de verkeerde kant op.