Fabio Silva is de nieuwe chouchou van Anderlecht: invaller legt eindstand vast tegen KV Oostende

  1. 39' - Doelpunt - Majeed Ashimeru (1 - 0)
  2. 32' - Geel - Andy Musayev
  3. 14' - Geel - Fanos Katelaris
  1. 90+2' - Geel 2 - Fanos Katelaris
  2. 88' - Doelpunt - Fábio Silva (2 - 0)
  3. 85' - Verv. Kenny Rocha Santos door Makhtar Gueye
  4. 81' - Verv. Sebastiano Esposito door Fábio Silva
  5. 81' - Verv. Francis Amuzu door Noah Sadiki
  6. 75' - Verv. Majeed Ashimeru door Kristoffer Olsson
  7. 66' - Verv. Lior Refaelov door Benito Raman
  8. 66' - Verv. Andy Musayev door Mohamed Berte
  9. 63' - Verv. Théo Ndicka Matam door Alessandro Albanese
  10. 63' - Verv. David Atanga door Robbie D'Haese
  11. 51' - Geel - Théo Ndicka Matam
  39'goalMajeed Ashimeru1 - 0
  88'goalFábio Silva2 - 0

  KV Oostende heeft Anderlecht geen punten kunnen afsnoepen op de eerste speeldag. Paars-wit klom kort voor de pauze verdiend op voorsprong, maar voetbalde daarna veel te slordig. Pas in de slotfase was de motor opgewarmd, met dank aan aanwinst Fabio Silva: 2-0.

  Anderlecht - Oostende in een notendop

  • Sleutelmoment: De 2-0 van de voet van Fabio Silva legde de match in een definitieve plooi. Tot dan had Oostende zeker de mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen maar de veer brak na de pegel van Silva.
   
  • Man van de match: Geen enkele speler stak er echt bovenuit. Dan kiezen we nog het liefst voor Trebel, die als een soort verloren zoon opgepikt werd door Mazzu en meteen beslissend was. Naast hem had Verschaeren op zijn nieuwe positie het duidelijk ook naar zijn zin.
   
  • Opvallend: Mazzu-bal heeft zijn weg naar het Lotto Park gevonden. De 3-5-2 vervelde gemakkelijk tot een 5-3-2 wanneer paars-wit de controle over de wedstrijd verloor. Winnen moet; als het kan, mag het op een mooie manier.

  Felice Mazzu begon aan de match met dezelfde elf als tegen Lyon maar even sprankelend als de galamatch was het niet. Een kleine kans werd na vijf minuten door Refaelov voorlangs geschoven.

   

  Daarna volgde een helft waarin Anderlecht probeerde de gaten te vinden, voornamelijk via de opstormende flankspelers Amuzu en nieuwkomer Abdulrazak Ishaq.

   

  Oostende hield het goed dicht tot Ashimeru alleen werd gelaten na een hoekschop. Trebel vond de middenvelder, die niet twijfelde. 1-0 aan de rust, match allesbehalve voorbij.

  Snelheid met Silva

  Het spel na de rust leek, zonder wissels, verdacht veel op dat van voor de rust. Oostende liet Anderlecht met enkele counters schrikken maar kon Van Crombrugge nooit echt in verlegenheid brengen. Twee keer wilden de Kustboys een strafschop, maar Boucaut gaf niet thuis.

   

  Na tachtig minuten kreeg Fabio Silva dan zijn kans en zorgde meteen voor doelgevaar. Eerst zette hij Benito Raman alleen voor doel, zonder resultaat, daarna kreeg de Portugees een gelijkaardige kans die hij even onbegrijpelijk miste.

   

  Enkele minuten later was er een veel kleinere kans, die Silva dan wel weergaloos afmaakte. Een wijkende Medley stond hem te veel ruimte toe, die Silva meedogenloos uitbuitte. 2-0. Een vrije trap van Hoedt eindigde in extra tijd nog op de lat maar de buit was al binnen.

  • Andy Musayev (KV Oostende): "Het is een kinderdroom voor mij om hier te debuteren. De coach heeft mij vertrouwen gegeven voor deze match dus ik heb alles gegeven. Ik vind het wel jammer dat we onze kansen niet afwerken. In de tweede helft vond ik dat de VAR mocht tussenkomen bij die penaltyfase.
   
  • Robby D'Haese (KV Oostende): "In de eerste helft kwam Anderlecht er makkelijk uit, in de tweede helft kunnen we wat kansen creëren die we toch op doel moeten trappen maar dat doen we dan niet. Dan krijg je aan de andere kant het deksel op de neus."
   
  • Fabio Silva (Anderlecht): "Het is geweldig om op het veld goed te voetballen, dat is het belangrijkste voor mij, het team helpen. Scoren is uiteraard ook belangrijk en het is goed dat ik sterk begin maar dat ik de taken van de coach kan uitvoeren is komt eerst."
   
  • Yari Verschaeren (Anderlecht): "Ik heb een vrijere rol maar ik mag niet alles doen wat ik wil, natuurlijk. Ik ben nu meer een box-to-box middenvelder en dan is het nodig om die bal dieper te vragen en zoveel mogelijk in de box te zijn. Ik denk dat de positie mij ligt. Het ging goed in de oefenwedstrijden, het is aan mij om te tonen dat ik het in de competitie ook zeker kan."

  Vanderhaeghe: "Aan de andere kant was het penalty geweest"

  Yves Vanderhaeghe (KV Oostende): "Ik denk dat we de eerste helft goed gestart waren. Alles wat we de spelers gevraagd, werd uitgevoerd maar de passes waren niet goed genoeg. Er waren wel mogelijkheden die we beter hadden kunnen uitspelen. Als je één op één komt met de keeper en die bal gaat er niet eens op goal, dan moet je naar jezelf kijken."

   

  "Ik ben ervan overtuigd dat als twee keer dezelfde discutabele fase gebeurt aan de andere kant van het veld dat er minstens één penalty gegeven wordt. We moeten het gewoon aanvaarden maar ik vind het jammer dat mijn verdediger (Katelaris, nvdr) amper twee fouten maakt en rood krijgt."

   

  Felice Mazzu (Anderlecht): "We speelden niet buitengewoon maar ook niet slecht. Onze keeper is niet zwaar onder vuur gekomen. In balbezit hadden we zeker afval en wanneer we tegen een laag blok voetballen moeten we leren om niet telkens door het midden te willen voetballen."

   

  "Het is aan ons om ons te verbeteren nu. We moeten betere verbinding vinden met elkaar. De eerste wedstrijd winnen geeft ons zelfvertrouwen. Na een tijd zullen we er, met meer training en een beter begrip van het systeem, er zeker komen."

  Fase per fase

  1. rust na 120 minuten, 20 uur 24. Klaar! Alexandre Boucaut fluit af. Tachtig minuten lang zagen de toeschouwers in het Lotto Park middelmatig voetbal met veel duels en afval. Pas na de inval van Fabio Silva wordt de match nog interessant, met een doelpunt voor de invaller. .
  2. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 95. Drie tegen één niet uitgespeeld. En het blijft nu maar komen. Yari Verschaeren heeft de kans om Fabio Silva een tweede doelpunt aan te bieden maar wil zelf langs de tegenstander dribbelen en verliest de bal. .
  4. tweede helft, minuut 93. De lat voorkomt 3-0. Wesley Hoedt zet zich achter de vrije trap die volgt op de rode kaart. Hubert lijkt er gerust in maar de knal spat uiteen op de lat. Het laatste kwartier zorgt voor het leukste voetbal.  .
  5. Tweede gele kaart voor Fanos Katelaris van KV Oostende tijdens tweede helft, minuut 92
  6. tweede helft, minuut 92. Amuzu tikt de bal iets te ver, waardoor Katelaris hapt en te laat komt. Tweede keer geel voor de Cyprioot, die in zijn debuutmatch al iets eerder mag gaan douchen. .
  7. tweede helft, minuut 90. Ontlading in het Lotto Park. Zes minuten komen erbij maar de recordkampioen is veilig. .
  8. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 88 door Fábio Silva van Anderlecht. 2, 0.
  9. tweede helft, minuut 88. Nu wel Silva! Wow. Het net in de verste hoek bolt na het schot van de Portugese spits. Eén op één krijgt hij vijf centimeter ruimte, maar dat is meer dan genoeg. Anderlecht heeft een nieuwe lieveling. .
  10. tweede helft, minuut 87. Ook Silva mist! Het beste van de match is voor het einde maar nog gaat de bal er niet in. Gelijkaardig als zijn spitsbroer krijgt Silva de bal hapklaar maar opnieuw gaat de bal erlangs. .
  11. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij KV Oostende, Makhtar Gueye erin, Kenny Rocha Santos eruit
  12. tweede helft, minuut 85. Raman onbegrijpelijk. De nieuwe man, Fabio Silva, kan gaan lopen op links. Centraal staat Benito Raman, vanop enkele meters legt die hem er alsnog naast. Silva laat zich wel zien. .
  13. tweede helft, minuut 82. Huurling voor huurling, Esposito voor Fabio Silva. Kan de Portugees iets van zijn talent laten zien vanavond? .
  14. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Anderlecht, Fábio Silva erin, Sebastiano Esposito eruit
  15. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Anderlecht, Noah Sadiki erin, Francis Amuzu eruit
  16. tweede helft, minuut 81. Anderlecht krijgt het moeilijk en kan de bal amper nog in de ploeg houden. Het publiek laat van zich horen. .
  17. tweede helft, minuut 76. Boze Vanderhaeghe. Amuzu laat een bal te hard van zijn voet stuiteren en probeert te recupereren. Veel te onstuimig, meent KVO-coach Yves Vanderhaeghe. Boucaut ziet er niets in. .
  18. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Anderlecht, Kristoffer Olsson erin, Majeed Ashimeru eruit
  19. tweede helft, minuut 73. Albanese wordt net binnen de rechthoek geraakt door Debast en gaat erbij liggen. Te licht meent Boucaut, geen penalty. De VAR blijft stil. .
  20. tweede helft, minuut 66. Vervanging bij Anderlecht, Benito Raman erin, Lior Refaelov eruit