Nieuw mirakel: leider Union zet 0-2 tegen Cercle nog om in zege

  1. 45+4' - Geel - Casper Nielsen
  2. 45' - Geel - Teddy Teuma
  3. 29' - Geel - Jesper Daland
  4. 27' - Geel - Ismaël Kandouss
  5. 24' - Doelpunt - Rabbi Matondo (0 - 2)
  6. 20' - Verv. Edgaras Utkus door Sousa
  7. 8' - Doelpunt - Edgaras Utkus (0 - 1)
  1. 90+6' - Verv. Dante Vanzeir door Damien Marcq
  2. 90+1' - Own goal - Jesper Daland (3 - 2)
  3. 90' - Verv. Loic Lapoussin door Felipe Avenatti
  4. 86' - Verv. Ismaël Kandouss door Guillaume François
  5. 81' - Verv. Dimitar Velkovski door Vitinho
  6. 81' - Verv. Olivier Deman door Alex Millán
  7. 78' - Geel - Leonardo Da Silva Lopes
  8. 75' - Doelpunt - Bart Nieuwkoop (2 - 2)
  9. 69' - Geel - Thibo Somers
  10. 63' - Verv. Hannes Van der Bruggen door Charles Vanhoutte
  11. 57' - Doelpunt - Kaoru Mitoma (1 - 2)
  12. 56' - Geel - Siebe Van der Heyden
  8'goalEdgaras Utkus0 - 1
  24'goalRabbi Matondo0 - 2
  57'goalKaoru Mitoma1 - 2
  75'goalBart Nieuwkoop2 - 2
  90+1'own goalJesper Daland3 - 2

  Als het meezit in een seizoen, dan zit het ook echt mee, daar is Union het bewijs van. In een dolle tweede helft sleepte leider Union nog de zege uit de brand tegen Cercle: 3-2. Voor Cercle is het de eerste nederlaag in vijf competitiematchen. Felice Mazzu gaf alle credits aan zijn spelers: "Ze hebben getoond dat ze kunnen terugvechten, deze overwinning behoort hen toe."

  Union - Cercle Brugge in een notendop:

  • Sleutelmoment: Cercle doet er alles aan om een punt vast te houden, maar in de extra tijd gooit Daland het harde werk te grabbel. De Noor kijkt niet naar Didillon bij een terugspeelbal en maakt zo een vreselijke, beslissende owngoal. 

  • Man van de match: Kaoru Mitoma was de aanjager van de remonte bij Union. De Japanner zorgde zelf voor de aansluitingstreffer en effende met een knappe voorbereidende dribbel de weg voor de gelijkmaker van Nieuwkoop.

  • Schlemiel van de match: Het was niet de match van Jesper Daland. De Noor ontsnapte in de eerste helft aan rood voor een tackle langs achteren op Mitoma, zorgde er met een ongelukkige botsing voor dat ploegmaat Van der Bruggen met bebloed hoofd moest afdruipen én schonk Union als toemaatje de winst met zijn late owngoal. 

  • Opvallend: Voor de tweede keer dit seizoen kan Union in eigen huis een 0-2-achterstand nog omzetten in een overwinning. Eerder deed het dat al in oktober tegen Seraing. Toen scoorde Union onder impuls van Mitoma nog 4 keer: 4-2.

  Bekijk de goals uit Union - Cercle Brugge (3-2)

  Union mist de kansen, Cercle is dodelijk efficiënt

  1-0 na amper 1 minuut. Het had zomaar gekund voor Union. Na een slechte, kort genomen hoekschop van Cercle bracht Undav zijn maatje Vanzeir alleen voor Didillon, maar de spits kreeg de bal niet voorbij de doelman. Een zeldzame misser en de voorbode van een moeilijke avond voor de competitieleider. 

  Want na amper 8 minuten keek de thuisploeg plots tegen een achterstand aan. Op een hoekschop van Hotic kopte Utkus van dichtbij raak: 0-1. Union reageerde als door een wesp gestoken, een puntertje van Teuma ging rakelings naast en de doorgebroken Undav besloot, weliswaar vanuit buitenspel, pal op Didillon. 

  De Franse doelman van Cercle bleef de goede acties opstapelen. Hij ging goed plat op een schot van Mitoma en zweefde een knappe volley van Undav tegen de lat. Terwijl Union de kansen liet liggen, sloeg Cercle nogmaals genadeloos toe. Teuma miste zijn interceptie op een voorzet van Hotic en zo kon Matondo Moris te grazen nemen: 0-2. 

  Een flinke domper voor Union, dat wel gretig bleef jagen op een goal. Kort voor de rust kwam Vanzeir er opnieuw dicht bij, maar zijn torinstinct liet hem weer in de steek. Didillon omspelen ging prima, het schot ging vervolgens rakelings voorlangs. Nog maar eens een gemiste kans, Cercle kwam weer goed weg. 

  Dag van Daland: ontsnapt aan rood, blesseert ploegmaat en owngoal

  Ongelukkige Daland maakt remonte Union compleet

  Union moest aan de bak na de rust, maar toch schoten de bezoekers het best uit de startblokken. Matondo zette Van der Heyden in de wind en Somers besloot van dichtbij op Moris. Meteen daarna deed Van der Heyden het een beter aan de overkant. Hij verlengde een hoekschop tot bij Nieuwkoop, maar die kopte van dichtbij op de lat. 

   

  De engelbewaarder van Cercle bleef dus zijn werk doen, maar rond het uur kraakte Cercle dan toch onder de aanhoudende druk van de thuisploeg. Een voorzet van Lazare werd weggewerkt in de voeten van Mitoma en die knalde de bal via de lat in doel: 1-2. 

   

  Union rook bloed en zette alles op alles om langszij te komen. Een kwartier voor het einde lukte dat ook. Mitoma deed het voorbereidende werk en na drie pogingen kreeg Nieuwkoop de bal in het geharrewar uiteindelijk toch in doel. Een flipperkastdoelpunt, maar de bordjes hingen wel weer gelijk. 

   

  De leider nam geen vrede met een puntendeling. Vanzeir kreeg op aangeven van Nielsen nog een grote kans op de 3-2, maar net als vlak voor de rust besloot hij voorlangs. Cercle leek stand te houden tot Daland in de extra tijd een vreselijke blunder beging en de bal knullig voorbij zijn eigen doelman in doel tikte.  

  Mazzu kust de grasmat na owngoal Daland

  Mazzu: “Dik verdiende overwinning”

  • Felice Mazzu (trainer Union): “Dit is een dik verdiende overwinning, ook al hadden we geluk met die owngoal. Maar op basis van de kansen en de intensiteit waarmee we gespeeld hebben is het verdiend. De eerste helft hebben we niet goed aangepakt. We wisten dat Cercle met lange ballen zou werken en gevaarlijk zou zijn op stilstaande fases en toch hebben we op die manier 2 goals geslikt. Maar de jongens hebben getoond dat ze kunnen terugvechten, deze overwinning behoort hen toe. Het is een voorbeeld voor de rest van het seizoen, de manier waarop we teruggekomen zijn was sterk. We hebben vandaag gezien dat alles kan gebeuren als Union niet 100 procent is, in de eerste helft was die focus er bij ons niet.”

  • Dominik Thalhammer (trainer Cercle Brugge): “We zijn goed aan de wedstrijd begonnen, ons plan was duidelijk in de eerste helft. Aan het begin van de tweede helft hadden we de kans op de 0-3, maar daarna zette Union ons onder druk en maakten wij te veel fouten. Het was een heel moeilijke wedstrijd voor ons, omdat we met Utkus al vroeg een heel belangrijke speler kwijtspeelden. Ook Van der Bruggen viel nog uit. We moesten veel wisselen en dat was niet goed voor onze flow. We moeten onze hoofden omhoog houden en we kijken uit naar de volgende wedstrijd tegen Club. We zitten op de goede weg.” 

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 99 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 96. Vervanging bij Union, Damien Marcq erin, Dante Vanzeir eruit
  3. Owngoal tijdens tweede helft, minuut 91 door Jesper Daland van Union. 3, 2.
  4. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij Union, Felipe Avenatti erin, Loic Lapoussin eruit
  5. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Union, Guillaume François erin, Ismaël Kandouss eruit
  6. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Cercle Brugge, Vitinho erin, Dimitar Velkovski eruit
  7. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Cercle Brugge, Alex Millán erin, Olivier Deman eruit
  8. Gele kaart voor Leonardo Da Silva Lopes van Cercle Brugge tijdens tweede helft, minuut 78
  9. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 75 door Bart Nieuwkoop van Union. 2, 2.
  10. Gele kaart voor Thibo Somers van Cercle Brugge tijdens tweede helft, minuut 69
  11. tweede helft, minuut 63. Vervanging bij Cercle Brugge, Charles Vanhoutte erin, Hannes Van der Bruggen eruit
  12. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 57 door Kaoru Mitoma van Union. 1, 2.
  13. Gele kaart voor Siebe Van der Heyden van Union tijdens tweede helft, minuut 56
  14. tweede helft, minuut 46 match begonnen
  15. tweede helft, 20 uur 28. Einde. Na een knappe remonte houdt Union dan toch de punten thuis tegen Cercle. Mitoma en Nieuwkoop haalden een 0-2-achterstand op en in de extra tijd schonk de onfortuinlijke Daland de thuisploeg nog de volle buit met een vreselijke owngoal. .
  16. tweede helft, 20 uur 24. Cercle krijgt Union toch nog even nerveus. Decostere pakt uit met een stevige pegel, maar zijn schot wordt nog afgeblokt door Nielsen. In de herneming kan Millan er net niet goed bij. .
  17. tweede helft, 20 uur 22. 8 minuten extra. Het verdween even uit de aandacht door de 3-2, maar er zijn maar liefst 8 minuten bijgeteld. Genoeg voor Cercle om alsnog een punt te pakken? .
  18. tweede helft, 20 uur 20. Vreselijke blunder Daland brengt Union op 3-2! Union klimt op de valreep nog op voorsprong na een onwaarschijnlijke blunder van Daland. Die wil een ongevaarlijke voorzet terugspelen naar Didillon, maar ziet niet dat de doelman uitgekomen is. De bal hobbelt in het lege doel. .
  19. tweede helft, 20 uur 19. Mazzu gooit nog Avenatti in de strijd bij Union. Voor Lapoussin zit de wedstrijd erop. .
  20. tweede helft, 20 uur 14. Vanzeir krijgt de bal niet tussen de palen. Union neemt geen vrede met een gelijkspel. Na een diepe pass van Nielsen maakt de doorgebroken Vanzeir het de pas ingevallen Vitinho knap lastig, maar net als kort voor de rust besluit hij uiteindelijk voorlangs. .