Ook Gent mag een ronde verder in de Conference League.

Ook AA Gent weet raad met Europese penaltyreeks en zit in 1/8e finales Conference League

5. 72' - Verv. Bruno Godeau door Sulayman Marreh
  6. 75' - Doelpunt - Gift Emmanuel Orban (1 - 0)
UEFA Europa Conference League - speeldag 2 - 23/02/23 - 21:00
75'
Gift Emmanuel Orban
75'
1 - 0

Bloed, zweet en een penaltyreeks heeft het gekost, maar AA Gent gaat een ronde verder in de Conference League. Na 120 minuten was alles over twee wedstrijden nog in evenwicht tegen Qarabag uit Azerbeidzjan. In de penaltyreeks was AA Gent foutloos.

AA Gent - Qarabag kort samengevat:

• Sleutelmoment: Twintig minuten voor tijd brengt Hein Vanhaezebrouck winteraanwinst Gift Orban tussen de lijnen. Niet veel later staat het 1-0.

• Man van de Match: Julien De Sart heerste op het middenveld en speelde een van zijn beste matchen van het seizoen.

• Opvallend: Net als in de bekerfinale is Davy Roef de held van AA Gent. Hij stopte de enige penalty die hij pakken kon en plaveide zo de weg voor de jonge Cederik Van Daele, die niet faalde.

Invaller Orban maakt het enige doelpunt

De eerste helft in een half gevuld Ghelamco was een maat voor niets. Na amper twee minuten kopte Mustafazade wel nog tegen de lat, maar nadien viel niets te noteren voor de rust.

Met Fofana tussen de lijnen in plaats van de geblesseerde Castro-Montes tapte AA Gent na de pauze uit een ander vaatje.

De jonge rechtsback zorgde voor het nodige peper en zout en op het uur kreeg de thuisploeg ook een uitstekende kans om de score te openen. Een knappe volley van Kums werd door Gugeshashvili gekeerd.

Een kwartier voor tijd brak de pas ingevallen Orban eindelijk de ban voor de Buffalo's. Hij stond centraal voor doel op de juiste plaats om binnen te tikken.

Gent zakte wat terug na de openingstreffer en bijna ging het diep in de toegevoegde tijd nog helemaal mis. Qarabag scoorde, maar de bal was al over de achterlijn bij de voorzet.

In de verlengingen gebeurde twee keer niets en dus moesten net als in het Lotto Park ook in Gent strafschoppen een winnaar aanduiden.

Daarin pakte Roef uit met één cruciale redding, waarna de jonge Van Daele het netjes afmaakte met zijn linker.

• Davy Roef: "We hadden heel veel vertrouwen in een strafschoppenserie. Als je ziet hoe we ze alle vijf binnen trappen, dan moest ik er maar één stoppen. Het was zeker een doel om door te stoten. We gaan er alles aan doen om in alle competities zover mogelijk te komen. De eerste helft hebben we te weinig gevoetbald, de tweede helft domineerden we wel. Zondag? We hebben vorig jaar ook in Brugge gewonnen na een moeilijke Europese wedstrijd."