Bart Verbruggen redde maar liefst drie penalty's

Anderlecht stoot door in Conference League: fenomenale Bart Verbruggen grote held in penaltyreeks

1. 14' - Verv. Aslak Fonn Witry door Pipa
  2. 14' - Own goal - Franco Russo (1 - 0)
  3. 17' - Geel - Pedro Naressi
  4. 17' - Geel - Mario Stroeykens
  5. 27' - Geel - Jakub Piotrowski
  1. 57' - Geel - Franco Russo
  2. 59' - Geel - Lior Refaelov
  3. 63' - Verv. Francis Amuzu door Nilson Angulo
  4. 69' - Doelpunt - Yari Verschaeren (2 - 0)
UEFA Europa Conference League - speeldag 2 - 23/02/23 - 18:45
14'
Franco Russo
14'
1 - 0
69'
Yari Verschaeren
69'
2 - 0
72'
Igor Thiago
2 - 1
Igor Thiago
72'

Het Europese avontuur van Anderlecht is nog niet ten einde. Na een zenuwslopende avond kroonde Bart Verbruggen zich met drie gestopte strafschoppen tot de grote held in de penaltyreeks. Eerder was de recordkampioen al even virtueel geplaatst dankzij een Bulgaarse owngoal en treffer van Verschaeren, maar die vreugde was van korte duur. In de verlengingen vond de recordkampioen - ondanks rood voor de bezoekers - niet de 3-1. Die climax bleef dus bewaard voor de penaltyreeks.

Anderlecht - Loedogorets in een notendop

• Sleutelmoment: Anderlecht heeft na de 2-0 van Verschaeren de kwalificatie helemaal in eigen handen, maar geeft dat voordeel meteen weer weg. Zo blijft het tegen een uitgekookt Loedogorets spannend tot het einde van de verlengingen.
  • Man van de Match: Slimani had een voet in de twee paarse goals, maar we kunnen natuurlijk niet om Verbruggen heen. De Bulgaren trouwens ook niet, want de Nederlandse doelman van Anderlecht stopte alledrie de strafschoppen van Loedogorets. Straf.
  • Opvallend: Geen enkele van de laatste zes strafschoppen in de twee reeksen die Anderlecht in deze Conference League meemaakte ging erin, want ook Young Boys Bern miste er drie op een rij. Dat moet haast wel een unicum in het Europese voetbal zijn.

Anderlecht kan 2-0 niet vasthouden

Door de afwezigheid van Debast en Murillo moest Riemer puzzelen. De coach van Anderlecht verraste met Arnstad als rechtsachter. De thuisploeg moest duidelijk nog wennen aan de onuitgegeven opstelling, want al na een  minuut kwam Tekpetey dicht bij een doelpunt.

Gaandeweg vond Anderlecht dan toch zijn draai en klom het zelfs op voorsprong. Slimani mikte niet echt secuur, maar kreeg hulp van de ongelukkige Russo. Die werkte de bal in zijn eigen doel. Loedogorets antwoordde met een hobbelend schot van Tekpetey tegen de paal, maar voor de rest was er vooral paars balbezit. Dreiging ontbrak te vaak, op een schot van Stroeykens na.

De tweede helft begon opnieuw met Bulgaars gevaar. Ook het vervolg volgde het scenario van de eerste helft, met opnieuw een doelpunt voor Anderlecht. Slimani legde beresterk af, Verschaeren had geluk dat de hand van Padt wel erg slap was. Met 2-0 was paars-wit virtueel geplaatst, maar dat duurde slechts een minuutje. Thiago bracht Loedogorets opnieuw langszij over twee wedstrijden.

Verbruggen stopt drie strafschoppen

De Bulgaren sleepten zich na die 2-1 met steeds meer moeite over het veld van het Lotto Park. Anderlecht ging op zoek naar de bevrijdende goal, maar die bleek moeilijk te vinden. Stroeykens schroeide de vingers van Padt en een afgeweken schot van Raman viel op de deklat.

Verlengingen dan maar, en daarin was er nog een laatste stuiptrekking van Loedogorets. Zeker na de rode kaart voor Piotrowski drukte Anderlecht de bezoekers plat. Refaelov, ook al ingevallen, kwam nog het dichtst bij de verlossing. Zijn knal vond op de doellijn de borst van Naressi. Strafschoppen moesten beslissen over kwalificatie.

Dat bleek deze keer geen loterij te zijn. Terwijl Refaelov, Vertonghen en Verschaeren hun penalty feilloos omzetten, stuitten de uitverkorenen van Loedogorets alledrie op een uitstekende Verbruggen. De Nederlander kroonde zich met een foutloze strafschoppenreeks tot de held van de avond.

Bekijk hier de reacties na de penaltyreeks

21:35
21:34

Yari Verschaeren (Anderlecht) faalt niet: hij zet de strafschop om.
21:33

Penalty gemist voor
Loedogorets

Pedro Naressi (Loedogorets) faalt: de keeper redt!
21:33

Verschaeren met de 3-0!

Verschaeren maakt het af met een feilloze strafschop in de bovenhoek. Anderlecht gaat naar de achtste finales van de Conference League!

21:33

Nog eens Verbruggen!

Ook de vervelende voetballer Naressi kan Verbruggen niet kloppen. De Nederlander wordt de held van de avond!

21:33

Jan Vertonghen (Anderlecht) faalt niet: hij zet de strafschop om.
21:32

Nog zo'n ervaren rot. Vertonghen stuurt Padt de verkeerde kant uit. Kan dit nog fout lopen?

21:32

Loedogorets

Dominik Yankov (Loedogorets) faalt: de keeper redt!
21:31

Opnieuw Verbruggen!

Ook Jankov trapt een penalty om van te janken. Verbruggen ligt weer in de weg!

21:31

Lior Refaelov (Anderlecht) faalt niet: hij zet de strafschop om.
21:31

Loedogorets

Pipa (Loedogorets) faalt: de keeper redt!
shootouts
Pipa
Loedogorets
21:30

Refaelov spreekt zijn rijke ervaring aan en scoort met een panenka. Gedurfd!

21:30

Verbruggen pakt!

Pipa Avila neemt de eerste strafschop, vlak voor het vak van de Bulgaarse fans. Hij schiet zwak en Verbruggen raadt de juiste kant.

21:29
120+4'
115'

In de play-offronde van deze Conference League won Anderlecht nog met strafschoppen van Young Boys Bern. Sadiki is de enige die toen trapte die nu nog op het veld staat.

113'

Het worden strafschoppen!

De tien man van Loedogorets hebben de verlengingen overleefd. Anderlecht zal de kwalificatie voor de volgende ronde moeten afdwingen in de penaltyreeks. Wat is dit spannend!

110'

De tijd begint nu echt te dringen. Russo geeft een hoekschop weg en gaat met een pijnlijke grimas zitten.